Pažeidėjams skirta per 40 tūkst. litų administracinių baudų, konfiskuota 150 draudžiamų žvejybos įrankių, penktadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Teisėsaugos institucijoms perduota medžiaga apie nusikalstamus dviejų asmenų veiksmus, neteisėtai žvejojus naudojant elektros srovę. Akcijos metu taip pat išaiškinta kitų gamtos apsaugos įstatymų pažeidimų, du kriminaliniai nusikaltimai.

Kasmet, prasidėjus lašišų ir šlakių nerštui, brakonieriai itin suaktyvėja. Tačiau, gamtosaugininkų teigimu, šį rudenį brakonierių įžūlumas buvo pažabotas. Traukiančioms neršti lašišinėms žuvims bei jų nerštavietėms apsaugoti Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija surengė akciją "Lašiša 2002", kuri prasidėjo spalio 1 dieną.

Pranešime spaudai pažymima, kad brakonieriai pirmą kartą taip stipriai pajuto aplinkosaugininkų atkirtį. Akcijos mastas įbaugino ir privertė nutraukti veiklą ne vieną "užkietėjusį" brakonierių.

Buvo surengta per 600 reidų "lašišinėse" vietose, patikrinta apie du šimtus Kuršių mariose ar Baltijos jūros priekrantėje žvejojančių verslinės žvejybos įmonių ir per šimtą prekybos žuvimi vietų. Valstybiniams aplinkos apsaugos inspektoriams talkino policija, kariuomenė, pasienio tarnybos.

Kitaip nei ankstesniais metais, pažeidėjų buvo ieškoma viešai. Kelius blokavę kariškiai, policininkai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir aplinkosaugininkai netykojo pasalose. Slapta veikė tik kelios mobilios grupės.

Dabar lašišinių žuvų nerštas baigėsi. Lašišų ir šlakių neršto intensyvumo tyrimo, kurį atliko Ekologijos institutas, metu paaiškėjo, kad sustiprinta šių žuvų neršto apsauga davė gerų rezultatų.

Žeimenos, Meros, Vilnios ir kai kuriose kitose upėse lašišų ir šlakių lizdaviečių tankis ir bendras plotas yra patys didžiausi per pastaruosius penkerius metus. Žeimenos upės 30 kilometro ilgio atkarpoje aptikti 125, Vilnios upėje žemiau Rokantiškių patvankos - 35 lašišų ir šlakių lizdai.