Generalinės prokuratūros ieškinys, kuriuo prašoma pripažinti negaliojančiais Vilniaus miesto savivaldybės ir "Žvėryno golfo klubo" sandorius dėl 120 ha žemės sklypo perdavimo, teisme nepradedamas nagrinėti iš esmės nuo rugsėjo 24 dienos, kai buvo sukviestas pirmasis posėdis.

Kadangi visi posėdžiai atidedami atsakovų iniciatyva, Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė penktadienį teismui akcentavo, kad "byla įgauna politinį atspalvį". "Meras Artūras Zuokas siekia atsikratyti bylos nagrinėjimo iki rinkimų. Jis nenori, kad galimas nepalankus teismo sprendimas pakenktų liberalų partijos reitingams, todėl ir vilkina procesą", - aiškino J.Gadliauskienė.

Atsižvelgęs į šią pastabą, teisėjas Konstantas Ramelis kitą posėdį paskyrė palyginti artimai datai - gruodžio 11 dienai. Jis pažadėjo informuoti savivaldybę, kad iki to laiko turi būti surastas kitas teisininkas, jeigu Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas nespėtų pasveikti.

Kai kurie proceso dalyviai stebėjosi, kad J.Elzbergas lyg tyčia susirgo prieš pat teismo posėdį, ir jo nedarbingumo lapelis baigiasi būtent gruodžio 6 dieną.

Posėdžio išvakarėse teismui pateiktame rašte meras A.Zuokas aiškino, kad J.Elzbergas yra geriausiai įsigilinęs į bylos esmę, nes būtent jis kuravo ginčijamos sutarties rengimą nuo pat pradžios. Tuo tarpu pats J.Elzbergas spalio 15-osios posėdyje aiškindamasis, kodėl iš karto nepateikė visų prašymų, kad nebūtų vilkinama byla, teisinosi, jog proceso pradžioje dar nebuvo taip gerai į ją įsigilinęs.

J.Gadliauskienės požiūriu, visais atvejais bylos atdėliojimo pretekstai nebuvo rimti. Pavyzdžiui, lapkričio 5 dieną posėdis atidėtas Vilniaus apskrities viršininko Gedimino Paviržio prašymu, kuriame buvo nurodyta, kad artimiausiu metu Vyriausybėje gali būti iš naujo sprendžiamas ginčijamo sklypo priklausomybės klausimas. "Tačiau Vyriausybė šio klausimo iš viso nesprendė ir teismas tik sugaišo laiką",- teigė J.Gadliauskienė.

Kreipdamasi į teismą, Generalinė prokuratūra konstatavo, jog viešoji įstaiga "Žvėryno golfo klubas" nepriskiriama prie įstatymais numatytų įstaigų, organizacijų ar bendruomenių, kurioms panaudos pagrindais galėtų būti perduota naudotis valstybės žemė. Todėl Vilniaus miesto savivaldybė, 25 metams perleisdama žemės sklypą, kuris jai nebuvo suteiktas patikėjimo teise, pažeidė besąlygiškus įstatymų reikalavimus.

Prokuratūros teigimu, kartu pažeisti ir viešieji interesai, nes minėtos teritorijos iki šiol buvo skirtos sveikam Vilniaus gyventojų poilsiui ir kitoms miestelėnų reikmėms. Teismui pateikto ieškinio suma - beveik 30 mln. (29 592 000) litų. Tokia yra minėto valstybinės žemės sklypo vertė. Daugiau kaip 800 Pilaitės ir Karoliniškių mikrorajonų gyventojų pavasarį viešai pareiškė nesutinką, kad šių rajonų prieigose būtų įrengti golfo laukai, išnaikinant dalį ten esančio rekreacinio miško.