Lemtinga kova dėl Kuršių nerijos ir dėl visos aplinkosaugos

Sankcionuotoje akcijoje prie Aplinkos ministerijos trečiadienį dalyvavo apie šimtą žmonių, tarp jų – poetas Antanas Jonynas, režisierius ir rašytojas Vytautas V.Landsbergis, aktorius Gediminas Storpirštis, prie piketo prisijungė ir kai kurie politikai – Seimo narys konservatorius Audronius Ažubalis, Vilniaus tarybos narys konservatorius Kęstutis Masiulis, buvęs Vilniaus vicemeras ir buvęs socialdemokratas Algirdas Paleckis, liberaldemokratas Antanas Terleckas.

Piketuotojai aplinkos ministrui A. Paulauskui perdavė peticiją, kurią savo parašais, renkamais internete, per tris dienas parėmė per 7 tūkst. piliečių.

„Pagrindinė žinia – kad tai, kas vyksta šiuo metu – lemtinga kova ir už Kuršių neriją ir už visas saugomas teritorijas. Jei jiems pavyks sudoroti Kuršių neriją, tai jie imsis ir kitų nacionalinių parkų, regioninių parkų. Antra žinia, kad jie veikia ypač įžūliai, ypač atvirai ir naudodami taip pat ir kriminalinius metodus. Tai yra atviri grasinimai fiziniu susidorojimu, anoniminiai laiškeliai, vieši įžeidinėjimai, kuriuos patiria parko darbuotojai (Kuršių nerijos nacionalinio parko – DELFI), kurie gina viešąjį interesą“, - kalbėjo viena piketo organizatorių žurnalistė Rasa Kalinauskaitė.

Pasak jos, minėti asmenys, puolantys KNNP vadovybę, siekia įteisinti neteisėtas savo statybas ir išbraukti gyvenvietes iš Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP), o tai reikštų Kuršių nerijos kaip pasaulio paveldo objekto pabaigą.

„Jie – tai įstatymų pažeidėjai, tokie kaip Rolandas Zujevas – buvęs aplinkos ministro Artūro Paulausko patarėjas, tokie kaip ponas V. Valceris, kuris kadaise išgarsėjo Klaipėdos „Sodros“ išgrobstymu. Tokie, kaip kai kurie Neringos savivaldybės nariai, pavyzdžiui, Irma Baltrušaitienė, ten yra ir kitų, dėl jų statinių – dėl minėtos savivaldybės tarybos narių statinių bylos yra teismuose ir jie dabar organizuoja susidorojimą su Kuršių marių nacionalinio parko direkcija“, - sakė R. Kalinauskaitė.

Kova Kuršių nerijoje – procesų visoje šalyje atspindys

Daugiau nei dešimtmetį saugomoje teritorijoje dirbantis pajūrio ekologas Erlandas Paplauskis teigė asmeniškai nuolatos jaučiantis politikų daromą spaudimą, o pastarųjų savaičių įvykiai Kuršių nerijoje tėra atspindys ir vienas epizodas padėties visose saugomose teritorijose.

„Tai iš esmės yra antpuolis prieš visas saugomas teritorijas Lietuvoje, nes žemės biznis ir nekilnojamojo turto biznis apakino dalį žmonių. Kuršių nerijoje mes matome modelį, kas vyksta visoje Lietuvoje. Tik ne visur yra taip garsiai savo mintis reiškiantys darbuotojai, parodantys visą tą kriminalinį antpuolį“, – kalbėjo E.Paplauskis.

Socialliberalai: A.Paulauskas puolamas konservatorių

Į trečiadienio piketą nešini savais plakatais atvyko ir grupė socialliberalų. Pastarieji teigė atvykę pareikšti paramą konservatorių puolamam aplinkos ministrui. „Mes nesutinkame su tuo, ką teigia ši piliečių grupė. Ir manome, kad reikia kreipti dėmesį ne į smulkmenas ir negalima vadinti šio tyrimo (vidaus audito dėl KNNP direkcijos veiklos – DELFI) spaudimu, nes tai yra tiesiog tyrimas. Norime atskleisti kuo daugiau tiesos. Ir norime atkreipti dėmesį, kad Kaune vyksta kur kas rimtesni ir svarbesni dalykai. (...) Kaltinamas ministras dėl to, dėl ko jis visiškai nekaltas, jis tik ką pradėjo dirbti, nes nelegalios statybos buvo ir anksčiau“, - sakė viena iš atėjusiųjų palaikyti ministrą A.Paulauską Nora Naudužaitė.

Ji teigė, jog ministro pavedimu atliktas tyrimas dėl KNNP veiklos – teisingas, jo metu nustatyti ir kai kurie „įrodymai“, tačiau klausiama konkrečiau pašnekovė jų neįvardijo.

„Manau, kad mūsų ministras gali įvesti tvarką ir jis eina teisingu keliu“, - teigė N.Naudužaitė.

„Ministras atsiribojo aiškiai nuo tokių veikėjų, kaip R.Zujevas ir nuo tų namelių. Tegul jie sau piketuoja. Nereikia visko suvesti į dviejų trijų žmonių sąskaitų suvedinėjimą“, - sakė socialliberalas Marijus Ulozas.

Ažiotažas dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) kilo po kovo 11 – ąją šiame parke surengto neringiškių piketo, kurį organizavo nelegaliai vagonėlį prie Kuršių marių pasistatęs ir leidimo restorano statybai ant marių kranto negavęs buvęs A. Paulausko patarėjas R. Zujevas.

Šiame pikete dalyvavo bei KNNP vadovės Aurelijos Stancikietės bei Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) vadovės Rūtos Baškytės atstatydinimo reikalavo ir socialliberalas Seimo aplinkos apsaugos Gediminas Jakavonis.

A.Paulauskas teigia, jog G.Jakavonis veikė neįpareigotas partijos, savo vardu.

Aplinkos ministerija pirmadienį išplatino vidaus audito išvadų neatitinkantį pranešimą, kuriame konstatuota esą KNNP „direkcijos vadovybė toleruoja neteisėtus veiksmus, susijusius su gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų panaudojimu“.

Nors pastarojo vertinimo ministerijos atlikto audito išvadose nėra.

A.Paulauskas antradienį žurnalistams aiškino, kad minėtas teiginys - Aplinkos ministerijos spaudos tarnybos interpretacija, kurią rašęs ne jis, todėl negalįs už tai atsakyti.