Tuo tarpu V. Petkevičius, kurio knyga išleista lietuvių, rusų kalbomis bei verčiama į anglų kalbą, teismo paprašė V. Landsbergiui paskirti psichiatrijos ekspertizę – esą politikas nepagrįstai jį kaltina apšmeižus jo tėvą.

Teisėjas Dainius Rinkevičius pilnutėlėje teismo salėje iš esmės pradėjo nagrinėti V. Landsbergio ieškinį rašytojui dėl tikrovės neatitinkančių teiginių paskleidimo. Europarlamentaras teismo prašo įpareigoti V. Petkevičių paneigti „Durnių laive" išdėstytus šmeižikiškus teiginius apie tėvą bei iš jo priteisti 100 tūkst. 100 litų.

„Mūsų tėvas niekada nebuvo A. Hitlerio draugas ir strateginių žemėlapių kopijuotojas", - V. Landsbergis piktinosi rašytojo knygoje išdėstytais teiginiais. Europarlamentaro teigimu, rašytojas knygoje tendencingai pažemino ir paniekino šviesų tėvo atminimą.

„V. Petkevičius rašo tarsi liudininkas, tačiau – melagingas liudininkas, - teisme pabrėžė V. Landsbergis. – Jis rašo nebūtus dalykus, kartą net gyrėsi, kad pagal jo knygą bus rašoma istorija. Šioje knygoje nėra tiesos, tik noras tyčia skleisti užgaulią netiesą".

V.Petkevičius: tai politinė byla

„Tai - politinė byla, kuri jau tęsiasi šešerius metus, - savo ruožtu pareiškė V. Petkevičius. – Man iškelta byla yra ištisas teisinis, loginis ir literatūrinis nesusipratimas. Kaip galima šešerius metus reikalauti, kad knyga būtų išimta iš knygynų, bibliotekų ir sudeginta. Tai – viduramžiai".

Rašytojas teisme europarlamentarui taip pat priekaištavo, esą šis sovietų laikais stodamas į komjaunimą „išsižadėjo savo tėvo" ir tvirtino, kad rašydamas knygą rėmėsi ne tik savo surinkta informacija, bet ir įvairiose knygose išspausdintais teiginiais.

„Rašyti, kad V. Žemkalnis nedraugavo ar negėrė šampano su A. Hitleriu, tai taip pat būtų nesąmonė", - „Durnių laivo" autorius teisme pareiškė, kad knygoje išdėstyti teiginiai esą atitinka tikrovę.

Kadangi V. Petkevičius teisme pažėrė naujų teiginių apie V. Landsbergio tėvo bei europarlamentaro gyvenimą, pastarasis sakė apsvarstysiąs, ar dėl rašytojo pasakytų žodžių nesikreipti į teismą.

V. Petkevičiaus advokatas mano, kad europarlamentaro ieškinys turėtų būti atmestas, nes rašytojas savo literatūrinio žanro leidinyje išsakė nuomonę.

„Knygoje parašyta, kad tai – politinių veidų ir šaržų galerija, - sakė V. Petkevičiaus atstovas. – Ieškovas apie literatūrinį kūrinį kalba kaip apie kanceliarinį raštą, tačiau juk knygoje buvo išspausdinta nuomonė ir prisiminimai".

V.Landsbergis: tai nėra kritika ir idėjų skleidimas

„Kai sakoma, kad mano tėvas buvo KGB bendradarbis ir žvalgas, tai nėra kritika ir idėjų skleidimas", - V. Landsbergis įsitikinęs, kad esą šmeižikiškus teiginius rašęs V. Petkevičius elgėsi nesąžiningai.

Pasak jam atstovaujančios advokatės Liudvikos Meškauskaitės, knyga buvo išleista ne mažesniu kaip 14,6 tūkst. egzempliorių tiražu, sutartyje su leidykla numatyta, kad visas pelnas atitenka rašytojui.

„Knygoje išdėstyti teiginiai yra nepaprastai įžeidūs, jie nukreipti prieš mirusįjį žmogų, - sakė L. Meškauskaitė. – Jis negali apsiginti, todėl manau, kad šioje byloje teismas turėtų įžvelgti ypatingą V. Petkevičiaus tyčią".

Tiesa, pats V. Petkevičius teigia, kad už kiekvieną išleistą knygos egzempliorių yra gavęs vos po vieną litą. „Pinigų neturiu, todėl jeigu teismas iš manęs priteis 100 tūkst. litų, būsiu pirmasis disidentas, kuris sėdo į kalėjimą", - po teismo sakė rašytojas.

Verdiktą V. Landsbergio ir V. Petkevičiaus byloje teisėjas D. Rinkevičius ketina paskelbti kovo 31-ąją.

DELFI primena, kad į Vilniaus apygardos teismą V.Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui.

V. Landsbergis yra tvirtinęs, kad sutiktų su V. Petkevičiumi sudaryti taikos sutartį, jei rašytojas prisipažintų, jog tyčia ir piktavališkai apšmeižė jo tėvą.

V. Petkevičiaus baudžiamąją bylą nagrinėjusių Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjų elgesį svarstė Teisėjų etikos ir drausmės komisija. Tačiau ji nusprendė, kad V. Landsbergio skundas yra kišimasis į teisėjų nepriklausomumą.