Pakeitusi Vaikų globos namų nuostatus, Vyriausybė pagaliau suteikė galimybę keturiolikos metų ir vyresniems vaikų globos namų auklėtiniams turėti šiek tiek savų pinigų. Iki šiol nuostatuose globotinių kišenpinigiai nebuvo numatyti, ir daugelis vaikų globos namų įvairiausiais būdais ieškodavo galimybių skirti globotiniams nors po keliolika litų.

Mažiesiems – penki litai

Iki šiol vyresniems nei keturiolikos metų auklėtiniams Panevėžio A.Bandzos vaikų globos namų administracija kas mėnesį iš savo įstaigos biudžeto skirdavo po 15 litų. „Nereikia nė aiškinti, kokia tai buvo menka suma, – sako A.Bandzos vaikų globos namų direktorius Sigitas Juodzevičius. – Bet daugiau skirti neturėjome jokios galimybės.“

Globotiniams nuo 7 iki 14 metų smulkioms išlaidoms ir anksčiau, ir dabar iš įstaigos biudžeto skiriama po 5 litus kišenpinigių. „Svarstysime galimybę padidinti šią sumą bent iki 10 litų“, – tvirtina S.Juodzevičius. A.Bandzos vaikų globos namuose auga 136 vaikai, iš jų beveik dvidešimt vyresni kaip 14 metų. Visi jie šį mėnesį jau gavo po 52 valstybės skirtus litus.

Visa skirtoji suma atiduodama iš karto, dalimis nedalijama. „Vaikų taryboje globotiniai aptarė, kaip protingiau išleisti tuos pinigėlius. Aišku, kiekvieno norai ir poreikiai individualūs. Nors jokių apribojimų nėra, vaikai nebus kontroliuojami, kam juos leis, nesinori, kad pinigai atitektų nevaikiškiems, žalingiems pirkiniams“, – sako direktorius. – Kol kas dar tik pati šios permainos pradžia, penkiasdešimt du litai per mėnesį vaikams dar naujovė, visi džiaugiasi, aptarinėja. Keletas sakė planuojantys išleisti tik pusę gautos sumos, kitus paprašys auklėtojos saugoti. Taip jie tikisi sutaupyti didesnę sumą vertingesniems pirkiniams.“

Pinigai būtini

Kišenpinigiai jau skiriami visų 33 šalies vaikų globos namų vyresniems auklėtiniams. Iš biudžeto tam numatyta skirti daugiau nei 700 tūkstančių litų.

Kaip teigia S.Juodzevičius, turėti savų pinigų vaikams būtina. Pradėjus savarankišką gyvenimą dažnam vaikų globos namų auklėtiniui būna gana sudėtinga išmokti elgtis su pinigais, jie kartais išleidžiami nereikalingiems daiktams įsigyti, iššvaistomi įvairiems menkniekiams. Vaikų globos namų direktorius neabejoja – vaikams iš mažens reikia mokytis protingai leisti pinigus, taupyti. Vyresnieji skatinami pinigų užsidirbti. Daugelis taip ir daro, per vasaros atostogas kartais nemažai užsidirba. Nei uždirbtų, nei globėjų duodamų pinigų iš vaikų niekas nepaima, leidžia elgtis su jais taip, kaip nori patys vaikai.

Moka ir taupyti

Skirtus kišenpinigius vaikai išleidžia įvairiai. Mažieji, aišku, dažniausiai perka saldumynų. Neatsisako pasmaguriauti ir vyresnieji. Tiesa, yra norinčių ir mokančių taupyti vaikų. Direktorius prisimena vieną globotinę, nuo mažens svajojusią apie savus namus. Gaunamus kišenpinigius ir uždirbtus pinigus mergaitė taupė. Sulaukusi pilnametystės ir gavusi našlaičio įsikūrimo pašalpą bei banko sąskaitoje susikaupusias išmokas, įsigijo butą.

Našlaičių pensijas gauna tik nedaugelis vaikų globos namų auklėtinių – tikrų našlaičių šiuose namuose auga nedaug. Našlaičio pensija, iš tėvų gaunami alimentai kaupiami globotinio banko sąskaitoje – jie atiduodami tik sulaukus pilnametystės.

„Suprantame, kad ir dabar skiriami kišenpinigiai nėra dideli pinigai. Tačiau vaikams labai svarbu turėti savų pinigų. Jie privalo išmokti skaičiuoti, žinoti, kiek kas kainuoja, suprasti, kad vėjais paleisti pinigai niekada negrįžta“, – sako direktorius.