„Siekiant surasti visą informaciją, kurios mes pageidaujame, darbo matyt yra daug, tai mes susiaurinom savo pageidavimus iki atitinkamo skaičiaus žmonių“, – sako Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Audronius Ažubalis.

Neoficialiomis žiniomis, tarp dešimties diplomatų minimi generalinis konsulas Kaliningrade Viktoras Baublys, ambasadorius Baltarusijoje Edminas Bagdonas, Lietuvos atstovas prie Europos Tarybos Neris Germanas, ambasadorius Maskvoje Rimantas Šidlauskas ir ambasadorius Švedijoje Remigijus Motuzas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) parlamentarų įtarimų nekomentuoja ir sako, kad viską žino tie, kuriems reikia žinoti.

„Jei kalbėt apie priėmimą į darbą arba skyrimą į darbą, šiaip reikalavimai yra nepriekaištinga reputacija. Ir sprendimų priėmėjams yra teikiama (informacija – LNK) apie galimas rizikas. Koks sprendimas priimamas yra sprendimo priėmėjo, o ne VSD reikalas“, - Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas.

Patys diplomatai tvirtina esą ramūs ir sako, jokių ryšių su KGB neturėję.

„Visiškai pasitikiu jais, pažįstu juos kaip gabius diplomatus ir nusipelniusius valstybei diplomatus ir nieko negaliu komentuoti dėl jų tariamų ryšių su KGB. Tik galiu užtikrinti, kad situacija pilnai kontroliuojama, žinoma, ir nekelianti jokių abejonių“, - tvirtina užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Galimai ryšių su KGB turėjusių diplomatų parlamentarai ėmė ieškoti po to, kai buvęs kontržvalgybininkas Vytautas Damulis užsiminė, jog kai kurie diplomatai liustracijos išvengė po pokalbio akis į akį su tuomečiu saugumo šefu Mečiu Laurinkumi.