Palygino su stribais

Pasiūlęs užtraukti tautiškąją giesmę į susirinkusiuosius kreipėsi neringiškiams mažai pažįstamas piketo vedėjas Rolandas Zujevas, anuometinis Seimo pirmininko Artūro Paulausko patarėjas, šiuo metu vadovaujantis bendrovei “Gintarinis uostas“, kuriai priklauso Gintaro įlankoje esantis pastatas–žuvų perdirbimo punktas su betonine krantine.

Šalia vedėjo stovinėjo ne taip seniai juodkrantiškiu tapęs klaipėdietis Viktoras Valceris, kurį su R.Zujevu sieja bendra patirtis. Abu jie dalyvavo likviduojant valstybinę laivybos įmonę „Jūra“ ir už simbolinę kainą įsigijo vertingų buvusios pionierių stovyklos pastatų Juodkrantėje.

Specialiai iš Vilniaus dalyvauti pikete atvykęs Seimo Aplinkos apsaugoskomiteto pirmininko pavaduotojas Gediminas Jakavonis negailėjo aštrių žodžių Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorei Aurelijai Stancikienei, ją viešai palyginęs su pokariu Lietuvoje siautėjusiais stribais. Paklaustas, ar nesigaili dėl išsprūdusio palyginimo, G.Jakavonis frazę dar kartą pakartojo specialiai žurnalistams.

Žvejai baiminasi

Neringos savivaldybės tarybos narė Irma Baltrušaitienė pustrečių metų vykstantį statybų skandalą Neringoje pavadino vietos žmonių skaldymu, kai neringiškiai tampa įkaitais dviejų besivaidijančių valstybės institucijų-savivaldybės ir nacionalinio parko. Ji siūlė atskirti savivaldybės ir parko funkcijas.

Piketą organizavusios Neringos bendruomenės iniciatyvinės grupės narių vardu I.Baltrušaitienė Seimo nariui G.Jakavoniui įteikė pastarųjų mėnesių skundus bei pareiškimus, adresuotus aukščiausiems valstybės vadovams.

Žvejų vardu prabilęs juodkrantiškis Algis Rauktys pasisakė prieš Juodkrantės Gintaro įlankos paskelbimą istoriniu draustiniu bei Kuršių marių biosferos poligono įsteigimą, dėl ko daugelis žvejų netektų tradicinio verslo – žvejybos.

Anot žvejo, Vyriausybė geriau išleis tūkstančius litų Juodkrantės kormoranams išsaugoti nei parems 30 vietos žvejybos įmonių, iš kurių po planuojamų reformų gali išlikti dvi ar trys.

Reikalavo atleisti

Piketo pabaigoje buvo paskelbta iš anksto parengta rezoliucija, kurioje – šeši reikalavimai. Be kita ko, reikalaujama iš einamų pareigų atleisti Saugomų teritorijų tarnybos vadovę R.Baškytę ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorę A.Stancikienę kaip susikompromitavusias pareigūnes. Rezoliuciją pasirašė dauguma piketo dalyvių.

Kėlė nuostabą

Piketą stebėjęs Neringos tarybos narys juodkrantiškis Česlovas Stonys tvirtino, jog į Smiltynę atvykę žvejai norėję nuoširdžiai apginti savo interesus, tačiau daugeliui keistai atrodė, kad piketą vedė R.Zujevas, kuris neva rūpinasi tik savo asmeniniais tikslais. Nelegaliai pasistatęs vagonėlį ant ratų Gintaro įlankoje, Juodkrantėje, jis, anot Č.Stonio, melavo, jog tai skirta žvejams. R.Zujevui jau šiandien žvejai moka nuomą už naudojimąsi senu sandėliu, vietoj kurio ateity siekiama pastatyti viešbutį ir restoraną.

Kai kurie nidiškiai žvejai, užuot piketavę, išplaukė į žvejybą ir tvirtino, jog Smiltynėje bus ginami tik turčių reikalai.

Duos į teismą

KNNP direktorė A.Stancikienė į piketą nebuvo atvykusi. Ji mano, jog piketo scenarijus parašytas Vilniuje. Žvejai, anot direktorės, yra klaidinami, jais yra manipuliuojama. „Jų verslas Juodkrantės Gintaro įlankoje išliks tik tada, jei ji bus paskelbta istoriniu draustiniu“,- tvirtino ji.

Seimo nario G.Jakavonio pasakytus pikete žodžius A.Stancikienė įvertino kaip įžeidimą ir teigė, jog kreipsis į Seimo Etikos komisiją bei teismą.