Kaip teigiama VSAT pranešime, 4 mln. 392 tūkst. Lt kainavusi Šilgalių užkarda iškilo Šakių rajono Rukšnių kaime, o 5 mln. 498 tūkst. Lt atsiėjusi Rociškių užkarda pastatyta to pat rajono Puknių kaime.

Lėšos šių užkardų statybai ir visai įrangai buvo skirtos iš Šengeno priemonės programos.

Abi užkardos saugos sausuma einančios sienos su Rusija ruožus. Anksčiau ši sienos atkarpa buvo priskirta vienai Slavikų užkardai. Ji šiuo metu persikėlė į naują Rociškių užkardos pastatą, o buvusį ruožą dalinsis su visiškai nauja Šilgalių užkarda.

Darbus statant ir įrengiant Šilgalių užkardą atliko viešąjį konkursą laimėjusi uždaroji akcinė bendrovė UAB „Žibai“, o Rociškių užkardą – AB „Gargždų statyba“.

396 kv. m ploto Šilgalių užkardos pastatas pastatytas 0,8 ha teritorijoje, o 811 kv. m ploto Rociškių užkardos pastatas yra iškilęs 1 ha teritorijoje. Abiejose užkardose yra patogios tarnybinės patalpos, pasitarimų salė, budėtojų dalis, ginklų saugojimo ir išdavimo kambarys, rūbinės.

Rociškių ir Šilgalių užkardos gali veikti visiškai autonomiškai, nes jose yra elektros generatoriui, suskystintųjų dujų rezervuarai užkardų šildymui, nuotėkų valymo įrenginiai. Teritorijose yra ir sulaikytų transporto priemonių saugojimo aikštelės, numatytos vietos pasieniečių asmeniniams automobiliams, garažai tarnybiniam transportui.

Be to, Rociškių užkardoje yra mankštos patalpos, kameros sulaikytiems asmenims.

Lietuvos pasieniečiai saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos Šengeno sutarties valstybių išorės sausumos sienos – 1070 kilometrų.