Apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad reikėtų papildomai atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus ir išsiaiškinti, ar kyšio paėmimu įtariamas valdininkas neketino pinigų pasisavinti.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad priimdamas nutartį bylą grąžinti ikiteisminiam tyrimui papildyti apylinkės teismas rėmėsi tik savo spėjimais. Teismo nuomone, savo poziciją dėl sunkesnių įtarimų apylinkės teismas galėtų išsakyti tik bylą išnagrinėjęs – jeigu paaiškėtų, jog D. Šaluga turėtų būti kaltinamas pagal kitą Baudžiamojo Kodekso straipsnį. Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą (BPK) tik tada apylinkės teismas galėtų bylą grąžinti tyrimui papildyti.

„Teismas iš anksto išsakė savo poziciją", - pabrėžė Vilniaus apygardos teismas.

Aukštas pareigas ėjęs valdininkas ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Mindaugas Barkauskas teisme pareiškė, kad tyrimas buvo atliktas visapusiškai ir nėra kliūčių bylą nagrinėti teisminio proceso metu.

Jeigu teismas būtų nusprendęs skundus atmesti, prokurorams tektų aiškintis, ar tėvystės atostogose esantis Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktorius nemelavo tikindamas galįs paveikti kitus asmenis dėl žemės sklypo rengimo bei nustatyti, ar jis gautų pinigų neketino pasilikti sau.

Pagal šiuo metu pareikštus įtarimus dėl tarpininkavimo kyšininkaujant Baudžiamasis Kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki trejų metų.

DELFI primena, kad D. Šaluga buvo sulaikytas praėjusių metų liepos pabaigoje, kai iš vilniečio verslininko Mariaus B. paėmė 50 tūkst. litų. Dar tokios pačios sumos paėmimo fakto prokurorai nėra užfiksavę, tačiau pinigus valdininkui teigia perdavęs byloje nukentėjusiuoju pripažintas verslininkas.

„Kaip galima pavadinti tai, kai jums paskambina pažįstamas žmogus, sutinku susitikti, jis įšoka į automobilį, nerišliai kažką sulemena ir įkiša kažką į pirštinių skyrelį", - žurnalistams yra sakęs D. Šaluga.

Valdininkas buvo prisižadėjęs tarpininkauti, kad savivaldybėje būtų priimtas pinigus sumokėjusiam asmeniui palankus sprendimas. Neoficialiomis žiniomis, esą pinigus iš verslininko paėmęs D. Šaluga neskubėjo vykdyti pažado, kad Miesto plėtros departamentas skubiai suderins sklypų detaliuosius planus, kuriuos patvirtinus, būtų atvertas kelias statyboms.

D. Šaluga už 100 tūkstančių litų įtariamas tarpininkavęs dėl šalia sostinės Pilaitės rajono esančio žemės sklypo.