Kreipimosi projekte KT prašoma išaiškinimo dėl minėto šalies vadovo dekreto atitikimo keliems Konstitucijos straipsniams.

Šį projektą inicijavo su prezidentūra dėl V.Jakunino apdovanojimo pastaruosius metus aktyviai susirašinėjęs parlamentaras Seimo opozicinės konservatorių frakcijos narys Saulius Pečeliūnas, projektą taip pat pasirašė konservatorius Rytas Kupčinskas, opozicinės Darbo partijos frakcijos narė Loreta Graužinienė bei opozicinės liberaldemokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

V.Jakunino apdovanojimo mįslės

Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi, esą 2002 metais LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą apdovanotas Vladimiras Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas sovietų specialiosiose tarnybose.

V.Jakuninas apdovanojimo metu 2002 m. buvo visuomeninės organizacijos "Rusijos tautinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas ir Rusijos transporto viceministras.

Jokių V.Jakunino teikimo apdovanojimui dokumentų prezidentūroje nėra išlikę.

Prezidentas Valdas Adamkus anksčiau yra sakęs, jog V.Jakuninas Lietuvos ordiną gavo kaip atsaką į apdovanojimą Lietuvos prezidentui už civilizacijų santarvės puoselėjimą, o apdovanotojo Rusijos atstovo praeities ryšiai su specialiosiomis tarnybomis tuomet Lietuvos vadovui nebuvo žinomi.

Tuo tarpu kreipimosi į KT projekto autoriai teigia, jog nagrinėjant konkrečias dokumentų pasirašymo datas, viskas galėjo būti atvirkščiai, nes V.Adamkus buvo apdovanotas vėliau, nei Lietuvos valstybinis apdovanojimas buvo suteiktas V.Jakuninui.

Be to, abejojama teiginiais, jog apie V.Jakunino prieštaringą praeitį buvo nežinoma.

Kreipimosi į KT autoriai primena, praėjusiais metais VSD veiklą tyrusiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) liudijusio buvusio prezidento patarėjo (1998-2003 m.) dabartinio vyriausiojo premjero patarėjo Albino Januškos žodžius: „Iš tikrųjų Piotras Vojeiko ir aš, manau, mes žinome, mes dirbome, dar iš saugumo patarėjų laikų žinoma, kad jis iš tikrųjų yra vienas iš žmonių, kuris turi ryšius iki šiol, tų ryšių jau nelabai ir slepia. Kada ponas Jakuninas buvo pas Prezidentą, jis pasakė, taip, kad, Prezidente, mes turim kalbėti atvirai, nes abu iš tų pačių spec. tarnybų, tik iš skirtingų valstybių. Ir jis neslėpė, kad jis yra FSB generolas ir, be abejo, Piotras Vojeiko yra dirbęs, kiek mes žinome, man atrodo, Suomijoje su dabartiniu vicepremjeru Ivanovu. Tai įtakingas žmogus Rusijoje, be abejo, įtakingas žmogus čia“ (ištrauka iš 2006 m. lapkričio 8 d. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos parlamentinio tyrimo 18 posėdžio stenogramos).

V.Jakuninas apdovanotas laipsniu, kurio įstatymas tuomet nenumatė?

Kreipimosi į KT projekto priede, be to, pažymima, jog V.Jakuninas apdovanotas tuo LDK Gedimino ordino laipsniu, kuriuo tuo metu galiojusiuose įstatymuose nebuvo.

V.Jakunino apdovanojimo laikotarpiu 2002 m. galiojęs Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymas numatė penkių (1-ojo, 2-ojo, 3-ojo, 4-ojo ir 5-ojo) laipsnių Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino ordino garbės ženklus nesuteikdamos šiems laipsniams jokių pavadinimų.

„Tuo tarpu pagal ginčijamą Dekreto nuostatą Vladimiras Jakuninas buvo apdovanotas „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi“, t. y. vadinant šį ordiną ir jo garbės ženklą ne tokiu pavadinimu ir ne tokiu laipsnio pavadinimu, koks buvo numatytas tuo metu galiojusiame Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatyme, o suteikiant tokį ordino ir jo laipsnio pavadinimą, kuris numatytas naujajame, tuo metu dar Seimo nepriimtame, Valstybės apdovanojimų įstatyme (matyt, jau buvo orientuojamasi į tuo metu Seime svarstytą šio įstatymo projektą). (...) Tokiu būdu prezidentas pats nustatė naujo pavadinimo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino laipsnį, todėl Dekreto 1 straipsnio nuostata dėl Vladimiro Jakunino apdovanojimo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Komandoro kryžiumi prieštarauja Konstitucijos 67 straipsnio 18 punktui“, - rašoma kreipimosi į KT projekto priede.

Priminta V.Jakunino „kova“ su Estija

Kreipimosi į KT autoriai taip pat nurodo, jog abejonių dėl V.Jakunino apdovanojimo teisėtumo ir konstitucingumo kyla ne tik dėl galimai pažeistų apdovanojimo procedūrų, tačiau ir dėl abejotinos V.Jakunino veiklos, įvertinant žiniasklaidoje pasirodžiusias bei nepaneigtas žinias dėl galimų V.Jakunino sąsajų su KGB.

Parlamentarai taip pat primena, jog 2007 m. balandžio mėn. pabaigoje „Rusijos nacionalinės šlovės centro“ svetainėje internete V.Jakunino paskelbtą atvirą laišką Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui, kuriame Lietuvos prezidentas ragintas būti „aukščiau politinio angažuotumo ir vadinamojo europinio solidarumo“ bei protestuoti prieš Lietuvos sąjungininkės ES ir NATO aljanse Estijos valdžios sprendimą demontuoti paminklą okupacinei SSRS armijai.

Taip pat primenama, kad netrukus V.Jakuninas, kaip „Rusijos geležinkelių“ bendrovės vadovas, ėmėsi sankcijų prieš Estiją ribojant prekių tiekimą geležinkeliu.

Žiniasklaidos pranešimais, Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD)yra domėjęsis V.Jakuninu dėl ryšių su KGB ir bandymų dalyvauti Rusijos ir Lietuvos geležinkelių projekte 2K.

Anot LNK televizijos, V.Jakuninas - buvęs KGB generolas majoras, dirbęs žvalgybininku Austrijoje. 1985 metais Italijos spauda V.Jakuniną paskelbė KGB žvalgybos karininku.