“Įtariamasis Trakų rajono savivaldybės meras V.Petkevičius po kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo neišvykti - paskyrimo kreipėsi į STT pareigūnus su noru savaitei išvykti į užsienį. STT pareigūnai paaiškino, kad išvykimui į užsienį reikalingas prokuroro leidimas. STT pareigūnai gali patvirtinti, kad įtariamasis dvi dienas nebuvo savo gyvenamoje vietoje”, - penktadienį surengtame brifinge žurnalistams teigė STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Aidenas Karpus.

Paklaustas, ar STT turėjo žinių, kad meras buvo kirtęs Lietuvos sieną, A.Karpus atsakė: „STT pareigūnai su šiuo klausimu susijusią informaciją pateikė tyrimui vadovaujančiam prokurorui, kuris šiandien priėmė sprendimą, kad įtariamasis nėra pažeidęs kardomosios priemonės sąlygų."

Klausiamas, ar V.Petkevičius buvo kirtęs Lietuvos sieną, A.Karpus atsakė, jog Lietuvai prisijungus prie Šengeno erdvės, derėtų inicijuoti diskusiją dėl to, kaip turėtų būti kontroliuojamas pasižadėjimo neišvykti vykdymas.

Anot pareigūno, STT svarsto galimybę iniciuoti diskusiją su kitomis teisėsaugos institucijomis apskritai apie rašytinio pasižadėjimo neišvykti taikymo pasikeitusias aplinkybes.

„Šiuo metu, kai Lietuva yra prisijungusi prie Šengeno sutarties, neliko pasienio kontrolės, sienas tarp ES šalių kertantys asmenys yra nekontroliuojami. Todėl darosi sudėtinga visoms ikiteisminio tyrimo institucijoms kontroliuoti asmenų judėjimą", - sakė A.Karpus.

Vilniaus apygardos prokuratūra penktadienį paneigė ankstesnius penktadienį DELFI sakytus teiginius ir pranešė, jog kyšininkavimu įtariamas Trakų rajono meras Vytautas Petkevičius nepažeidė jam paskirtosios kardomosios priemonės – pasižadėjimo neišvykti.

Kaip teigiama Vilniaus apygardos prokuratūros pranešime, dėl Trakų rajono mero išvykimo yra gauta informacija, kad šiuo metu jis yra Palangoje.

Anot Vilniaus apygardos prokuratūros atstovo spaudai Aleksandro Juozapaičio, V.Petkevičius nebuvo išvykęs į užsienį.

Esą teisėsaugininkai tik turėjo signalų, jog V.Petkevičius ketina išvykti į Lenkiją.

Baudžiamojo proceso kodeksas numato, jog rašytinis pasižadėjimas neišvykti yra rašytinis įtariamojo įsipareigojimas nepasišalinti iš savo gyvenamosios ar laikino buvimo vietos be prokuroro leidimo.

Tačiau, anot pranešimo, galiojančiose Generalinio prokuroro rekomendacijose numatoma, kad “įtariamasis gali palikti gyvenamąją vietą Lietuvos teritorijoje ne daugiau kaip 7 dienas, o išvykti į užsienį be prokuroro leidimo negali”.

“Įtariamasis, šiuo metu kalbama apie Trakų rajono merą, nėra pažeidęs kardomosios priemonės - rašytinio pasižadėjimo neišvykti sąlygų”, - teigiama Vilniaus apygardos prokuratūros pranešime.

Penktadienio rytą Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai A.Juozapaitis buvo teigęs, jog Trakų rajono meras V.Petkevičius nebuvo gavęs prokuroro leidimo išvykti iš Trakų rajono ir todėl esą pažeidė jam paskirtą kardomąją priemonę.

Prokurorams ėmus tirti Trakų valdžios veiksmus, merui ir jo pavaduotojui skirtas pasižadėjimas neišvykti, jie nušalinti nuo pareigų. Savivaldybės administracijos direktorius suimtas. Tačiau pats V.Petkevičius ketvirtadienį LTV „Panoramai“ teigė esą galintis išvykti neatsiklausęs trijų dienų laikotarpiui.

LNK „Žinios“ ketvirtadienį pranešė, jog kyšininkavimu įtariamas ir dėl to nuo pareigų nušalintas Trakų rajono meras esą spruko į užsienį. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) LTV „Panoramai“ patvirtino žinanti, kad meras išvykęs į užsienį ir galinti su juo susisiekti. Tuo tarpu pats nušalintasis miesto vadovas V.Petkevičius „Panoramai“ ketvirtadienį teigė iš Lietuvos neišvykęs, ketvirtadienį vakare (apie 20.30 val.) buvęs Palangoje.

LTV Naujienų tarnybos žurnalistai ketvirtadienį vakare jam prisiskambino į Palangą, rinkdami šio miesto kodą.

Korupcijos Trakų savivaldybėje bylą tiriantys prokurorai, kur visą ketvirtadienio dieną buvo išvažiavęs meras, LNK „Žinioms“ sakė nežiną.