Pajamų įvairovė

Pagal 2001-ųjų metų Seimo narių turto ir pajamų deklaracijas, visi dabartiniai parlamentarai bei jų sutuoktiniai gavo 25 milijonus 420 tūkstančių litų pajamų. Tai reiškia, kad kiekvieno parlamentaro šeima kas mėnesį gaudavo vidutiniškai 15,8 tūkst. litų pajamų. Tai trečdaliu daugiau nei 2000 metais, kai vidutinės kiekvienos parlamentaro šeimos pajamos per mėnesį siekė beveik 12 tūkst. litų.

Seimo nariai gauna ne tik atlyginimą už darbą parlamente, jiems padengiamos komandiruočių išlaidos, priklauso mėnesinės kompensacijos už automobilio panaudojimą tarnybiniams reikalams, apmokamos ir išlaidos kanceliarinėms prekėms bei ryšiams. Prie parlamentarų pajamų šaltinių taip pat priskiriami dividendai už turimas įvairių įmonių akcijas, palūkanos už indėlių laikymą bankuose, pajamos už parduotą nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, autoriniai atlyginimai už mokslinę ir kūrybinę veiklą.

O kai kurie gauna ir papildomų darbinių pajamų, nors tai draudžia įstatymai. Į tai jau atkreipė dėmesį Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Be to, pastaruoju metu Seime daug diskutuojama dėl kai kurių parlamentarų pajamų šaltinių, pavyzdžiui, pajamų už savo sklypuose užaugintus žemės ūkio produktus bei už darbą savivaldybių tarybose. Dėl tokių šaltinių teisėtumo kol kas nėra galutinai apsispręsta, nors Etikos ir procedūrų komisija yra paraginusi visus Seimo narius neimti papildomų atlyginimų už darbą savivaldybėse bei atsisakyti žemės ūkio veiklos.

Skirtingi tarifai

Seimo narių sutuoktinių darbinės veiklos pobūdis, taigi ir gaunamos pajamos, yra labai skirtingas. Vieni jų dirba valstybinėse įstaigose, kiti turi savo verslą arba yra samdomi darbuotojai privačiose firmose. Beje, daugelis savo verslą turinčių parlamentarų yra perrašę turimas akcijas sutuoktiniams, todėl pastarieji ir gauna oficialias pajamas iš tokios veiklos.

Mokesčių inspekcijos pateiktoje suvestinėje nurodyta, kad parlamentarai bei jų šeimų nariai pernai bendrai sumokėjo mokesčių už 4,439 mln. litų. Kiekvienam Seimo nariui bei jo antrajai pusei mokesčių per metus teko vidutiniškai po 31,487 tūkst. litų.

Tai reiškia, kad mokesčiams parlamentarai pernai išleido vidutiniškai po 17,46 procento nuo gautų pajamų, tai yra mažiau nei penktadalį visų pajamų. Tai tik šiek tiek daugiau nei 2000 metais, kai Seimo narių ir jų sutuoktinių sumokėtų mokesčių vidurkis siekė 14,25 proc.

Parlamentarų bei jų sutuoktinių gaunamos pajamos ir sumokėtų mokesčių sumos labai skirtingos, nes skirtingi yra ir mokesčių tarifai už įvairių rūšių pajamas, o kai kurios pajamos Lietuvoje visiškai neapmokestinamos.

Pavyzdžiui, už pelningai parduotas įmonių akcijas arba realizuotą nekilnojamąjį turtą neimamas joks mokestis. Tuo tarpu nuo darbinių ir su kūryba susijusių pajamų valstybė pasiima nuo 13 iki 33 proc.

Tvirtina nepažeidžiantys įstatymų

Deklaracijos parodė, kad mažiausią dalį - vos 1,25 proc. nuo gautų grynųjų pajamų - pernai mokesčiams skyrė Seimo Pirmininko pavaduotojas, socialliberalas Artūras Skardžius bei jo žmona Snieguolė Skardžiuvienė. Jie per praėjusius metus gavo 2 mln. 75 tūkst. litų pajamų, tačiau mokesčių forma valstybei atidavė tik 25 tūkst. litų.

Labai nedaug nuo jų “atsiliko” prieštaringai vertinamas verslininkas, pastaruoju metu už Seimo posėdžių nelankymą ypač baramas Ramūnas Karbauskis. Kartu su savo žmona Lina jis valstybei skyrė vos 1,26 proc. visų grynųjų pajamų. Jiedu gavo 1,853 mln. litų pajamų, o mokesčiams skyrė tik 23 tūkst. litų.

A.Skardžius ir S.Skardžiuvienė pernai mokesčius mokėjo tik nuo Seime ir UAB “Rastma” gaunamų darbinių pajamų. Likusios pajamos - nekilnojamojo turto pardavimo keliems fiziniams asmenims, dividendai ir palūkanos už indėlius bankuose - nebuvo apmokestinti.

R.Karbauskis, kaip ir Skardžių šeima, mokėjo tik su darbinėmis pajamomis Seime susijusius mokesčius. Už nekilnojamojo turto pardavimo, palūkanų už indėlius bankuose ir su veikla žemės ūkyje susijusias pajamas sumokėti tik simboliniai kelių procentų mokesčiai arba nemokėti visai.

Tačiau ir A.Skardžius, ir R.Karbauskis tvirtina nepažeidžiantys įstatymų ir mokantys tiek mokesčių, kiek priklauso pagal Lietuvoje galiojančias taisykles.

Daugiausia pajamų gavo V.Uspaskich

Liberalas Raimundas Palaitis su savo žmona Adele sumokėjo mokesčių 3,49 proc. visų grynųjų pajamų, kitas liberalas Gintautas Babravičius ir jo žmona Birutė - 5,23 proc., susisiekimo ministras, socialdemokratas Zigmantas Balčytis su žmona Severina mokesčiams skyrė 8,11 proc. visų grynųjų pajamų.

Dauguma parlamentarų sumokėjo valstybei nuo 25 iki 40 proc. grynųjų pajamų, tai yra maždaug 12-20 proc. nuo visų gautų pajamų. Daugiausia pajamų pernai gavo turtingiausias Seimo narys Viktoras Uspaskich su žmona Jolanta Blažyte - 2,847 mln. litų. Mokesčiams išleido daugiau kaip 33 proc. nuo grynųjų pajamų - 707 tūkst. litų.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas mokesčiams skyrė 40,11 proc. savo grynųjų metinių pajamų, kurios siekė 82 tūkst. litų.

Konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis ir jo sutuoktinė Gražina Ručytė per metus gavo pajamų už 144 tūkst. litų, mokesčiams skyrė 22,5 tūkst. litų. Tai sudaro 18,5 proc. nuo grynųjų metinių pajamų.

Turtingiausiu socialdemokratu laikomo Alfonso Macaičio ir jo žmonos Ramutės metinės pajamos siekė 162 tūkst. litų. Tačiau mokesčiams jie skyrė tik 24 tūkst. litų, tai yra tik 17,4 proc. nuo grynųjų pajamų.

Galėtų būti pavyzdžiu

Skaičiuojant procentais, daugiausiai mokesčių pernai sumokėjo naujas Seimo narys, socialdemokratas Antanas Valys, šių metų rudenį pakeitęs mirusį Rimantą Ruzą. Tiesa, pernai A.Valys dar nebuvo parlamentaras. Pirmąjį 2001-ųjų pusmetį jis buvo kadenciją baigusio Prezidento Algirdo Brazausko referentas, antrąjį - to paties A.Brazausko, jau tapusio premjeru, sekretoriato vadovas.

Tačiau A.Valys jau oficialiai įtrauktas į parlamentarų gretas, todėl jo gautos pajamos ir sumokėti mokesčiai taip pat įskaičiuoti į Seimo narių sąrašą. A.Valys galėtų būti pavyzdžiu kitiems tautos atstovams pagal sumokėtų mokesčių kiekį. Mat pernai A.Valys ir jo žmona Elena gavo pajamų už 114 tūkst. litų, bet mokesčiams skyrė beveik 40 tūkst. litų. Tai sudaro net 51,9 proc. visų grynųjų metinių šios šeimos pajamų.

Konservatorius Jurgis Razma su žmona Romualda pernai mokesčiams skyrė 49,6 proc. visų grynųjų pajamų, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Gabrielis Janas Mincevičius su žmona Natalija Sosnovskaite - beveik 48 proc.