„Tokios valdžios per savo gana netrumpą gyvenimą nesu mačiusi. Jie su mumis elgėsi itin grubiai, įžūliai bendravo, ignoravo, stengėsi įbauginti visus, kurie šoko ne pagal jų dūdelę, grasino atleisią iš darbo. Tačiau pradėtas tyrimas dėl kyšininkavimo tam turėtų padėti tašką“, – sakė Trakų seniūnijos bendruomenės „Santalka“ pirmininkė Nijolė Dočkuvienė.

Anot trakiškės, teisėsaugininkams suėmus administracijos direktorių Leonardą Karnilą meras Vytautas Petkevičius vasario 15 d., per tarybos posėdį, jau buvo sutrikęs, todėl paankstino posėdžio datą, kad kuo greičiau būtų patvirtintas kitų metų biudžetas. Po savivaldybės langais tuomet jau piketavo aktyvūs Trakų gyventojai.

„Nusprendėme, kad jei pradedami krėsti mero bei pavaduotojo darbo kabinetai, gyvenamosios vietos, vadinasi, tam yra priežastis. O tokia priežastis yra ir mums pretekstas prašyti valdžios atsistatydinti, kad nebūtų tempiama guma. Atsistatydinti turėtų ir Trakų rajono savivaldybės atstovas spaudai Edmundas Malūkas, kuris yra bene vienas įtakingiausių mero įvaizdžio kūrėjų“, – tvirtino bendruomenės pirmininkė.

Pasak N.Dočkuvienės, pareigūnai turėtų pasidomėti ir peripetijomis, susijusiomis su bendrovės „Prienų energija“ atėjimu į Trakus, kai šildymo kainos išaugo bene dvigubai.

Valdžia glostė tik savus

Trakų gyventojai tikina, kad tie, kurie tarnaudavo merui ir jo šalininkams, nuolat gaudavo didesnius atlyginimus. „Vienai ar kitai partijai tarnaujantieji ne vien gaudavo didesnius atlyginimus, bet galėdavo ir nieko neveikti, „užmušinėti“ laiką darbo vietose, o vis tiek buvo glostomi gražiais žodžiais. Tiesiog atėjo laikas, kai išvis nebegalima kentėti tokio režimo, tokios neteisybės. Labai ačiū tiems, kurie pagaliau pradėjo klibinti šį korumpuotą klaną“, – rėžė N.Dočkuvienė.

Dėl savo veiklos bendruomenės pirmininkė nuolat sulaukia grasinamų skambučių, ypač po tarybos posėdžių. Trakuose veikia ir daugiau bendruomenių, tačiau, anot N.Dočkuvienės, pastarosios nėra tokios aktyvios: jas tiesiogiai remia mero bei L.Karnilos atstovaujamos partijos.

„Santalkos“ bendruomenė prieš kelerius metus neapsikentusi vykdoma politika netgi užsakė mišias bažnyčioje.

„Pati įsitikinau, kad Trakų valdžia glaudžiai susijusi net su nusikalstamu pasauliu. Neįtikęs Trakų ligoninės vyriausiasis gydytojas buvo pakeistas savu žmogumi, iškart po to ligoninei skirta milijoninė savivaldybės parama. Čia nuolat lankosi ir tvarką prižiūri nusikalstamo pasaulio vyrai“, – neslėpė moteris.

Anot N.Dočkuvienės, savivaldybė turi savo televiziją, kurioje patys valdantieji ir kalba. „Dar kartais parodo tarybos posėdžius, tačiau visiškai neleidžia žmonėms įsiterpti į televizijos programą. Tiesiog vienpusiškai kvailina gyventojus“, – sakė ilgą laiką Trakuose gyvenanti moteris.

Susiję politikų interesai

Pasak vienos Trakų tarybos opozicijos narės, miesto taryboje susipynę socialliberalų, liberalcentristų ir lenkų politikai. „Jie vieni kitus remia, apdovanoja dideliais atlyginimais, „prastumia“ į geresnius postus. Ten vyksta nerealios dalybos“, – sakė N.Dočkuvienė. Trakų savivaldybės taryboje 15 narių valdančiąją daugumą sudaro trijų partijų atstovai – Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos ir Lenkų rinkimų akcijos.

Trakų tarybos opozicijos tvirtinimu, skubos tvarka patvirtintas biudžetas nepraslys pro jokias akis: bus prašoma atlikti kruopštų auditą, įvertinti, ar skaidriai vyko vieši pardavimo konkursai.

Ko gero, aktualiausiu objektu šiuo metu tapo Kudrionių poilsio bazė. Ši jau dešimtmetį stovi nenaudojama. „Čia yra sargas, šalimais gyvena žmonės, didelė teritorija miškų apsupty, milijonų litų vertės turtas. Nors jau ilgai nenaudojama, tačiau pavydėtinai gerai išsilaikiusi – net pastatų stiklai neišdaužyti. Prieš dešimtmetį poilsio komplekse vyko remonto darbai, atvežtos statybinės medžiagos būdavo iškraunamos šiek tiek atokiau: matyt, toks buvo tuometės valdžios įsakymas, kad darbininkai nesužinotų, kas iš tikrųjų yra vykdoma pastatuose“, – kalbėjo opozicijos atstovė.

Poilsio kompleksu buvo susidomėjęs buvusio Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato viršininko Eriko Kaliačiaus sūnus.

Pinigai plaukia pro šalį

Tačiau tai tik vienas objektų, kurių privatizavimo laukta patyliukais. „Aplink Margio ežerą kiek paslaptingų vilų pristatyta. Vietiniai buvo išvyti grasinimais ir kitaip. Ir mero motina statosi čia namą. Buvę savininkai buvo išvyti įvairiausiais būdais – galvijus išpjudydavo šunimis, o pačius kaimiečius gerai prilupdavo“, – pasakojo miestiečiai.

Anot vienos iš nedaugelio opozicijos narių, nė vienas jų prašymas nebuvo priimtas svarstant biudžetą. „Numatytas deficitinis 68 mln. litų biudžetas. Didžiausios sumos tendencingai patikėtos valdžiai parankiausioms įstaigoms, numatyta pakelti atlyginimus tik vyriausiųjų parankiniams. O daugumai sričių nebuvo net pateiktos veiklos programos“, – apgailestavo moteris.

„Kaip šitaip galima – vienas jau pasodintas, o jie skuba biudžetą tvirtinti. Tarybos nariai dusinami grasinimais: jeigu nebalsuos už sudarytą biudžetą, jų atstovaujami objektai gaus kur kas mažesnes biudžeto išmokas“, – stebėjosi N.Dočkuvienė.

Nušalino nuo pareigų

Ketvirtadienį teismas leido nuo pareigų nušalinti kyšininkavimo byloje įtariamaisiais tapusį merą socialliberalą Vytautą Petkevičių ir jo pavaduotoją, savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininką liberalcentristą Saulių Raščiauską.

Juos nuo pareigų trims mėnesiams ketvirtadienį nušalino Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas, atsižvelgdamas į Vilniaus apygardos prokurorų prašymą. Įtariamiesiems taip pat skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Laikinuoju Trakų vadovu tapo Lenkų rinkimų akcijos deleguotas vicemeras Henrikas Jankovskis. Šiuo metu Trakų rajono savivaldybės opozicijos politikai renka parašus, kad būtų sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kuriame būtų aptartos aplinkybės ir numatyti tolesni veiksmai.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, kad mandatus iš įtariamųjų galėtų atimti tik tada, jei juos nuteistų teismas arba savivaldybės taryba prašydama nutraukti jų įgaliojimus kreiptųsi į komisiją.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Kaziukas rengiasi žadinti miestą

Istorinės dramos burbulas

Lauko prekyvietės – miesto gėda