Šiuos dokumentus Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečiams reikia turėti ir būnant pasienio ruože. Pabrėžtina, kad šis reikalavimas galioja ne tik būnant pasienio su Rusija ar Baltarusija ruože, bet ir pasienio ruože su Latvija bei Lenkija.

Latvijos pasieniečiai, išanalizavę atvykimo, buvimo, išvykimo ir tranzito kontrolės prie Latvijos - Estijos ir Latvijos - Lietuvos sienų rezultatus, padarė išvadą, kad šalims tapus Šengeno erdvės narėmis labai išaugo asmenų, kurie bando kirsti ir kerta sieną be galiojančių kelionės dokumentų, skaičius. Latvijos pareigūnų duomenimis, jis padidėjo net kelias dešimtis kartų.

Neturintiems dokumentų – bauda

Latvijos pasieniečiai įspėja, kad tokiems asmenims taikomos administracinės nuobaudos. Pagal Latvijos įstatymus neturintiems dokumentų keliautojams už minėtą pažeidimą numatyta 250 Latvijos latų bauda. Lietuvoje toks pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo šimto penkiasdešimties iki trijų šimtų litų, o padarius šį pažeidimą pakartotinai baudžiama bauda nuo trijų iki šešių šimtų litų.

Latvijos pasieniečiai nustatė ir keletą atvejų, kai kaimyninių šalių siena buvo kirsta transporto priemonėmis, kurių vairuotojai neturėjo automobilių registracijos dokumentų. Tokiems pažeidėjams taip pat taikomos administracinės nuobaudos. Panaši tvarka galioja ir Lietuvoje.

Po įsiliejimo į Šengeno erdvę pastaruoju metu pasitaiko atvejų, kai Lietuvos pasienio ruože su Latvija ar Lenkija VSAT pareigūnų sustabdyti ir paprašyti pateikti dokumentus asmenys abejoja, ar pasieniečiai turi tokią teisę. Todėl VSAT primena, kad pagal galiojančius teisės aktus asmenys, esantys pasienio ruože, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų reikalavimu privalo pateikti asmens, transporto priemonės, gabenamų krovinių, prekių dokumentus, leisti apžiūrėti transporto priemones, gabenamus krovinius, prekes, vykdyti kitus teisėtus pareigūnų reikalavimus.