Šeštadienį premjeras atlydėjo pirmojo vizito į Lietuvą atvykusį Latvijos premjerą Ivarą Godmanį. „Klaipėdos“ viešbučio konferencijų salėje svečiai susitiko su miesto meru Rimantu Taraškevičiumi ir uosto bendrovių vadovais.

Po susitikimo jo dalyviai kavą gurkšnojo greta esančiame kokteilių bare. G.Kirkilas, kalbėdamas su I.Godmaniu, nesivaržydamas išsiėmė ir užsidegė pypkę. Vėliau jis dienraščiui sakėsi nepamiršęs, jog nuo praėjusių metų sausio pirmosios šalyje galioja įstatymas, draudžiantis rūkyti visose viešojo maitinimo įstaigose.

Neiškentė neparūkęs

Išgirdęs, kad jį rūkantį bare užfiksavo „Klaipėdos“ fotografas, G.Kirkilas nebandė išsisukinėti, tačiau buvo nekalbus.

Jis neneigė, jog nusižengė įstatymui. „Baro šeimininkai leido“, – patikino premjeras. Jis aiškino, kad barų šeimininkų svetingumu paprastai nesinaudojantis.

Ministras pirmininkas savo poelgį įvertino neigiamai. Tačiau jis nesutiko, kad mėgsta pasinaudoti savo, kaip aukšto valdžios pareigūno, privilegijomis. „Visaip būna“, – paklaustas, ar negalėjo valandos pakentėti nerūkęs, atsakė premjeras. Vis dėlto prisipažino mesti rūkyti nesirengiantis.

Siūlo eiti į kiemelį

Viešbučio „Klaipėda“ direktorius Tomas Vaišvila dienraščiui teigė, kad jų pagrindinis rūpestis yra suteikti svečiams jaukumo ir patikimumo. Anot jo, viešbučiui nederėtų komentuoti svečių elgesio.

Viešbučio „Navalis“, kurio restorane šeštadienį pietavo abiejų šalių premjerai, direktorius Edmundas Narvilas tvirtino, kad rūkantiems svečiams suranda išeitį. Surūkyti cigaretę ar pypkę jiems pasiūloma vidiniame kiemelyje. „Mums visi klientai vienodai svarbūs“, – tikino vadovas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Eglė Dilkienė tvirtino, kad apie jokias išlygas svarbiems valstybės pareigūnams negali būti nė kalbos. „Įstatymo turi laikytis visi be išimties. Apie tai asociacijos susitikimuose net nėra diskutuojama“, – teigė viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Netinkamą valstybės pareigūnų elgesį turinti svarstyti Seimo etikos ir procedūrų komisija dėl politikų elgesio kodekso projekto nesutaria jau ne vienerius metus. Tačiau šis dokumentas iki šiol nepriimtas, nes nuolat taisomas.

Komisijos narę klaipėdietę Aldoną Staponkienę, aktyviai dalyvavusią rengiant rūkymą kavinėse draudžiantį įstatymą, premjero poelgis nustebino. „Įstatymas turi galioti visiems, net Dievui“, – nesuabejojo Seimo narė.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkės Jolantos Petkevičienės nuomone, ministro pirmininko G.Kirkilo nusižengimas įstatymui menkas, tačiau pripažino, kad nepaisant to, draudimas rūkyti galioja visiems be išimties.

„Prisimenu, koks kilo triukšmas, kai žurnalistai užfiksavo neleistinoje vietoje jachta plaukiojusį tuometį šalies premjerą Algirdą Brazauską. Šis tada teisinosi, kad per atostogas įstatymų neskaito. Tauta pasijuokė ir pamiršo“, – prisiminė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė.

Vadovaujasi taisyklėmis

Savo elgesiu premjeras visuomenę stebina nebe pirmą kartą. Į darbą rytais skubantys vilniečiai stebi, kaip G.Kirkilo kortežas, aplenkdamas spūstis, lekia priešinga eismo juosta ir manevruoja degant raudonam šviesoforo signalui.

Taip esą elgiamasi saugant svarbių pareigūnų gyvybes. „Klaipėda“ paklausė, kaip premjeras vertina tai, kad nuolat pažeidžia eismo taisykles. „Niekaip nevertinu, nes apsauga dirba pagal savo taisykles, aš jų darbo nereguliuoju. Yra saugumo taisyklės, kuriomis reikia vadovautis“, – priminė jis.

Rūkyti viešojo maitinimo įstaigose draudžiantį įstatymą praėjusią vasarą kelioms valandoms pamiršo ir Palangos miesto meras Remigijus Kirstukas.

Liepą jis kurorte priėmė svečius iš Švedijos. Prie pat jūros esančioje Gelbėjimo stoties kavinėje R.Kirstukas nesivaržydamas traukė dūmą, nors kitiems kavinės lankytojams, kurie tapo šio akibrokšto liudininkais, rūkyti nebuvo leista.