Apie tokius savivaldybės planus iš „Vilniaus dienos“ vakar pirmąkart išgirdęs J.Meko centro direktorius Algirdas Kučinskas neslėpė nusivylimo: „Jeigu iš tikrųjų mūsų kultūros centrui bus skirta tik tokia pinigų suma, tai paprasčiausiai parodys valdžios požiūrį į pačią kultūrą.“

Pasipiktinęs tokiu komiteto sprendimu J.Meko centro vadovas buvo tiesmukas: „Įdomu, ar savivaldybės Kultūros komitetas pats sugebėtų už tokią sumą išsilaikyti ir tęsti veiklą?“ „Toks finansavimas leistų įdarbinti nebent vieną žmogų, kuris ir taip turėtų dirbti už minimumą“, – teigė A.Kučinskas. Jis pridūrė, kad savivaldybės tarybai nepakeitus nuomonės bus prašoma kitų institucijų pagalbos.

Skiriamų lėšų pasikeitimas privertė sunerimti ir centro darbuotojus. J.Meko centro projektų vadovė Birutė Varnienė pasakojo, kad šiuo metu Vizualiųjų menų centre yra šeši darbuotojai. Į rankas specialistė gauna 1050 litų, todėl visa J.Meko centrui vieniems metams skirta biudžeto dalis atitektų bemaž vieno žmogaus atlyginimui.

Darbuotojai nenukentės

Priešingos nuomonės buvo Kultūros komiteto narys Algirdas Paleckis. „J.Meko vizualiųjų menų centrą remia ne tik Vilniaus savivaldybė, bet ir privatūs rėmėjai. Vienas iš didesnių finansavimo šaltinių yra prekybos centrai „Maxima“, – kalbėjo A.Paleckis. Jis pridūrė, kad prieš metus skirta dešimteriopai didesnė suma buvo tikslinga tuo atžvilgiu, kad pats centras galėtų tinkamai įsikurti. A.Paleckio nuomone, centras pirmiausia turėtų stengtis pritraukti sau lėšų iš privačių rėmėjų. Anot jo, savivaldybės taryba, priimdama galutinį sprendimą, atsižvelgs į visas pastabas, tarp jų ir darbuotojų atlyginimo klausimą. „Šio centro darbuotojai nukentėti neturėtų. Tačiau taip pat turi būti matomos ir jų pastangos siekiant pritraukti lėšas“, – situaciją komentavo Vilniaus vicemeras.

Vengia eksperimentų

A.Paleckio teigimu, šiemet savivaldybė vėl pradės remti neprofesionalųjį meną. Jis pridūrė, kad savivaldybė labiau orientuota finansuoti pasiteisinusius, o ne eksperimentinius projektus. Būtent eksperimentinei sričiai priskirtas J.Meko vizualiųjų menų centras. Jo direktorius teigė, kad ši vieta yra traukos centras naujų menų išraiškoms. „Dabar mes turime tradicinį meną, kuris prieš keletą dešimtmečių irgi buvo tik eksperimentinis. Jeigu atsisakysime šios krypties, paprasčiausiai šalies kultūros evoliucija sustos“, – vicemerui oponavo A.Kučinskas.

A.Paleckis tikino, kad lėšų perskirstymas buvo svarbus tam tikram balansui atstatyti. „Logiška, kad remiant tik kurią vieną kryptį nukenčia kitos“, – kalbėjo vicemeras.

Skatina veikti

Savivaldybė yra skyrusi tam tikrą pinigų sumą įvairiems projektams organizuoti ir vykdyti. „Yra įvairių konkursų, kuriuose būtų galima dalyvauti ir užsitikrinti finansavimą“, – teigė A.Paleckis. Jis pridūrė, kad artėjančiais „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ metais J.Meko vizualiųjų menų centras turi siekti realizuoti savo projektus. „Renginių įgyvendinimas Kultūros sostinėje įrodytų, kad šis centras yra kultūrinę veiklą skatinanti vieta“, – kalbėjo Kultūros komiteto narys.

Su A.Paleckio nuomone nenorėjo sutikti menų centro direktorius A.Kučinskas. Šis pabrėžė, kad jie teikia įvairius projektus. Vadovas sakė, kad kitiems metams, kai Vilnius taps kultūros sostine, jie yra pateikę pasaulinio atgarsio galėsiančių susilaukti renginių pasiūlymų. „Šie projektai buvo pateikti reikiamoms institucijoms“, – kalbėjo A.Kučinskas. Jis taip pat pridūrė girdėjęs gandų, jog niekas rimtai šių pasiūlymų nesvarstė.

Paroda bus mokama

Praėjusių metų pabaigoje atidarytame J.Meko vizualiųjų menų centre Fluxus parodą iki ateinančio šeštadienio galima pamatyti nemokamai.

Mokamos parodos lankytojams kainuos 10 litų, su nuolaida – 5 litus.

Menų centrą kas dieną aplanko 50 žmonių.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

A.Štaras skandina valdžią

„Leo LT oponentai verčiami valstybės priešais“

Konservatoriai kyla prieš „Akropolį“