Vos prieš trejetą mėnesių 100 kvadratinių metrų palapinių miestelį, kuriame telpa beveik 200 žmonių pakeitė gyvenamieji konteineriai – juose Afganistane tarnaujantiems kariams ir dirbantiems civiliams turėjo būti jaukiau ir patogiau.

Tačiau sausio pabaigoje pirmieji didesni šalčiai – temperatūrai naktimis nukritus žemiau nei 30 laipsnių – stovyklą paliko be elektros, sanitariniame bloke susprogo vamzdžiai, kariams teko kraustytis iš nešildomų konteinerių. Šiuo metu elektros tiekimas atnaujintas. Provincijos atkūrimo grupės vado teigimu, avarija sujaukė stovyklos gyvenimą, tačiau neturėjo įtakos tarnybai.

„Tai šiek tiek įtakos turėjo, atsiliepė mūsų buičiai, bet reikia nepamiršti, kad mūsų kariai buvo ruošiami blogiausiam variantui, ekstremalioms sąlygoms. Tiek mūsų ekipiruotė, tiek žmonės psichologiškai tam buvo parengti ir didesnių emocijų ar išgyvenimų nebuvo“, – teigia pulkininkas Albertas Kondrotas, PAG-6 vadas.

Kodėl naujai įrengtoje stovykloje įvyko avarija aiškinasi į Afganistano Goro provinciją išvykę kariuomenės ekspertai. Neoficialiomis žiniomis, elektros sistema neatlaikė didelio apkrovimo – papildomi elektriniai šildytuvai buvo naudojami gyvenamiesiems konteineriams šildyti.

Mat dar neprasidėjus žiemai buvo nuogąstaujama dėl nepakankamos jų izoliacijos.

Konteinerius įrengė Lietuvos bendrovė „Elsis“, laimėjusi 15 milijonų litų vertės konkursą, o šiems darbams samdė ne tik mūsų šalies darbininkus, bet ir kinus bei vietos gyventojus.

„Pretenzijų mums niekas kol kas nekelia, išvykę ekspertai aiškinasi. Jei tai bus kažkokios mūsų problemos, mes tvarkysime“, – sako Tomas Vrubliauskas, UAB „Elsis“ projektų vadovas.

Girdėti skundų ir dėl stovyklą prižiūrinčios bei karius maitinančios italų bendrovės ESKO darbo. Ją Lietuvos kariuomenės vadovybė pasirinko vietoje iš centrinio Afganistano pasitraukusios amerikiečių bendrovės.

„Kai grįš ekspertai, mes, be abejonės, įvertinsim tiek „Elsio“, tiek ESKO pastangas ir priklausomai nuo rezultatų toliau kalbėsime su abiejų kompanijų vadovybe“, – tvirtina Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus.

Afganistano Goro provincijoje šiuo metu tarnauja beveik pusantro šimto Lietuvos karių, drauge su jais – dar kelios dešimtys kroatų ir danų.