JAV ambasados spaudos atašė Michaelis Boyle’as atsisakė komentuoti šį klausimą, motyvuodamas tuo, jog negali kalbėti apie saugumo užtikrinimo reikalus.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis BNS pirmadienį teigė, jog oro erdvės kontrolę užtikrins Lietuvos karinės oro pajėgos, tačiau jis atsisakė atskleisti kokias nors detales.

J.Kronkaitis taip pat atisakė kalbėti apie galimą JAV karinių oro pajėgų dalyvavimą užtikrinant oro kontrolę virš Vilniaus G.Busho vizito metu.

Lietuvos karinės oro pajėgos turi keturis čekų gamybos lengvuosius atakos reaktyvinius lėktuvus "L-39 Albatros", du sraigtasparnius "Mi-2" ir dešimt sraigtasparnių "Mi-8", taip pat kelis čekų bei sovietų gamybos transporto lėktuvus.

Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniai buvo pasitelkti užtikrinti oro erdvės kontrolę virš Vilniaus per šių metų birželį vykusį Kinijos prezidento Jiang Zeminio vizitą.

Pentagonas praėjusį penktadienį jau patvirtino, jog lapkričio 21-22 dienomis Prahoje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo, kuriame dalyvaus ir G.Bushas, metu oro erdvę virš Čekijos sostinės kontroliuos JAV karinių oro pajėgų naikintuvai "F-16" ir "F-15".

Tai, pasak Pentagono, daroma pačios Čekijos prašymu.

Po Prahos viršūnių susitikimo, kuriame Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO, JAV prezidentas penktadienį ketina vykti į Sankt Peterburgą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o iš ten tą pačią dieną atvykti į Vilnių.

Vilniuje JAV prezidentas ketina pernakvoti ir šeštadienį ryte susitikti su Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentais.

G.Bushas vizitą Vilniuje turėtų baigti šeštadienį apie pietus. Iš Vilniaus jis išskris į Rumunijos sostinę Bukareštą, kur susitiks su šios šalies prezidentu Ionu Iliescu.

Iki šiol aukščiausias Lietuvą aplankęs JAV pareigūnas buvo viceprezidentas Danas Quale'as, pusdienį viešėjęs Vilniuje 1992 metais.