Seimo Liberalų frakcijos narė Dalia Teišerskytė praėjusią savaitę parlamentui pasiūlė nustatyti būtinus kvalifikacinius reikalavimus Seimo narių padėjėjams-sekretoriams, tačiau nesulaukė kolegų paramos.

Seimas nepritarė ir D.Teišerskytės siūlymui riboti Seimo narių visuomeninių padėjėjų skaičių, kuris pastaruoju metu šoktelėjo beveik iki 2 tūkstančių. Parlamentarų nuomone, liberalės pasiūlymus būtina tobulinti.

Parlamentarės teigimu, dabar kai kurie Seimo nariai turi po kelias dešimtis visuomeninių padėjėjų, turinčių teisę laisvai patekti į Seimo rūmus.

D.Teišerskytės nuomone, tai nėra normalu: "Skundžiasi biblioteka, manau, patys dažnai nerandame vietos kur atsisėsti atėję papietauti".

Jos teigimu, kitose valstybėse parlamentarai neturi visuomeninių padėjėjų. Pasak D.Teišerskytės, panaši situacija yra tik Rusijoje, kur už parlamentaro padėjėjo pažymėjimą net tenka sumokėti po 2 tūkst. JAV dolerių (apie 7 tūkst. litų).

"Nemanau, kad būtų gerai, jei taip atsitiktų ir pas mus", - nuogąstavo parlamentarė. Parlamento Etikos ir procedūrų komisijos narės nuomone, pažymėjimo neturėjimas visuomeniniams padėjėjams netrukdo savanoriškai talkinti įstatymų leidėjams.

D.Teišerskytė siūlė pažymėjimus išduoti ne daugiau kaip trims visuomeniniams padėjėjams: "Už juos mes prisiimtume visišką atsakomybę. Dabar būna pilni laikraščiai apie mūsų padėjėjų žygdarbius".

Sumažinti visuomeninių padėjėjų skaičių taip pat siūlė Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Šios komisijos pirmininko Algimanto Salamakino teigimu, jis iš įvairių tarnybų jau yra gavęs nusiskundimų apie piktnaudžiavimo parlamentarų visuomeninio padėjėjo statusu atvejus.

Taip pat vis dažniau išgirstama apie konfliktus, kurių dalyviai - visuomeniniai padėjėjai. Praėjusią vasarą Seimo vicepirmininkui Vyteniui Andriukaičiui teko atleisti du savo visuomeninius padėjėjus, kurie neblaivūs įsivėlė į konfliktą su policija.

Kitas socialdemokratas Visvaldas Nekrašas savo visuomeninio padėjėjo paslaugų atsisakė, kai šis viename Klaipėdos bendrabutyje sukėlė triukšmą ir policijos pareigūnų akivaizdoje apšlapino sieną. Seimo nario padėjėjas pareigūnams kaišiojo visuomeninio padėjėjo pažymėjimą.

V.Nekrašas neseniai irgi turėjo nemažai nemalonumų su kolegos Jurgio Utovkos buvusiu visuomeniniu padėjėju aštuoniolikmečiu Kazimieru Žiedu, kuris iš Seimo viešbutyje gyvenančio V.Nekrašo pavogė pistoletą.