Iš viso minėtą iniciatyvą parėmė 48 parlamentarai. Tokiu atveju pagal Seimo statutą nutarimo projekto pateikimas turėtų būti įtrauktas į artimiausio Seimo posėdžio darbotvarkę.

Parlamentinį tyrimą siūloma inicijuoti atsižvelgiant į visuomenės informavimo priemonėse, taip pat esamų bei buvusių Seimo ir Vyriausybės narių pateiktą informaciją apie nekonstitucines įtakas sudarant 14 – ąją G. Kirkilo Vyriausybę ir formuojant Seimo daugumą bei kuriant nacionalinį investuotoją atominės elektrinės statybai.

Komisija turėtų atsakyti į klausimus, kurie fiziniai ir (ar) juridiniai asmenys, neturintys konstitucinių Vyriausybės sudarymo įgaliojimų, darė įtaką ar kaip kitaip savo sprendimais iš esmės nulėmė 14 – osios Vyriausybės sudarymą; ar ši jų įtaka neprieštarauja konstitucinėms Vyriausybės sudarymo nuostatoms bei principams, taip pat valdžių atskyrimo principui ir nekelia grėsmės Lietuvos valstybės konstitucinei sandarai.

Taip pat siūloma ištirti „kurių oficialių ir (ar) neoficialių asmenų sprendimai ar kita įtaka lėmė tai, kad ministro pirmininko G. Kirkilo patarėju buvo paskirtas Albinas Januška, ar šio asmens oficiali ir (ar) neoficiali veikla nepažeidžia valdžių atskyrimo principo ir nekelia grėsmės Lietuvos valstybės konstitucinei sandarai“. Siūloma tirti klausimą, kurie fiziniai ir (ar) juridiniai asmenys, kokiomis priemonėmis ir dėl kokių priežasčių siekė atstatydinti iš užimamų pareigų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Algimantą Matulevičių ir ar ši įtaka nepažeidžia konstitucinių Seimo nario laisvo mandato, valdžių padalijimo principo, ar nekelia grėsmės Lietuvos valstybės konstitucinei sandarai.

Be to, komisija tirtų, kurių fizinių ir (ar) juridinių asmenų oficialūs ir (ar) neoficialūs sprendimai lėmė, nacionalinio investuotojo sudėties pasirinkimą, ar jų įtaka nekelia grėsmės Lietuvos valstybės konstitucinei sandarai.

V.Adamkus pasmerkė

Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus visiškai nepriimtinomis vadino žiniasklaidoje paviešintas socialdemokratų pirmininko premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės formavimo kai kurias aplinkybes.

Kaip šią savaitę pranešė LNK „Žinios“, prieš Gediminui Kirkilui tampant mažumos Vyriausybės vadovu esą neapsieita be rusiškų dujų tarpininkės „Dujotekanos“ vadovo Rimando Stonio įsikišimo.

„Aš tą iš viso atmetu, tokio Vyriausybės formavimo, ir pašalinių užsienio valstybių dalyvavimas yra nepriimtinas bet kokia kaina“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė V. Adamkus.

Opozicinių „darbiečių“ vadovai prakalbo apie tai, jog prieš kelerius metus į lemiamą susitikimą „darbiečio“ parlamentaro Jono Pinskaus namuose G. Kirkilas buvo atsivežęs politologą Raimundą Lopatą ir R. Stonį.

Minėtame susitikime prieš pusantrų metų buvo susirinkę „darbiečiai“ Jonas Pinskus, Kęstutis Daukšys, Gintaras Furmanavičius ir socialdemokratas Gediminas Kirkilas. Į derybas buvo pakviesti ir jokių pareigų nei partijose nei valstybėje neužimantys rusiškų dujų tarpininkės „Dujotekanos“ vadovas Rimandas Stonys ir jo remiamo Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas R. Lopata. „Darbiečiai“ sako nesupratę, kodėl į susitikimą būsimas premjeras atsivedė „Dujotekanos“ vadovą R. Stonį ir politologą R. Lopatą.

G. Kirkilas teigė R. Stonio į derybas dėl valdžios nesivedęs, nes jo esą net nepažįsta.

„Valdžios pirmiausia mes ten neformavom, jie pasikvietė mane ir aš pasiėmiau, ačiū Dievui, Raimundą Lopatą, o jie buvo pasikvietę ir Stonį, ir dar kažką, tai čia reikia paklaust jų, kodėl jie kvietė,- LNK „Žinioms“ aiškino premjeras Gediminas Kirkilas.- Aš pats nustebau.“

R.Lopata išsisukinėjo

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas (TSPMI) R. Lopata iš pradžių neigė dalyvavęs šiame susitikime, tačiau kiek vėliau pripažino jame buvęs.

„Aš nedalyvavau,- tikino R. Lopata. - Tokia informacija yra klaidinga...o kitam sąstate...(atsidūsta) supratau, tai buvo pasakyta visiems, tai buvo konfidencialus pokalbis ir tiek.“

G. Kirkilui tapus premjeru jo patarėju buvo paskirtas “Dujotekanai” esą artimas įtakingas užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Albinas Januška.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tyręs Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą, taip pat yra tyręs galimus korupcinius aukštų valstybės pareigūnų ryšius su verslo grupėmis.

Seimas, taip pat NSGK yra reikalavęs VSD slaptų pažymų, kuriose taip pat minimos galimos neskaidrios įtakos valstybės pareigūnams bei politikams, tačiau šių pažymų VSD iki šiol nėra pateikęs.