Akcijos favoritas – Jefimas Vytovtovas. Tai jaunas entuziastas, besidomintis Mažosios Lietuvos, uostamiesčio istorija. Pagal visus heraldikos reikalavimus jis iš dokumentų atkūrė Klaipėdos miesto vėliavą. Dabar už paties klaipėdiečio pinigus pasiūta vėliava puošia piliavietę. Šis poelgis komisijai pasirodė pats pilietiškiausias.

Komisijai pasirodė verta tikros pilietės vardo ir Danutė Gelminauskienė. Moteris 1992 metais pati nuvyko į Igarką Sibire mokyti lietuvių tremtinių gimtosios kalbos, ruošti juos grįžti į tėvy­nę.

Ne mažiau simpatijų susilaukė kraštotyrininkas Bernardas Aleknavičius. Jis buvo pastebėtas dėl savotiško vakarų Lietuvos „atradimo“. B.Aleknavičius išleido knygą „Mažosios Lietuvos didieji“, taip pat rašė apie šio krašto žymius žmones – I.Simonaitytę, Vydūną, K.Donelaitį.

Dionyzo Varkalio pilietinės akcijos Atgimimo laikotarpiu, Juozo Algimanto Liesio suorganizuotas žygis Klaipėdos sukilėlių keliais komisijai pasirodė taip pat labai pilietiški.

Pavyzdys – bendrija

Į šešiolikos pilietiškiausių žmonių sąrašą komisija įtraukė ir aktyvų kovotoją už Klaipėdos paveldo išsaugojimą Dainių Elertą. Įvertintas ir Vitalijaus Chomičenkos ilgametis darbas su gatvės vaikais, Stepono Kudzevičiaus kelionė aplink pasaulį jachta „Lietuva“.

Kaip pilietiškumo pavyzdys buvo pateikta individualių namų savininkų bendrijos „Smeltė“ narių bendra veikla. Bendruomenė įrengė vaikams krepšinio aikštelę, sūpynes, suolelius, vietą poilsiui, pasodino 120 medžių. Kiekvieną pavasarį kvartale organizuojamos talkos, švenčiamos Joninės, organizuojamos sporto šventės, gražiausių sodybų konkursai.

Vytautas Lupeika pastebėtas už tai, kad jam rūpi pareikšti sa­vo, kaip piliečio, poziciją kiekvienu klausimu, kuris jaudina miesto bendruomenę. Tarp šešiolikos pilietiškiausių istorijų taip pat pateko žymus uostamiesčio architektas Petras Lapė, įmonės „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas už dovaną miestui – skulptūrą „Vaikystės svajonė“, vis nerimstanti ir kovojanti už miesto aplinką, ekologiją Dalia Žukienė, nuo 1996 metų daugiausiai – 21 kartą – neatlygintinai kraujo davęs Vidas Rapolavičius.

Atlikėjas Amberlife (Edgaras Lubys) pelnė komisijos palankumą, nes pirmasis po smurtinių išpuolių prieš kitos rasės jaunuolius akcija „1 World“ ragino duoti atkirtį rasizmui ir kitataučių neapykantai.

Paprasta keturių klaipėdiečių – Mindaugo Jonušausko, Mariaus Drukteinio, Artūro Safonovo ir Vido Karnatkos idėja surinkti labdarą Girulių vaikų namams taip pat įtraukta į pilietiškiausių darbų sąrašą.

Siūlė daug kandidatų

Prieš mėnesį prasidėjusi akcija „Aš – pilietis“ susilaukė didelio klaipėdiečių susidomėjimo. Aktyviai buvo svarstoma, kas tas pilietiškumas, ką jis reiškia. Skaitytojai pasiūlė daug kandidatų, bet ne visi jie atitiko pilietiškumo sampratą.

Komisijai buvo pasiūlyti 39 kandidatai. Akcijos tikslas buvo ne tik pastebėti pačius pilietiškiausius, bet ir papasakoti visuomenei, koks yra šiuolaikinis pilietiškumas.

Į komisiją, kuriai vadovavo miesto meras Rimantas Taraškevičius, įtraukti žmonės, atstovaujantys įvairiems visuomenės sluoksniams ir įvairiausioms profesijoms. Kandidatai atrinkti balsuojant.

„Kiekviena pasiūlyta istorija buvo tikrai pilietiška, verta apdovanojimo. Aplink mus daug gerų žmonių. Gal ši akcija paskatins ir kitus pasielgti pilietiškai“, – vylėsi miesto meras R.Taraškevičius.

„Klaipėdos“ dienraštyje bus pristatyta visų šešiolikos išrinktųjų pilietiškumo istorija. Jau rytoj dienraščio skaitytojai išvys pasakojimą apie J.Vytovtovą, surinkusį daugiausiai komisijos balsų.

Vasario 16 dieną 16 valandą šešiolikai išrinktųjų piliečių miesto vadovas įteiks ne tik Klaipėdos miesto vėliavas, bet ir dovanas.