„K.Nikulino-Michailovo pozicija yra paprasta – jis šio nusikaltimo nepadarė", - DELFI sakė įtariamojo advokatas Arūnas Marcinkevičius.

Paprašė suimti trims mėnesiams

Generalinė prokuratūra Medininkų žudynių bylos įtariamąjį antradienį paprašė suimti trims mėnesiams. Tuo tarpu įtariamąjį Lietuvoje ėmę ginti net du advokatai įsitikinę, kad nėra pagrindo Rygoje sulaikytą K.Nikuliną-Michailovą uždaryti į Lukiškes.

Skirdamas kardomąjį kalinimą K.Nikulinui-Michailovui Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis pabrėžė, kad į laisvę paleistas įtariamasis gali slėptis, be to teismas rėmėsi liudytojų parodymai, ekspertizės aktais, eksperimentiniais tyrimais ir kitais bylos duomenimis.

Teisėjas taip pat atsižvelgė į tai, kad K. Nikulinas-Michailovas praeityje yra teistas.

„Ar galima suimti žmogų tokioje situacijoje, kokioje jis yra dabar? – po teismo kalbėjo advokatas A. Marcinkevičius. - Tie, kurie to prašo, turėtų labai atsakingai viską įvertinti. Manau, kad Apygardos teismas turės vertinti šią nutartį, mes manome, kad yra visi pagrindai šią nutartį skųsti. Tikimės, kad Lietuvoje egzistuoja teisiniai, o ne politiniai procesai".

Advokatas sakė, kad teismo nutartį per septynias dienas apskųs aukštesnės instancijos teismui.

Galėjo išduoti kitus omonininkus

„Jūs pagalvokite, žmogus buvo du kartus apklaustas Latvijoje, tačiau nebuvo sulaikytas, nes Lietuvos pareigūnams jo nereikėjo, - DELFI sakė K.Nikulinui-Michailovui atstovaujantis advokatas. – Nesudėtinga suprasti, kodėl jis nesislapstė – tiesiog jis nėra susijęs su Medininkų žudynėmis".

Neoficialių šaltinių teigimu, dar 2000-aisiais Rygoje Lietuvos pareigūnų apklaustas K.Nikulinas-Michailovas sutiko duoti parodymus mūsų šalies pareigūnams.

Kalbama, kad buvęs SSRS Vidaus reikalų ministerijos Ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) teroristinės grupės „Delta 1" smogikas galėjo išduoti Medininkų žudynėse dalyvavusius omonininkus.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Stankevičius šios informacijos nei patvirtino, nei nepaneigė.

Tuo tarpu apie tai paklaustas K. Nikulino-Michailovo advokatas A. Marcinkevičius ėmė piktintis, kad Latvija nevykdė liudytojų apsaugos programoje dalyvavusiam įtariamajam duotų įsipareigojimų, o Lietuva po beveik septyniolikos metų nusprendė jį vieną sulaikyti. Pasak advokato, esą nėra pagrindo jį suimti ir įtarti sunkiu nusikaltimu.

Įtariamasis piktinasi, kad Lietuva jį jau nuteisė

„K. Nikulinas-Michailovas prokuratūroje jokių papildomų prašymų neturėjo, tačiau jis piktinosi, kad Lietuvos spauda nesulaukė teismo verdikto ir jį jau nuteisė", - antradienį sakė prokuroras R. Stankevičius.

Prokuroras neatmeta galimybės, kad buvusio omonininko byla teismą gali pasiekti maždaug po pusmečio. Jeigu įtariamasis sutiks, prokurorai žada jį nuvežti į Medininkų pasienio postą ir įvykio vietoje atlikti parodymų patikrinimą.

Lydimas ginkluotų ir kaukėtų „Aro" pareigūnų K. Nikulinas-Michailovas antradienį buvo pristatytas į Vilniaus miesto 2-ąjį apylinkės teismą. Čia buvo sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės paskyrimo.

K. Nikulinas-Michailovas nuo žurnalistų slėpė veidą, jį bandė dangstyti „Aro" pareigūnai.

DELFI primena, kad pirmadienį į Vilnių iš Rygos atvežtam K. Nikulinui-Michailovui buvo paskelbtas pranešimas apie įtarimą ir jis buvo apklaustas kaip įtariamasis.

„Jis įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 punkto 5 ir 10 dalimis, t. y., kad prisidėjo prie daugiau kaip dviejų žmonių nužudymo ryšium su nukentėjusiųjų tarnybos pareigų vykdymu", - pirmadienį sakė A. Kliunka.

Ar įtariamasis prisipažįsta kaltu, prokuroras nekomentavo, tačiau patvirtino, jog K. Nikulinas-Michailovas beveik prieš septyniolika metų Medininkų žudynių dieną buvo Lietuvoje.

K. Nikulinas-Michailovas Rygoje buvo sulaikytas praėjusių metų lapkričio 28-ąją Rygoje. Jis turėjo kito asmens dokumentus. Juose buvo nurodyta – Konstantinas Michailovas, todėl Lietuvoje bus teisiamas ne K. Nikulinas, o K. Michailovas.