Po pirmadienį socialdemokratų vadovo premjero Gedimino Kirkilo inicijuoto pasitarimo dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų, kuriame dalyvavo ir VST valdančios „NDX energijos" akcininkas Žilvinas Marcinkevičius, A.Zuokas pareiškė juo labiau nepritariąs valdančiosios koalicijos išplėtimui bei dar labiau kategoriškai prakalbo apie „Leo LT" projektą.

„Liberalų ir centro sąjungai priklauso du ministrų postai, kuriuos šiandien mes turime, jie dirba šioje valdančioje mažumos koalicijoje, bet tai tikrai nėra vertybė ir mes tikrai negalime kalbėti apie kažkokį išlaikymą postų, kad pritartume šiam įstatymui ir nacionalinio investuotojo formavimui", - pirmadienį žurnalistams sakė A.Zuokas.

A .Zuoko teigimu, pirmadienio pasitarime buvo atvirai šantažuojama ir reikalaujama Liberalų ir centro sąjungos paramos AE įstatymo pataisoms. Tačiau šis spaudimas, pasak A. Zuoko, tik dar labiau skatina reikalauti šio projekto esminio peržiūrėjimo.

Premjeras Gediminas Kirkilas pirmadienio pasitarimo žurnalistams nekomentavo.

A.Zuokas: teko diskutuoti su nacionaliniu reketuotoju

„Šiandieną aš aiškiai išgirdau prie šio stalo ir ministras pirmininkas taip pat – privataus kapitalo atstovai („NDX energija“ – DELFI) labai aiškiai pasakė, kad jei bus pakeistas nacionalinio investuotojo veiklos tikslas – jie tada šiame projekte nedalyvaus. O kaip žinote veiklos tikslas yra paprastas siekti naudos sau ir savo akcininkams. (...) Esu labai nustebęs, kad aš ir mano kolega Raimondas Šukys bei visa LiCS pozicija ministro pirmininko kabinete – gąsdinama. Ir šiandieną teko diskutuoti ne su nacionaliniu investuotoju, o su nacionaliniu reketuotoju“, - po pasitarimo sakė A. Zuokas.

LiCS vadovo nuomone, pirmadienį aiškiai atsiskleidė, kad „Leo LT yra „bandymas privatizuoti valstybės ir visuomenės turtą bei jokių įsipareigojimų“.

Liberalcentristai, anot A.Zuoko, pirmadienį įregistruos nutarimo projektą, kuriuo siūlys Vyriausybei atsiimti AE įstatymo pataisas ir sutarčių projektus bei iš naujo grįžti prie derybų.

Pati geriausia išeitis, anot A.Zuoko, būtų apskritai iš esmės persvarstyti visą projektą, atsiribojant nuo „peršamų mitų“, kad atominės elektrinės statybos projektas galimas tik dalyvaujant vienai verslo grupei ir tik pagal vieną pateiktą modelį.

„Po šiandienos pokalbių akivaizdu, kad derybų jokių nebuvo. Buvo viena labai aiški pusė – ūkio ministras su savo derybininkų grupe ir privatus kapitalas ir jie derėjosi kaip viena grupė ir niekas nesiderėjo nei už valstybę, nei už mūsų visuomenės interesą. Todėl po šiandieninio pokalbio mes svarstysim partijoje ir tikrai nesutiksime išplėsti koaliciją tik dėl šiam projektui vykstančių reikalingų balsų ir postų mainų“, - teigė A.Zuokas.

Klausiamas, ką konkrečiai laiko reketu, A. Zuokas teigė būtent taip suprantąs Žilvino Marcinkevičiaus teiginius apie „NDX energijos“ galimą pasitraukimą iš projekto.

Be to, A. Zuokas šantažu vadino ir pasitarime liberalcentristams adresuotas užuominas apie tai, jog jie galimai atstovauja konkrečių užsienio kompanijų interesus.

Valdančiųjų partijų vadovai pirmadienio vakarą dar rinksis aptarti galimo koalicijos išplėtimo prijungiant prie jos socialliberalus.

„Matant „Maximos“ vyrų įsiūtį, nešiu žinią, kad gal reikėtų pasirūpinti apsaugos priemonėmis – ir man, ir mano kolegoms“, - kalbėjo A. Zuokas.

A.Kubilius: konservatoriai negali palaikyti pasitikėjimą praradusio „Leo LT“ projekto

Opozicinių konservatorių vadovas Andrius Kubilius, kuris taip pat buvo pakviestas į pirmadienio pasitarimą Vyriausybėje, teigė nesupratęs šio renginio formato.

„Nelabai supratau, kur čia buvau pakviestas, nes bendras vaizdas buvo, kad čia buvo valdančiosios koalicijos kelių partijų pastangos paauklėti liberalcentristus. Prie ko man neteko prisidėti“, - sakė A. Kubilius.

Anot A. Kubiliaus, svarstomų AE įstatymo pataisų ir viso „Leo LT“ projekto didžiausia problema – „pačios Vyriausybės ir visos koalicijos veikla, kuri vykdant projektą neturi pasitikėjimo, todėl visu projektu negalima pasitikėti“.

„Mes dėjome pastangų taisyti atviras spragas, kai ką pavyko, kai ko nepavyko pataisyti. Bet neįsivaizduoju, kad šioje situacijoje, aš galėčiau siūlyti savo frakcijai prisidėti balsuojant dėl viso įstatymo. Kaip galima eiti su tokiu projektu į Seimą, patiems valdantiesiems neišsiaiškinus, kaip jį vykdyti. Mano pasiūlymas - neforsuoti jokių sprendimų, grįžti prie derybų, per kurias galima būtų taisyti tas pasekmes, atsakyti į visus klausimus, pastabas, priekaištus – ir tai, ką sako R. Šukys ir tai ką sako mūsų frakcijos narys Kęstutis Čilinskas. Tai jei Vyriausybė negali į tai atsakyti, o tik aiškina, kad tai yra trukdymas - toliau eiti nėra kur“, - pirmadienį sakė A. Kubilius.

Seimas šią savaitę svarstys ir galimai apsispręs dėl Vyriausybės teiktų AE įstatymo pataisų, numatančių, kad nacionalinis investuojas į AE būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos“, o naujos patronuojančios bendrovės „Leo LT“ pagrindu.

Šioje bendrovėje, pagal jau parengtus sutarčių projektus, VST valdančiai „NDX energijai“ tektų 38 proc.akcijų, valstybei – 62 proc. akcijų.