Skolų kupra tik didės

„Kaip galiu pasisakyti už, jei biudžeto projekte tiek daug neaiškumų? Prašiau duomenų, kiek Savivaldybė šiais metais turės iš pernai paveldėtų skolų, kaip planuojama jas grąžinti, tačiau informacijos apie tai iki šiol negavau - vadinasi, negaliu planuoti, kiek ir kokioms reikmėms dalinti naujojo biudžeto pinigus“, -ketvirtadienį „Panevėžio balsui“ sakė Ūkio, aplinkosaugos ir miesto plėtros komitete dirbantis liberalcentristas Valdemaras Jakštas.

Politiko teigimu, pernykštis miesto biudžetas nebuvo įvykdytas daugiau kaip 11 milijonų litų, dar kone septynis milijonus litų sudarė skolos: „Tai reiškia, kad turi būti planas, kaip šis deficitas bus kompensuojamas, tačiau jo nėra“.

Panevėžio mero duonos ragavusį V.Jakštą biudžeto projekte taip pat glumina, palyginti su praėjusiais metais, gerokai sumažintos lėšos miesto mokyklų, vaikų lopšelių-darželių šildymo išlaidoms. Pasak dienraščio pašnekovo, pernai mokykloms šildyti buvo skirta beveik 2,3 milijono, o 2008-aisiais - vos 398 tūkstančiai litų. Praėjusiais metais sumokėti už šildymą per 1,8 milijono litų gavę vaikų lopšeliai-darželiai šiai metais turės verstis su 271,3 tūkstančio litų.

„Taigi už šildymą mokykloms ir darželiams jau užprogramuota daugiau kaip trijų milijonų litų skola, o juk šildymas ir dar brangs. Kaip ta skola bus grąžinama, jokio paaiškinimo. Tai gal ji bus nukelta į 2009-uosius ar dar kitus metus, užkrauta, kaip sakoma, ateities kartoms?“ – piktinosi V.Jakštas.

Dienraščio pašnekovas teigė esąs įsitikinęs, jog planuojamas daugiau kaip 208 milijonų litų šių metų miesto biudžetas - nerealus. „Pernykščio biudžeto nesurinkome, o šiemet planuojame dar septyniais milijonais didesnį. Išvada viena - miestas ir toliau klimps į skolas“, - reziumavo V.Jakštas.

Kiemų priežiūra neturi prastėti

Kitas Ūkio, aplinkosaugos ir miesto plėtros komiteto narys darbietis Petras Narkevičius taip pat negaili kritikos kitą savaitę planuojamam Taryboje svarstyti 2008-ųjų miesto biudžeto projektui.

„Visų pirma mane stebina, kad ūkio reikalams biudžete skirta vos dvi trys eilutės, nėra išsamios informacijos, kiek pinigų ir kokioms reikmėms numatoma skirti pinigų“, - vakar „Panevėžio balsui“ teigė P.Narkevičius.

Politikas taip pat tvirtino kategoriškai nesutinkantis su daugiabučių kiemų valymo darbų apimčių sumažinimu. „Šioms teritorijoms valyti reikia duoti tiek lėšų, kiek ir pernai. O iš kur tų pinigų paimti, tikrai yra – tuos šaltinius nurodžiau komiteto posėdyje. Spaudai dar neatskleisiu, kadangi to kol kas neaptarėme savo frakcijoje“, - tvirtino pašnekovas.

P.Narkevičiaus įsitikinimu, nėra normalu, kad vienos daugiabučių namų bendrijos už kiemų priežiūrą moka, o kitos - ne: „Čia būtina įvesti tvarką. Jei bendrija moka pinigus, tai paslaugą privalo gauti“.

Darbo partijos frakcijos narys piktinosi, kad negauna atsakymo, kodėl iš Savivaldybės kontroliuojamų įmonių atleidžiami darbuotojai. „Motyvuojama, kad trūksta lėšų, o juk biudžetas dar nepatvirtintas. Tai kur logika?“ - stebėjosi politikas.

Ramus tik iki balandžio 1-osios

Už naujojo biudžeto projektą tik su išlyga tvirtino pritariąs ir valdančiajai daugumai atstovaujantis Ūkio, aplinkosaugos ir miesto plėtros komiteto pirmininkas konservatorius Vidmantas Baltramiejūnas.

„Mane tenkina tik iki balandžio 1 dienos suformuotas biudžetas - manau, kad iki to laiko miestas tikrai išgyvens. Kad ir paskui laikytumėmės, Savivaldybės administracijos direktoriaus Stasio Karčinsko paprašiau pateikti siūlymų, iš kokių šaltinių miesto ūkio reikmėms gauti papildomų pinigų. Mano įsitikinimu, jų galima rasti, nes kai kur dar tikrai tvarkomasi neūkiškai“, - dienraščiui sakė V.Baltramiejūnas.

Tačiau su Tarybos narių nuomone, jog naujasis miesto biudžetas esą bus sunkiai įvykdomas, komiteto pirmininkas nesutiko. „Taip, pernykštis biudžetas buvo perdėm optimistinis, o šiųmetis, manau, visiškai realus, surenkamas. Juk dar ateis lėšų iš Europos Sąjungos fondų, Kelių priežiūros ir plėtros programos – vadinasi, rezervų yra“, - svarstė V.Baltramiejūnas.

Komiteto pirmininko teigimu, kitą savaitę posėdžiausiančiai Tarybai šių metų miesto biudžeto projektą reikėtų patvirtinti. „Mano duomenimis, atidėjus sprendimą Savivaldybė prarastų galimybę imti paskolas“, - pareiškė V.Baltramiejūnas.

Deficitas - dešimt milijonų

Ketvirtadienį dvi opozicinės Naujosios sąjungos (socialliberalų) ir Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro ir Valstiečių liaudininkų frakcijos Tarybos finansų ir ekonomikos komitetui įteikė pareiškimą, kuriame pareikalavo subalansuoti biudžetą ir pataisytą jo projektą komitetams pateikti svarstyti iš naujo.

Pareiškimo autoriai savo rašte konstatavo, jog dabartiniame biudžeto projekte nenumatyta pakankamai lėšų miesto mokykloms, vaikų lopšeliams-darželiams, kultūros įstaigoms šildyti, o paskolų grąžinimo programoje vietoj reikalingų 12,08 milijono litų ketinama skirti tik kiek daugiau kaip keturis milijonus. Anot politikų, pridėjus kasmet imamas apie 3 milijonų litų trumpalaikes paskolas, biudžete jau susidaro kone 5 milijonų litų deficitas.

„Įvertinus tai, kad daugeliui įstaigų mažinamos planuojamos išlaidos transportui, ryšiams, kitoms prekėms, bei infliacijos poveikį, galima daryti išvadą, kad 2008 metų miesto biudžeto projektas parengtas su numatomu apie 10 milijonų litų trūkumu“, - rašoma opozicinių frakcijų pareiškime.

Kukliau pagyventi siūlo ir valdininkams

Primindami, kad 2006-aisiais miesto biudžetas nebuvo įvykdytas daugiau kaip 4, o praėjusiais metais – daugiau kaip 11 milijonų litų, abiejų frakcijų politikai pasiūlė sumažinti planuojamas išlaidas savivaldybės administracijai nesteigiant net 15 naujų pareigybių (departamentų direktorių ir kitų). Taip esą būtų sutaupyta apie 400-500 tūkstančių litų.

Pareiškimo autoriai ragina apkarpyti ir Savivaldybės administracijos transporto išlaidas, mat jos nuo pernykščių 167 tūkstančių šiemet didėja iki 326 tūkstančių litų, taip pat valstybinėms bei miesto šventėms skiriamas lėšas.

„Būtina mažinti išlaidas rinkodarai bei viešiesiems ryšiams apribojant dalyvavimų įvairiose parodose skaičių. Vietoj planuojamo pusės milijono litų tam galima skirti 200 tūkstančių litų. Atkreipiame dėmesį, kad Tarybos sekretoriate jau dirba net 11 darbuotojų ir 3 - Ryšių su visuomene skyriuje. Mūsų nuomone, šių specialistų skaičiaus nereikėtų didinti, o esamiems išėjus iš darbo naujų nebepriimti“, - toliau beria siūlymus pareiškimo autoriai.

Tarybos opozicionieriai įsitikinę, jog būtina audituoti bei administracinėmis priemonėmis kontroliuoti Kūno kultūros ir sporto programoje sporto klubų paslaugoms bei kitoms paslaugoms pirkti numatytų 1,69 milijono litų panaudojimą, užtikrinant, kad lėšos būtų skiriamos tik Lietuvos ir tarptautinėse varžybose dalyvaujantiems sporto klubams, kad sportui tenkantys pinigai nebūtų naudojami suaugusiųjų rekreacijai.

„Abiejų frakcijų vardu prašome turėti politinės valios mažinti išlaidas minėtiems asignavimų valdytojams ir numatyti pakankamai lėšų miesto valymo darbams, apšvietimui, žvyruotoms gatvėms asfaltuoti, naujiems šaligatviams kloti“, - baigiamas frakcijų seniūnų Ramūno Vyžinto bei Visvaldo Matkevičiaus pasirašytas pareiškimas Tarybos Finansų ir biudžeto komitetui.