Tai LKD atstovai pareiškė ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo partijos lyderis, kandidatas į prezidento postą Kazys Bobelis, LKD valdybos pirmininkas parlamentaras Petras Gražulis ir partijos pirmininko pavaduotoja Gražina Paliokienė.

Krikdemai kaltina VRK pirmininko pavaduotoją Viktorą Rinkevičių bei VRK narius Ryšardą Burdą ir Stasį Vansevičių, esą jie tendencingai paskleidė žiniasklaidai informaciją, kad K.Bobelis 2000-siais metais buvo įregistruotas kandidatu į Seimo narius pažeidžiant Konstituciją.

"Savo veiksmais jie padarė didelę žalą demokratijai ir kandidato į prezidentus Kazio Bobelio įvaizdžiui", - teigiama LKD kreipimesi į Seimo pirmininką Artūrą Paulauską.

Minėtąjį kreipimąsi dėl nepasitikėjimo VRK nariais krikdemai siūlys pasirašyti ir kitiems Seimo nariams.

VRK iš viso yra 11 narių.

Savo iniciatyvą krikdemai motyvuoja tuo, kad VRK nariai esą pažeidė nešališkumo principą, kuriuo turi vadovautis savo veikloje.

"Tokie žmonės, kurie savo užimamą padėtį naudoja nuteikti rinkėjus prieš vieną ar kitą kandidatą, neturėtų užimti tokių pozicijų, kurios susiję su rinkimų organizavimu ir reikalauja nešališkumo" - žurnalistams teigė G. Paliokienė.

K.Bobelis pareiškė, jog sieks patirtos "moralinės žalos kompensavimo" teisme.

VRK lapkričio 8 d. įvykusiame posėdyje patvirtino pažymą, kurioje nurodoma, kad 2000 metais balotiruodamasis į Seimą, K.Bobelis "neteisingai nurodė, jog neturi kitos valstybės pilietybės ir nėra susijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei".

K.Bobelis turėtos JAV pilietybės atsisakė šių metų spalio 11 dieną.

VRK nesiryžo tvirtinti, kad K. Bobelis buvo įregistruotas į kandidatu į Seimo narius pažeidžiant Konstituciją, pažymėjusi, jog tai gali nustatyti tik Seimas apkaltos proceso tvarka.

Tačiau dar prieš minėtą VRK posėdį žiniasklaidoje buvo paskelbtas V.Rinkevičiaus, R.Burdos ir S.Vansevičiaus parengtas pažymos projektas, kuriame buvo konstatuota, jog 2000 metais K.Bobelis kandidatu į Seimą buvo užregistruotas pažeidžiant Konstituciją.

Komisijos nariai neigia perdavę žiniasklaidai pažymos projektą.

VRK minėtą pažymą priėmė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašymu.

Etikos ir procedūrų komisija ketina svarstyti K.Bobelio užregistravimo Seimo nariu aplinkybes kitą pirmadienį.