To paties, kurio dalis jau stovi priešais Vyriausybės rūmus. Tiesa, kol kas tik postamentas – nėra Lietuvos himno autoriaus figūros.

Granito kokybę B.Raguotienė Kinijoje vertino savaitę, birželio 11−18 d. Kaip Estetikos poskyrio vadovė vertino granito kokybę, ką ji apskritai išmano apie šios uolienos ypatybes, kodėl taip toli reikėjo vykti ir į granito luitą žiūrėti visą savaitę – ji pati atsakyti nepanoro.

Vilnius–Trakai–Alanija

O štai savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Jaroslavui Narkevičiui, nevengiančiam į vakarėlius važinėti tarnybiniu automobiliu, pasisekė ne ką mažiau. Nuo gegužės 25-osios iki pat birželio pradžios viename lankomiausių kurortų, Alanijoje (Turkija), kaip tyčia sezono metu, jis vykdė ypač svarbią misiją – mezgė Vilniaus ir Alanijos bendradarbiavimo santykius.

Šio savivaldybės tarnautojo dosjė : Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys, gyvena Trakuose ir nuo 2000 m. yra Trakų rajono savivaldybės tarybos narys, tačiau dirba Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju. Vilniaus pedagoginiame universitete įgijo matematikos mokytojo specialybę. Kandidato anketoje teigiama, kad be lenkų ir lietuvių dar laisvai bendrauja rusų kalba. Prie pomėgių nurodomos ir keliones.

Dienraščiui J.Narkevičius kategoriškai paneigė atostogų versiją. Esą jis į komandiruotę vyko norėdamas užmegzti Vilniaus ir Alanijos bendradarbiavimą. Tiesa, ir šiandien šių miestų bendradarbiavimo sutarties nėra, bet, pasirodo, ir nereikia. Mat ją turi Trakų rajono savivaldybė. Kadangi Trakai ir Vilnius – kone ta pati teritorija, tai, anot J.Narkevičiaus, gali broliškai ir sutartimi pasidalyti.

Nusivežė ir vertėją

Kartu su J.Narkevičiumi vyko ir du jo kolegos iš Trakų rajono savivaldybės: meras Vytautas Petkevičius ir administracijos direktorius Leonardas Karnila. Juos į Alaniją lydėjo vertėjas, kurio paslaugomis nemokamai naudojosi Vilniui atstovaujantis J.Narkevičius.

Beje, pastarasis tikino visą savaitę susitikinėjęs su įtakingais Turkijos ir kitų šalių atstovais.

Esą dienotvarkė buvusi tokia įtempta, kad net prie jūros nukulniuoti nebuvo progos. J.Narkevičiui Vilniaus savivaldybė iš viso skyrė 750 litų. Teigiama, kad apgyvendinimo išlaidas padengė Alanijos šeimininkai.

Pasigedo valdžios dėmesio

Į egzotiškas šalis išsiruošia ne tik savivaldybės pareigūnai. Vilniaus lopšelio-darželio „Lazdynėlis“ direktorė Elena Markevičienė gegužės 14–19 d. viešėjo Malaizijos sostinėje Kvala Lampure, kuriame vyko vaikų ugdymo forumas.

Į jį atvažiuoja atstovų iš 80 pasaulio šalių: pedagogų, knygų leidėjų, vaiko raidos specialistų ir kitų žmonių, kuriems rūpi naujausios vaiko ugdymo tendencijos.

„Mane savivaldybė tik išleido iš darbo, o komandiruotės aš negavau. Mane labai nuvylė valdžia, nes nepatikėjo, kad tai rimtas forumas, o ne atostogos. Aš iš tiesų į komandiruotę vykau naudodama savo atostogų laiką, bet ne ilsėtis, o dirbti, tobulintis ir atstovauti Lietuvai. Juk pati rengiu pratybų knygas vaikams, verčiu jas į anglų kalbą“, – guodėsi vaikų darželio vedėja.

Tiesa, E.Markevičienei pasisekė, nes gyvenimo išlaidas sutiko padengti forumo rengėjai. Lietuvos atstovei iš savo kišenės reikėjo kelis tūkstančius litų sumokėti už lėktuvo bilietus.

Šiemet kelionių mažės

Įsakymus dėl komandiruočių pasirašantis savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas paaiškino, kad į keliones ruoštis gali tik tie darbuotojai, kurie sugeba įrodyti, jog važiuoja dirbti, o ne atostogauti.

Įrodymais laikomi dokumentai apie užsienio šalyse vykstančias konferencijas, jų programos bei darbuotojo sugebėjimas apsimesti uolia darbo bitele. Administracijos direktorius pripažįsta, kad ne visada pavyksta pričiupti apsimetėlį darbštuolį.

Pavyzdžiui, B.Raguotienės norui važiuoti į Kiniją ne iš karto buvo pritarta. Bet ši, pasitelkusi moteriškus kerus, sugebėjo įrodyti, kad savaitę tikrinti, ar granito luitas gražus, Vilniui yra labai svarbu.

J.Narkevičiaus kelionė į Alaniją G.Paluckui pasirodė tikrai darbinė, nors pastarasis Vilniaus ir Alanijos miestų bendradarbiavimo sutarties taip ir neparvežė. Esą jam važiuoti reikėjo kaip Trakų rajono tarybos nariui, o Vilnius komandiruotę išrašė, kad nebūtų pravaikštos.

Tačiau vaikų darželio vedėja liko it musę kandusi, nes į Malaiziją važiuoti sugalvojo per vasaros atostogas. Jei forumas būtų vykęs Latvijoje, matyt, kelionė būtų buvusi apmokėta iš savivaldybės lėšų.

„Tačiau šiais metais skirstydami biudžetą nusprendėme, kad gana gastroliuoti. Darbuotojai į užsienio šalis vyks tik esant svarbiam reikalui. Todėl ir sumažinome komandiruotėms skirtas lėšas. Pernai biudžete kelionėms buvo numatyta 700 tūkst. litų , o šiemet liko tik 300 tūkst. litų“, – tvirtino G.Paluckas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Į ligoninę – pro langą

Ritasi neparankių seniūnų galvos

Garbinga senatvė kainuoja tūkstančius