Prezidentūroje trečiadienį svarstytos

A.Butkevičiaus teikiama Sveikatos draudimo pataisa numato, kad gamintojo nustatyta vaistų kaina, pagal kurią nustatoma bazinė kompensuojamojo vaisto kaina, turi būti mažesnė arba ne daugiau kaip 5 proc. viršyti mažiausią tokių vaistų kainą Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Dabar vaistų gamintojai Sveikatos apsaugos ministerijai pateikia savo siūlomas kainas, kurios paprastai būna žymiai didesnės nei kitose Europos valstybėse.

Pagal įstatymo pataisos projektą, jei vaistas neregistruotas ES šalyse, būtų naudojama vaisto gamintojo kaina, galiojanti gamintojo šalyje.

Dėl vaistų gamintojo kainų pasikeitimo Kompensuojamųjų vaistų bazinių kainų kainynas būtų tikslinamas kartą per metus Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

Prezidento patarėjas Darius Kuolys sakė, kad prezidentas tokio žingsnio iš Sveikatos apsaugos ministerijos laukė seniai ir ministerijos pareigūnus ragino tokias pataisas teikti.

"Šį žingsnį žengė Seimo narys. Prezidentas jį sveikina ir remia, ir tikisi, kad Seimo visos partijos pritars šitam žingsniui", - sakė D.Kuolys.

A.Butkevičius žurnalistams sakė, kad įsigaliojus pataisoms, vaistai Lietuvoje turėtų atpigti.

Parlamentaras teigė negalįs pasakyti, kokios vaistų kainos yra kitose ES šalyse, nes tokios informacijos neturi net Sveikatos apsaugos ministerija.

A.Butkevičius tik pridūrė, kad šiuo metu tokiose valstybėse kaip Vokietija ir Prancūzija vaistų kainos yra žemesnės nei Lietuvoje.

Jeigu Seimas pritartų šiai pataisai, ji, anot A.Butkevičiaus, įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos.