Prieš vasario 9 d. Kaune vyksiantį LRLS suvažiavimą 12 šios partijos narių, vadovaujančių ar priklausančių partijos skyriams didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, išplatino laišką partiečiams, kuriame ragina partijos vadovu rinkti Seimo narį Eligijų Masiulį.

Kai kurie DELFI kalbinti LRLS nariai neoficialiai teigia, jog E.Masiulio galimybės laimėti partijos vadovo rinkimus didesnės nei dabartinio pirmininko P.Auštrevičiaus.

"Partijos suvažiavime vien deklaracijų ar gerų ketinimų nebeužteks. Reikalingi kokybiniai pokyčiai. Šiuos pokyčius mes siejame ir su efektyviai dirbančios partijos vadovybės suformavimu bei naujo partijos vadovo išrinkimu. Todėl siūlome į partijos pirmininko pareigas daugeliui mūsų puikiai pažįstamą Eligijų Masiulį. Eligijus yra jaunosios kartos politikas, nuo pat pirmųjų dienų politikoje žengęs su liberaliomis idėjomis, jas principingai kėlęs ir gynęs", - teigiama laiške partiečiams.

Šį laišką pasirašė liberalai europarlamentaras Eugenijus Gentvilas, Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius, Vilniaus tarybos nariai sostinės vicemeras Arūnas Štaras, Algirdas Gricius, Vidmantas Martikonis, Dainius Pūras, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Matekonienė, šio miesto tarybos nariai Rimas Mikaitis, Erikas Tamašauskas, Stasys Žirgulis bei Klaipėdos miesto tarybos narys Artūras Šulcas.

Minėtame laiške teigiama, jog per dvejus metus nuo LRLS įsikūrimo buvo siekiama ir viliamasi, jog partija taps kokybiškai nauja jėga, "iš kitų partijų išsiskiriančia principingumu, vertybėmis pagrįstu veikimu, stipria komanda, gebėjimu suburti žmones, įgyti jų pasitikėjimą".

"Deja, šie siekiai lieka neįgyvendinti, daugelio simpatikų parama susvyravusi, didelės dalies narių motyvacija menka. Nenorime piešti dabartinės situacijos kaip itin kritiškos ar beviltiškos. Veikiau priešingai, mus vienija noras be atidėliojimo imtis tų darbų, kurie leistų mums atgyti su nauja jėga, naujomis idėjomis ir tikėjimu", - teigia laiško autoriai.

P.Auštrevičius: diskusija - normali ir demokratiška

Dabartinis LRLS vadovas Petras Auštrevičius DELFI teigė, jog diskusijoje partijoje artėjant numatytiems partijos pirmininko rinkimams – "normali ir demokratiška".

"Partijos pirmininko rinkimai numatyti iš anksto, pirmininkas renkamas dviejų metų kadencijai, taigi čia nėra jokios naujienos. O diskusijos per suvažiavimą parodys, kiek kas realu ir kas dalyvaus tuose rinkimuose. Manau, kad E.Masiulis gal gali būti ne vienas, gali būti ir daugiau kandidatų, nes pagal amžių esame vieni iš jaunesnių, natūralu, kad ambicijos didelės, o galimybės bus įvertintos suvažiavimo delegatų", - pirmadienį sakė P.Auštrevičius.

P.Auštrevičius patvirtino ir pats ketinąs kandidatuoti dar vienai kadencijai į partijos pirmininko postą, teigdamas, jog iš daugelio skyrių girdi skatinimą eiti į priekį.

"Pasirašiusieji laišką turi savo nuomonę, norėdami matyti E.Masiulį, man tai nei skaudu, nei keista. Demokratija yra demokratija ir kiekvienas galbūt nori kažko kito lyginant su tuo, kas yra. (…) Iš teisų dviejų metų laikotarpis politinei partijai yra niekas iš esmės. Ir matant judėjimą net tų vadinamųjų tradicinių partijų viduje, įsitikinome, kad per du metus galima sukurti tik pačią pradžią. Niekada nebuvau įsikibęs į greitus populistinius sprendimus, manau, kad rinkėją reikia brandinti, o tai, kad esame opozicinė partija ir kryptingai to laikomės rodo, kad turime principus bei galime būti pavyzdžiu kitiems", - teigė P.Auštrevičius.

E.Masiulis DELFI taip pat patvirtino ketinąs kandidatuoti į LRLS pirmininko pareigas.

"Kolegoms, kurie parodė pasitikėjimą mano asmeniui, aš esu labai dėkingas ir jei tektų galimybė tapti primininku, pirma, ką galiu pasakyti tikrai turėčiau plačią komandą", - sakė E.Masiulis.

Europarlamentaras E.Gentvilas, paklaustas, kodėl siūlo P.Auštrevičių pakeisti kitu lyderiu, buvo santūrus: "Manau, kad partinę vadybą reikia pagerinti patobulinti ir reikalingi politine prasme ryžtingesni liberalesni sprendimai. Tikrai negaliu sakyti, kad P.Auštrevičius viską blogai daręs lyderis, bet, manau, kad yra taisytinų dalykų".

LRLS įsikūrė prieš dvejus metus, daliai liberalų atskilus nuo Artūro Zuoko vadovautos Liberalų ir centro sąjungos.

Pagal naujausias visuomenės apklausas Liberalų sąjūdis, turintis 9 narių frakciją Seime, neperžengtų 5 proc. barjero, jei rinkimai vyktų šiuo metu.

Už LRLS apklausose nurodo balsuosiantys 3 proc. respondentų.

Eiliniai rinkimai į Seimą vyks šių metų spalio mėnesį.