Nors vaidinimo scenarijaus dar nėra, nepatvirtinta sąmata, tačiau jau dabar aišku, kad renginio režisieriumi taptų Seimo narys konservatorius Julius Dautartas. Liaudyje gana dažnai sakoma, kad politikai yra didžiausi artistai, tačiau kai kurie Tarybos nariai nelinkę tapti šoumenais ir šokti pagal konservatorių dūdelę ar jų scenarijų.

„Panevėžio balsas“ gavo patikimos informacijos apie miesto konservatorių ir mero V.Matuzo užmačias miesto gimtadienio proga miestiečiams surengti vaidinimą ar spektaklį su dainomis, muzika ir šokiais, kuriame vaidintų ir miesto Tarybos nariai. Galbūt šis sumanymas ir būtų vertas dėmesio, tačiau miesto gimtadienis bus švenčiamas beveik Seimo rinkimų išvakarėse, todėl, kai kurių politikų nuomone, tai yra pats paprasčiausias būdas pasireklamuoti. Beje, kol kas nežinoma, kiek kainuotų pastatymas tokio spektaklio, nes jame turėtų dalyvauti ir profesionalūs meno kolektyvai.

Po Naujųjų metų meras V. Matuzas pradėjo kviestis atskirų partijų atstovus ir aiškinti, kad prieš kelerius metus mieste partneryje Huse stebėjęs visus sužavėjusį bendrą politikų, visuomenės ir profesionalių artistų vaidinimą. Todėl jam kilusi mintis kažką panašaus, minint miesto gimtadienį, surengti ir Panevėžyje. Kaip nepamainomą renginio režisierių meras nurodo savo partijos bičiulį, parlamentarą ir kandidatą į naujos kadencijos Seimą J. Dautartą.

Už teatrą teatre

Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas miesto Taryboje, profesionalus J. Miltinio teatro aktorius Laimutis Sėdžius PB patvirtino kalbėjęsis su meru V. Matuzu: šis sakė matęs Huse surengtą spektaklį ir teiravosi, ar panašus renginys būtų įmanomas Panevėžyje.

„Renginių komisijos posėdyje buvo svarstomas įvairioms šventėms skirtų renginių finansavimas, tačiau miesto gimtadienio organizavimui lėšos kol kas nenumatytos ir nepatvirtintos, - aiškino L. Sėdžius. - Nežinau nė ką sakyti, kai toks projektas siūlomas Tarybai dar nepatvirtinus biudžeto, ir nežinau, kaip pažiūrėtų miestiečiai į vaidinančius politikus. Tiesa, žmonės sako, kad politikai yra patys didžiausi artistai, tačiau nemanyčiau, kad jie turėtų tapti dar ir pajacais“.

L. Sėdžius neslėpė, kad mero siūlymas jo pernelyg nesudominęs. „Kai politikai pradeda vaidinti - man šiaip sau, - tvirtos pozicijos neturėjo L.Sėdžius. - Nebent tai puiki proga pasirodyti artėjant rinkimams, nes dabar labai populiarūs dainuojantys ir šokantys politikai“.

Plėšiku nebus

Liberalcentristas Ramūnas Vyžintas PB patvirtino turėjęs susitikimą su meru V. Matuzu jo kabinete ir šis sakęs, kad esant visų politinių partijų susitarimui, bus surengtas vaidinimas, panašus į tą, kurį jis matęs Huse. Spektaklyje, be profesionalų, turėtų vaidinti politikai, visuomenės atstovai.

„Mero siūlymą apsvarstėme frakcijoje ir, mūsų nuomone, prieš pat Seimo rinkimus neturėtume šokti pagal Juliaus Dautaro ar konservatorių sudarytą scenarijų, - sakė R. Vyžintas. - Įtariu, kad mums būtų duoti „blogiukių“ - plėšikų, o jiems - „geriečių“ vaidmenys. Mums toks vaidinimas yra nepriimtinas ir apie tai informavau Tarybos sekretorių Petrą Leikauską, kad nesame pernelyg dideli šoumenai ir pagal kitų dūdeles nešoksime. Pati idėja gal ir novatoriška, tačiau, pagal mano fantaziją, būti plėšiku neketinu“.

R. Vyžintas sakė, kad jį pokalbiui pasikvietęs meras V. Matuzas apie spektakliui reikalingus pinigus ir apie jo turinį nekalbėjęs. Politikas sakė kalbėjęsis su partijos kolega Valdemaru Jakštu ir šis pritaręs, kad tokiose akcijose dalyvauti nėra reikalo. „Tegul, jeigu nori, šoka, dainuoja ir vaidina patys“, - valdančiajai daugumai palinkėjo apskrities administracijos viršininko duonos ragavęs R. Vyžintas.

Nuo saviveiklos nesišalina

Dėl Tarybos nario kėdės „Panevėžio būsto“ bendrovės vadovo posto atsisakęs ir vienu iš Tarybos sekretoriato specialistų tapęs krikdemas Vitalijus Satkevičius sakė, kad V. Matuzas su juo vienu apie numatomą surengti vaidinimą nekalbėjęs, konkrečių detalių nežinantis, tačiau pokalbį šia tema mero kabinete girdėjęs.

„Esu meno nesibaidantis žmogus ir, jei reikės, vaidinsiu, tačiau tam reikės gerai pasiruošti, - sakė jis. - Dar vidurinėje mokykloje teko ne kartą lipti ant scenos groti, dainuoti, vaidinti. Man saviveikla yra neatsiejama gyvenimo dalis ir, jei bus rengiamas vaidinimas, būtinai dalyvausiu. Kiek girdėjau, vaidinimas būtų apie skirtingas miesto epochas“.

Mero siūlymai - gandai

Viena iš mero V. Matuzo patikėtinių, Tarybos sekretoriato specialistė Jarda Paukštienė PB turimą informaciją pavadino gandais ir patarė jais nesivadovauti. Prakalbus apie mero pokalbius ir siūlymus įvairių partijų atstovams, ponia Jarda per kelis kartus pakartojo, kad nėra miesto šventės scenarijaus, nėra programos, nepatvirtintas biudžetas, todėl tai tėra gandai. Tačiau J. Paukštienė akcentavo, kad dalyvaujant vieno Panevėžio miesto partnerio renginyje, kuriame vaidino ir politikai, visi buvo sužavėti.

Norėjo solidarumo

Pats meras V. Matuzas neslėpė, kad idėja sukurti kažką panašaus į Huso 600 metų įkūrimo metinėms rodytą pusantros valandos miuziklą, kuriame buvo papasakota miesto istorija, yra, tačiau norisi, kad tam pritartų visos politinės partijos. Meras akcentavo, kad kol kas spektaklio scenarijaus nėra ir jis būtų kuriamas tik gavus palaikymą. Anot jo, kad būtų išvengta nereikalingo politikavimo, jis iš pradžių norėjęs išgirsti Tarybos narių nuomonę.

„Jei politikai pritars, darysime, jei nepritars - nedarysime, - tikino V. Matuzas. - Su kuo kalbėjau, atrodo, visi pritarė, tačiau dabar girdžiu, kad kai kurie keičia nuomonę. Jei nebus solidarumo, nebus ir spektaklio, ir be reikalo ietys nebus laužomos. Jokio finansavimo nebūtų, nes vaidintų Tarybos nariai“.