Apsvarsčiusi tokį egzorcistų prašymą Lietuvos Vyskupų konferencija (LVK) pritarė asociacijos idėjai. Bažnyčios hierarchai tikisi, kad mūsų šalies egzorcistus suvienisianti organizacija padės palaikyti ryšį su kitų šalių kovotojais su piktosiomis dvasiomis.

Kaip siaubo filme

Į Kurtuvėnų miestelio (Šiaulių r.) kleboniją per mėnesį užsuka bent keli piktųjų dvasių apsėsti žmonės. Čia jie ieško ir tikisi sulaukti klebono Kęstučio Daknevičiaus pagalbos. Jis - vienas iš šešių Lietuvos egzorcistų, padedančių žmonėms atsikratyti piktųjų dvasių ir apvalančių sielą nuo velnio.

Egzorcistas tikino, kad piktųjų dvasių apsėdimai šiandien Lietuvoje - rimta problema.

"Atvyksta tikrai nemažai žmonių, kuriems reikia pagalbos. Tikrųjų apsėdimų tarp jų gal ne tiek ir daug, tačiau daugumos atvykėlių atvejai tikrai rimti", - LŽ pasakojo K.Daknevičius.

Kurtuvėnų klebonas tvirtino, kad susidūrimas su rimtu ir sudėtingu žmogaus apsėdimu iš dvasininkų atima labai daug jėgų. Pasak jo, tai, kas vyksta bažnyčioje išvarant velnią dažnai primena vaizdus iš siaubo filmo "Egzorcistas".

"Praktiškai viskas, kas rodoma filmuose apie egzorcistus, yra tiesa. Tik nepamačius ir nepajutus kovos su velniu gali atrodyti, kad visa tai nesąmonė ar paprasčiausia vaidyba", - tikino vienas iš kelių Lietuvos egzorcistų.

Šauktųsi ir pagalbos

K.Daknevičius buvo vienas idėjos suburti kunigus egzorcistus į asociaciją iniciatorių. "Būna labai rimtų atvejų, kai vieno egzorcisto nepakanka, reikia prašyti pagalbos. Asociacija mums padėtų ir šiame reikale", - pasakojo jis.

Draugėn susibūrę Lietuvos kovotojai su piktosiomis dvasiomis bendrautų ne tik tarpusavyje, bet ir su egzorcistais iš kitų šalių.

"Egzorcistų asociacijos veikia visame pasaulyje, todėl mes norime prie jų prisijungti, turėti galimybę bendrauti ir bendradarbiauti", - aiškino K.Daknevičius.

Žinios iš literatūros

Prieš kelias dienas posėdžiavę mūsų šalies Bažnyčios hierarchai patikėjo LVK Nuolatinei Tarybai patvirtinti būsimosios organizacijos statutą. Dvasininkai tikisi, kad egzorcistų asociacija galėtų prisidėti prie savo narių ugdymo ir formacijos.

"Joje Lietuvoje dirbantys egzorcistai galėtų dalytis patirtimi, tobulintis ir palaikyti vienas kitą. Visa tai, žinoma, vyksta ir dabar, tačiau tik neformaliai", - LŽ aiškino LVK generalinis sekretorius monsinjoras Gintaras Grušas.

Egzorcistus pagal dvasingumą ir kitas būtinas savybes atrenka ir skiria vyskupai. Specialių mokslų jie neišeina - piktųjų dvasių išvarymo pradmenis gauna seminarijose.

"Specialūs egzorcizmo kursai neseniai pradėti dėstyti viename iš Romos universitetų. Mūsų kunigai to daug mokosi iš literatūros ir ilgametės praktikos", - pasakojo G.Grušas.