Po pasirašymo ceremonijos J.Tefftas L.Linkevičiui įteikė nedidelį raketos modelį, sakydamas: "tai jūsų pirmasis "Stinger".

Brifinge spaudai L.Linkevičius teigė, kad kartu su raketų sistemomis "Stinger" Lietuva gaus 2 radarus, keletą "Hummer" tipo transporto priemonių, atsarginių dalių, taip pat žmonių apmokymą.

Sveikindamas susitarimą, ambasadorius J.Tefftas pažymėjo, kad perkant visureigio bazėje montuojamų raketų sistemą "Stinger", buvo žengtas svarbus žingsnis tiek užtikrinant Lietuvos žmonių saugumą, tiek rengiant šalies ginkluotąsias pajėgas dalyvauti NATO operacijose.

"JAV vyriausybė labai sveikina šį sprendimą. Įsigydami "Stinger", jūs gaunate geriausią trumpojo nuotolio oro gynybos sistemą, kuri visiškai atitiks NATO standartus", - sakė ambasadorius.

Kaip pranešė KAM, "Stinger" sistemomis per trejus metus bus apginkluota nuolatinės parengties brigados "Geležinis vilkas" priešlėktuvinės gynybos kuopa.

"Stinger" raketomis apginkluota kuopa sustiprins ir Ignalinos atominės elektrinės, kitų strategiškai svarbių objektų apsaugą iš oro. Šių sistemų paskirtis - apginti kovos teritorijas, svarbius objektus nuo oro antpuolių, naikinti žemai skraidančius sraigtasparnius, transporto lėktuvus ir naikintuvus.

"Stinger" yra artimo nuotolio "žemė-oras" tipo raketos, kurių galvutėje esantis infraraudonųjų spindulių prietaisas pats seka taikinį, orientuodamasis į šilumos šaltinį.

Greičiau už garsą skriejanti raketa pasiekia taikinį, esantį už 8 kilometrų.

Pasak KAM, Lietuva pirks patobulintos modifikacijos sistemas "Stinger", kurios turi modernesnius, didesnės atminties kompiuterinius procesorius. Šio tipo raketų sistemos bus montuojamos ant "Hummer" tipo transporto priemonių.

KAM teigimu, Lietuvos Vyriausybė nutarė pirkti priešlėktuvines sistemas iš JAV po to, kai buvo atlikta rinkos analizė, kariniai specialistai įvertino ginklo efektyvumą pagal šioje srityje nustatytus kriterijus.

"Raytheon" bendrovės gaminamomis priešlėktuvinėmis sistemomis "Stinger" apginkluotos JAV sausumos pajėgos, jūrų pėstininkai, laivynas. Šią ginkluotę yra įsigijusios daugiau kaip 20 Vakarų šalių.

Lietuvai įstojus į NATO, Nuolatinės parengties brigada, apginkluota "Stinger" raketomis, bus laikoma NATO pajėgų kariniu daliniu, kuris veiks Lietuvos teritorijoje. Vienas brigados padalinių - Algirdo batalionas - yra parengtas veiksmams už šalies ribų kartu su kitų valstybių pajėgomis.

Nuolatinės parengties brigados ginklų arsenale bus modernios vidutinio nuotolio prieštankinės sistemos "Javelin", kurias gamina JAV bendrovė "Lockheed Martin". Praėjusių metų pabaigoje buvo pasirašyta tarpvyriausybinė Lietuvos ir JAV sutartis dėl "Javelin" ginkluotės įsigijimo.

Pagal JAV galiojančią tvarką Kongresas duoda leidimą parduoti modernią ginkluotę, o įsigijimų sutartis sudaro šalies Vyriausybė.

Lietuva tik pastaraisiais metais pradėjo pirkti šiuolaikinius ginklus. Šiemet Krašto apsaugos ministerijos biudžete šiam tikslui skiriama maždaug penktadalis visų išlaidų. Iki tol didžioji išlaidų dalis teko Lietuvos kariuomenės infrastruktūros plėtrai, karių buities ir mokslo sąlygų gerinimui.

Kaip pranešė JAV ambasados Vilniuje viešųjų ryšių skyrius, nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo JAV Kongresas kasmet skiria lėšų Saugumo paramos programoms (Security Assistance Programs) - ginkluotės ir technikos įsigijimams, Lietuvos kariškių mokymui ir lavinimui JAV karinėse mokyklose bei humanitarinės programos projektams.

Per pastaruosius 10 metų JAV Lietuvai karinei technikai ir ginkluotei įsigyti skyrė daugiau kaip 30 mln. JAV dolerių, kariškių mokymui ir tobulinimui - daugiau 3 mln. JAV dolerių ir humanitarinės programos projektams - daugiau kaip 1 mln. JAV dolerių.

Lietuvos kariuomenės arsenalą papildė ir nemokamai gauta ginkluotė bei karinė technika, kurią perdavė Švedija ir Danija. Vien pernai ir šiemet iš šių šalių ginkluotės ir technikos gauta daugiau kaip už pusę milijardo litų.