"Taboro gyventojams taikoma daug lengvatų, kurių jie neturėtų gauti. Jie nemoka už būstą, už elektrą, už šildymą, už vandenį. Pavyzdžiui, neseniai tabore mačiau iš kolonėlės besipilantį vandenį - taip sau neleistų nė vienas už vandenį mokantis žmogus. Manau, kad taboro gyventojams ir kitiems panašiems asmenims turi būti taikomos tos pačios taisyklės, kaip ir kitiems piliečiams. Neseniai savivaldybė iš socialinio būsto iškeldino žmones, kurie buvo nesumokėję 20 tūkst. litų už paslaugas. Jie nėra narkotikų platintojai, todėl buvo iškeldinti be jokio sąžinės graužimo, nors moteris serga vėžiu. O krūva narkotikų platintojų kuo puikiausiai tarpsta ir gyvena valstybės ir miesto sąskaita! Jie turi mokėti už teikiamas paslaugas arba bus iškeldinti," - tvirtino A.Butkevičius.

Komiteto pirmininkas patvirtino, jog taborui ketinama atjungti elektrą bei vandenį, ir žadėjo "visą krūvą sankcijų". "Yra daug priemonių, kurios narkomanų mylėtojams neatrodys labai tinkamos, bet bus efektyvios", - sakė A.Butkevičius.

Veiksmai prieš šią sostinės piktžaizdę gali būti pradėti maždaug per savaitę. A.Butkevičius neabejoja, kad ir šįkart atsiras čigonų gynėjų, kaip ir anksčiau, kai savivaldybė nugriovė kelias neteisėtai pastatytas lūšnas: "Būsiu priverstas kovoti su žmonėmis, kurie savo neveiklumą bandys grįsti žmogaus teisėmis, grasins Europa, romų teisių gynimu ir kitomis nesąmonėmis."

Pasak A.Butkevičiaus, narkomanijos problemai Vilniuje spręsti yra sukurti keli projektai.

Bus siūlomi pakeitimai Baudžiamajame kodekse, kad policijos darbas kovojant su narkotikų platintojais būtų efektyvesnis. Taip pat rengiamas kreipimasis į Aukščiausiąjį Teismą, formuojantį teismų politiką: bus siekiama, kad kvaišalų prekeiviai nebūtų paleidžiami į laisvę nesibaigus bausmės terminui (dabar tai daroma masiškai) ir kad teisėjai nepiktnaudžiautų "vidiniu įsitikinimu" perkvalifikuodami teisiamųjų nusikaltimus iš prekybos narkotikais į jų laikymą (už tai numatytos daug švelnesnės bausmės).

Savivaldybė siūlys narkomanams, padariusiems nusikaltimus, skirti ne tik bausmę, bet ir priverstinį gydymą. "Kiekvienas, net ir nedidelis nusikaltimas, būtų pretekstas gydyti. Manau, jei tai būtų daroma, neprasilenkiant su įstatymais, neprasilenktų ir su žmogaus teisėmis", - samprotavo komiteto pirmininkas.

Metadono programą ketinama plėsti - turi atsirasti mobilūs metadono terapijos punktai. Narkomanai gaus metadono, jiems nereikės daryti nusikaltimų, kad nusipirktų narkotikų.

A.Butkevičiaus manymu, miesto politika turi būti "orientuota į sveiko žmogaus gynimą, o ne į įvairių priemonių, palankių narkomanams, propagavimą".