"JAV ambasada nuolat palaiko kontaktus su Lietuvos saugumo pareigūnais ir pasitiki jų profesionalumu bei kompetencija apginti JAV interesus šioje šalyje", - sakė JAV diplomatas.

M.Boyle'o teigimu, "mes nežinome apie jokią šiuo metu iškilusią specifinę grėsmę Lietuvai ar JAV interesams Lietuvoje".

Amerikos diplomatas pabrėžė, kad JAV ir Lietuva yra dvi iš daugelio valstybių, sutelkusių pastangas globaliniame kare prieš terorizmą, ir "šiame kontekste kasdien tiriama daug teroristinių grėsmių.

"Kai kurios jų konkrečios, kai kurios - ne, bet į jas visas reaguojama rimtai", - sakė M.Boyle'as.

JAV Valstybės departamentas savo tinklalapyje ( www.state.gov) skelbia įspėjimą apie galimus teroristinius išpuolius prieš užsienyje esančias JAV diplomatines, verslo, kultūros atstovybes ir piliečius. JAV valdžia nuogąstauja dėl galimo teroristų atsako į lapkričio 14 dieną numatomą JAV myriop nuteisto Pakistano piliečio Miro Ahmado Kasio egzekuciją.

Šis asmuo pripažintas kaltu praėjusį dešimtmetį nužudęs du JAV Centrinės žvalgybos valdybos darbuotojus. Įspėjimas sustiprinti JAV ambasadų saugumą ir piliečių budrumą galios iki kitų metų gegužės.

Lietuvos teisėsaugos institucijoms gavus informacijos apie galimą teroristinį išpuolį, diplomatines atstovybes sauganti Lietuvos viešosios policijos rinktinė "Vytis" sustiprino JAV ir kai kurių kitų užsienio valstybių ambasadų apsaugą, o pasieniečiai Klaipėdos uoste ėmė atidžiau tikrinti atplaukiančius laivus.

Pasak M.Boyle'o, minėtoji grėsmė nebuvo konkreti, net nebuvo adresuota konkrečiai valstybei.

Rinktinės "Vytis" komisaras Saulius Gagas, motyvuodamas saugumo sumetimais, nesukonkretino, kokių dar šalių, be JAV, ir kokiomis priemonėmis sustiprinta ambasadų apsauga.

Kitą savaitę Vilniuje laukiama JAV prezidento George'o W.Busho. Tikimasi, kad JAV prezidentas atvyks į Vilnių po NATO viršūnių susitikimo Prahoje lapkričio 22-osios vakarą ir išvyks 23 dieną apie pietus.

Tuo tarpu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Informacijos analizės grupės vyresnysis specialistas Rokas Pukinskas BNS patvirtino, kad atidžiau tikrinami į Klaipėdos uostą įplaukiantys laivai.

Pasak R.Pukinsko, informacija apie galimą teroristų išpuolį kurioje nors iš Europos šalių buvo gauta šeštadienį iš Tarptautinio gelbėjimo centro Lenkijoje.

Tokius pranešimus yra gavusios Danijos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Vokietijos, Norvegijos, Rusijos ir Švedijos specialiosios tarnybos. Informaciją Lietuvos pasieniečiams taip pat suteikė Interpolas, Europolas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Pasak R.Pukinsko, pasieniečiams nurodyta dirbti "padidinto budrumo" režimu - ypatingas dėmesys yra skiriamas automobilių, vežamų keltais, apžiūrai ir tikrinami keleiviai iš karinių konfliktų ir kitų nestabilių regionų.

Į pagalbą pasitelkti tarnybiniai šunys, pasieniečiams nurodyta bendradarbiauti su kitomis specialiosiomis tarnybomis.

Valstybės saugumo departamento atstovas Vytautas Makauskas BNS patvirtino, kad prieš keletą dienų iš vienos Vakarų Europos šalies gauta informacija apie galimus mėginimus surengti teroro aktą viename iš Europos uostų.

"VSD keičiasi informacija su kitų šalių specialiosiomis tarnybomis ir imasi visų įmanomų prevencinių priemonių", - sakė V.Makauskas.

Anot jo, iki antradienio, pagal gautą informaciją, "tas galimas teroro aktas jau turėjo būti įvykęs".

Latvijos pasienio tarnybos vadovas Gunaras Dabolinis Latvijoje rusų kalba leidžiamam dienraščiui "Telegraf" patvirtino, kad sustiprintas laivų patikrinimas. Pasak jo, gauta informacija, kad gali būti bandoma įvežti sprogstamąjį užtaisą.

"Telegraf" teigimu, specialiosios tarnybos gavo informacijos, kad teroro aktas gali būti surengtas prieš JAV ambasadą vienoje iš Baltijos šalių sostinių.