Pastarosiomis dienomis į G. Jakavonį pasipylė kritikos strėlės dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto, susijusio su bendrovių „Optimali investicija" ir „VP Market" sandoriu. Pasigirdo siūlymų politiką atleisti iš partinių postų.

Taip sutapo, kad pirmuosius šeimos pinigus iš prekybos grybais ir miško uogomis sukaupęs Seimo narys, įsiplieskus skandalui, praėjusią savaitę pasiūlė įstatymo pataisas, kurios turėtų palengvinti grybautojų dalią.

Bet Naujosios sąjungos vicepirmininkas ir šios partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas G.Jakavonis neigė, kad šios pataisos gali būti susijusios su galima jo politinės karjeros pabaiga ir grįžimu į grybų bei uogų verslą.

Aukos - iš miško gėrybių

Miško gėrybių verslu dabartinis Naujosios sąjungos vicepirmininkas pagarsėjo prieš kelerius metus. Per praėjusius Prezidento rinkimus G.Jakavonis Artūrui Paulauskui paaukojo 40 tūkst., o jo žmona Nijolė - 35 tūkst. litų. Tuomet G.Jakavonis tikino, kad didžiąją dalį bendražygiui paaukotų lėšų uždirbo prekiaudamas grybais ir uogomis.

„Nejaugi manote, kad vaikščiojau su krepšiu ir rinkau grybus? - stebėjosi iš Varėnos kilęs parlamentaras. - Pateikdamas įstatymo projektą, aš noriu padėti iš grybų gyvenančioms močiutėms ir vaikams, kad jie sugrįžę iš miško neturėtų mokėti už kiekvieną surinktą grybą ar uogą".

Kritikavo Finansų ministeriją

Grybingų vietovių gyventojų nuotaikas jaučiantys Lazdijuose bei Druskininkuose į Seimą išrinktas socialdemokratas Justinas Karosas ir Varėnoje gyvenantis G.Jakavonis praėjusią savaitę pasiūlė tobulinti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą.

Pagal dabartinį teisės aktą, kurį parengė Finansų ministerija, nuo Naujųjų metų būtų apmokestinamos ne tik miško gėrybėmis prekiaujančios įmonės, bet ir gyventojai. „Neįmanoma apmokestinti kiekvieno, iš miško išėjusio su krepšiu", - Finansų ministerijos iniciatyvą kritikavo socialliberalas.

Bando gelbėti visą kraštą

„Tai aš parengiau įstatymo pataisą, o G.Jakavonis tik prisirašė savo pavardę", - „Lietuvos rytui' sakė J.Karosas.

Politiko teigimu, jis vykdęs rinkėjų valią ir bandęs gelbėti skurstantį Dzūkijos kraštą.

Anot socialdemokrato, kas antras šio regiono gyventojas verčiasi grybais ir uogomis.

Mokesčius moka grybus ir uogas superkančios įmonės, taigi dar kartą apmokestinti vietos grybautojus tikrai nėra reikalo.

Atsirado daug milijonierių

Grybautojų aukso laikais G.Jakavonis vadina 1990-uosius, kai už kilogramą voveraičių Lietuvoje buvo mokamas vienas, o Lenkijoje - net 7 JAV doleriai.

„Į automobilio priekabą tilpdavo 500 kilogramų, per dieną padarydavome po vieną reisą į Lenkiją, taigi paskaičiuokite, - pasakojo parlamentaras. - Per vienerius metus visi Varėnos krašto žmonės tapo milijonieriais".

G.Jakavonis grybus supirkinėjo ir Rusijoje bei Latvijoje. Kai Varėna buvo tapusi rusiškų grybų tramplinu į Vakarus, dabartinis Seimo narys VAZ markės aštuntojo modelio automobilį nusipirko už savaitės uždarbį.

Kelias į grybų verslą šiam politikui atviras ir dabar. Vakar socialliberalų patvirtintame sąraše į Varėnos tarybą G.Jakavonis įrašytas pirmuoju numeriu.