Kartu su kitu Naujosios sąjungos atstovu Arūnu Karlonu sąmojingiausias rajono politikas vakar paskelbė 2007 metų „Molinių svogūnų“ laimėtojus.

„Kauno rajono politika daugiau verta molinių, o ne auksinių svogūnų, kuriuos garsiausiems Lietuvos politikams įteikia Arūnas Valinskas“, – kalbėjo A.Orlauskas.

Pasak jo, Kauno rajone tarpsta trapios molinės idėjos, kurios gyvos paprastai būna tik vieną dieną.

Merui pažėrė priekaištų

Apžvelgę praėjusių metų tarybos darbus, A.Orlauskas ir A.Karlonas paskyrė iš viso 8 „Molinius svogūnus“ socialdemokratų ir Tėvynės sąjungos koalicijos nariams. A.Orlausko manymu, socialdemokratų ir konservatorių valdančioji dauguma Kauno rajone tėra molinukai.

Iš skirtų nominacijų A.Orlauskas išskyrė „Dovanų karalių“, kuriuo šį kartą paskelbtas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. „Esant 11 milijonų litų biudžeto deficitui jis sugebėjo 150 tūkstančių litų skirti žemės ūkio fondui, iš kurio remiami jaunieji ūkininkai, žemės ūkio technikos pirkimas“, – aiškino A.Orlauskas.

Pasak politiko, šias lėšas V.Makūnas skyrė siekdamas užsitikrinti valstiečių liaudininkų paramą. „Juokingiausia tai, kad 2008 metų Kauno rajono biudžetas dar nėra patvirtintas, o meras jau dalija pinigus“, – aiškino A.Orlauskas.

Šaipėsi ir iš kitų

A.Orlauskas neabejoja, kad Kauno rajono meras tik dalija pažadus, nes žemės ūkio fondo lėšos vis dėlto nebus skirtos. Opozicijos lyderis negailėjo kritikos ir Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriui Vytui Bansevičiui. Jis esą nuskriaudė tarybos narius.

„Už sugaištą laiką komitetuose ir komisijose politikai kiekvieną mėnesį gauna 1000-1600 litų kompensacijas, – kalbėjo A.Orlauskas. – Administracijos direktorius sugalvojo iš tų pinigų nupirkti mums kompiuterius, kurie po trejų metų netaps mūsų nuosavybe. Juk nuėję į bet kurį „Omnitel“ saloną jūs gaunate kompiuterį už vieną litą ir po trejų metų kompiuteris lieka jums. Jo nereikia grąžinti, nes kompiuteris įsigyjamas išsimokėjimo būdu.“

Opozicijos atstovai šaipėsi ir iš kitų koalicijos darbų: steigti atskirą Vilkijos savivaldybę, Livetos Kazlauskienės baimių būti nunuodytai, Kauno rajono bendrojo plano pakeitimų.

Neieškojo žodžių kišenėje

Kauno rajono meras V.Makūnas nenorėjo komentuoti opozicijos atstovų pokštų.

„Gaila, kad tų „Molinių svogūnų“ neįteikė, o tik perskaitė nominacijas“, – sakė V.Makūnas. Tiesa, meras nesutiko su kritika dėl žemės ūkio fondui skirtų pinigų.

„Tuo laiku A.Orlauskas buvo labiau atsakingas už lėšų skyrimą fondui nei aš, bet tas klausimas buvo daug kartų svarstytas ir Kauno rajono kolegijoje, ir tarybos komitetuose“, – aiškino jis.

Išgirdęs, kad koalicijai klijuojama molinukų etiketė, V.Makūnas neieškojo žodžio kišenėje. „Tai tada ir aš galiu pasakyti, kad A.Orlauskas yra molinukų molinukas“, – pokalbį baigė meras.

Visos „Molinių svogūnų 2007“ nominacijos:

„Metų karjera“

Kauno tarptautinio oro uosto direktorius Jonas Gurskas

(už karjeros šuolį iš Vilkijos seniūno pareigų į oro uosto direktoriaus postą)

„Metų iššūkis“

Kauno rajono tarybos narys Juozas Laimutis

(už iniciatyvą įsteigti Vilkijos savivaldybę)

„Metų atradimas“

Kauno rajono tarybos narys Justinas Urbonavičius

(už aktyvumą tarybos darbe)

„Metų kriminalas“

Kauno rajono tarybos narė Liveta Kazlauskienė

(šuns nunuodijimas, jos pačios nuodijimas ir kita)

„Metų praradimas“

Kauno rajono tarybos narys Leonardas Gineika

(2007 metais prarado mero ir partijos skyriaus pirmininko postus)

„Metų dovanų karalius“

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas

(esant biudžeto deficitui, žemės ūkio fondui skyrė 150 tūkstančių litų)

„Metų išradėjas“

Kauno rajono administracijos direktoriaus pavaduotojas Leonardas Stanaitis

(už bendrojo plano sprendinius ir dabartinių seniūnijų priskyrimą naujai steigiamoms. Dabar Linksmakalnis ir Bubiai priklauso dviem seniūnijoms)

„Metų kankinys“

Kauno rajono vicemeras Petras Mikelionis

(padėjo merui savo neveikimu, o tai yra sunkiausia)