Deklaracijos – skirtingos

Gruodžio pabaigoje vyksiančiuose šalies Prezidento rinkimuose ketina varžytis septyniolika kandidatų, kurie Vyriausiajai rinkimų komisijai jau įteikė juos remiančių rinkėjų parašus. Pretendentai būti kandidatais į Prezidentus privalėjo pateikti ir šių metų pajamų bei turto deklaracijas. Iš jų matyti, kad dėl valstybės vadovo posto šiemet kausis septyni asmenys, kurių šeimos turtas bei santaupos siekia milijoną ar daugiau litų.

Prezidento santaupos tirpsta

Dabartinį šalies vadovą Valdą Adamkų, kuris su žmona Alma deklaravo turintys tik santaupų, turtu lenkia net aštuoni jo varžovai būsimuose Prezidento rinkimuose.

Be to, pirmosios šalies poros santaupos kasmet mažėja. Praėjusių metų pradžioje V.Adamkus deklaravo turįs susitaupęs 851 tūkst. litų, o metų pabaigoje - 702 tūkst. litų. Nuo šių metų pradžios iki spalio V.Adamkaus santaupos dar aptirpo ir dabar siekia 642 tūkst. litų.

Lyderių gyvenimas gerėja

Tuo tarpu artimiausių V.Adamkaus konkurentų piniginės kiek pilnėja. Seimo pirmininko ir socialliberalų lyderio Artūro Paulausko bendras šeimos turtas didėjo ir pernai, ir šiemet. Iki spalio jis sukaupė daugiau kaip 720 tūkst. litų santaupų bei turto.

Liberalų demokratų lyderio Rolando Pakso šeimos turtas šiemet, kaip ir pernai, vertinamas 365 tūkst. litų. Tačiau jis dar turi apie 447 tūkst. litų santaupų.

Valdo net 145 milijonus

Turtingiausias tarp pretendentų - buvęs Australijos pilietis verslininkas Juozas Petraitis, kurio kandidatavimas į Prezidentus dar kelia abejonių. J.Petraitis su žmona Giedra deklaravo, jog privalomo registruoti turimo turto vertė yra beveik 145 mln. litų. Tai gali būti vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai. Pretendento šeima taip pat deklaravo turinti 216 tūkst. litų santaupų.

Šių metų pradžioje J.Petraičio santaupos buvo daug didesnės - beveik 4 mln. litų. Kur šie pinigai panaudoti, deklaracijoje nenurodoma. J.Petraitis - vienintelis, kuris deklaracijoje nenurodė darbovietės. Verslininko deklaruotos šiais metais gautos pajamos - tik 6704 litai. Dar kukliau atrodo valstybei sumokėtų mokesčių eilutė - 128 litai.

Rinkimai tuština sąskaitas

Krikščionių demokratų lyderio Kazio Bobelio ir jo žmonos Dalios turtas vertinamas daugiau kaip 3 mln. litų. Vien santaupų šeima turi 758 tūkst. litų. Tiesa, jos mažėja - šių metų pradžioje jų buvo 1 mln. 312 tūkst. litų.

Antrą kartą tarp kandidatų į Prezidentus bandantis įsiterpti leidėjas Algirdas Pilvelis šiemet deklaravo turįs per 2,5 mln. litų turto bei santaupų. Pastarųjų - 45 tūkst. litų.

Broliai - labai nevienodi

Tarp kandidatuojančiųjų į Prezidentus milijonierių yra dar du parlamentarai - narystę Liberalų sąjungoje sustabdęs Algimantas Matulevičius ir Centro sąjungos lyderis Kęstutis Glaveckas. Pastarasis lapkritį deklaravo turįs 535 tūkst. litų turto ir santaupų. Bet K. Glaveckas Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė duomenis tik apie save.

Politikas nepateikė duomenų apie savo žmonos buvusios parlamentarės Rūtos Rutkelytės turtą, kuris yra vertinamas ne vienu milijonu litų. Pernykštėje deklaracijoje bendras K.Glavecko šeimos turtas ir pajamos siekė 2,5 mln. litų.

A.Matulevičiaus šeima šiemet deklaravo 1,9 mln. litų vertės turtą. Jis su žmona Gražina taip pat deklaravo sutaupę 492 tūkst. litų. Prezidento posto siekiantis jo brolis žurnalistas Vytautas Matulevičius šiuo požiūriu jam neprilygsta. Jis su žmona Svetlana susitaupė 19 tūkst. litų, o šeimos turtas vertinamas 333 tūkst. litų.