Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė dienraščiui užsiminė, kad jau dabar pats valstybės vadovas, jo patarėjai ir konsultantai ėmėsi darbo, rengdamiesi būsimam metiniam pranešimui.

„Metų pradžioje visuomet kiek ramiau – mažiau politinių įvykių, įvairių vizitų ar susitikimų. Tai geras laikas pradėti šį nemenką darbą“, – sakė R.Grumadaitė. Pastarosiomis dienomis Prezidento oficialioje darbotvarkėje įrašytas tik vienas punktas – posėdžiai su patarėjais ir darbas su dokumentais.

Anot atstovės spaudai, šiuose pasitarimuose kol kas tik „generuojamos idėjos, kurios galėtų būti išsakytos būsimame metiniame pranešime“. Paprastai iš pradžių su Prezidentu suderinama, kas turėtų būti pasakyta pranešime, vėliau tos idėjos „apauga“ frazėmis, tezėmis, citatomis. Tik po to galutinai „sudėliojamas“ visas tekstas.

Pasak R.Grumadaitės, tekstas koreguojamas iki paskutinio momento, atsižvelgiant į aktualijas. Atstovė spaudai pabrėžė, kad tik nuo Prezidento, bet ne nuo jo patarėjų ar konsultantų apsisprendimo, priklausys, kaip atrodys galutinis metinio pranešimo tekstas. Valstybės vadovas, anot jos, labai aktyviai dalyvauja visuose pranešimo parengimo etapuose.

Įspės apie populizmą

Kol kas anksti kalbėti, ką V.Adamkus akcentuos šiųmečiame pranešime. Spėjama, kad jis daug dėmesio gali skirti artėjantiems Seimo rinkimams, įspėjimams apie populizmo protrūkio pavojų, siekiant įtikti rinkėjams.

Gali būti įvertinta Gedimino Kirkilo vadovaujamos mažumos Vyriausybės, taip pat politiškai margo dabartinio Seimo veikla.

Neabejojama, kad Prezidentas, kaip ir ankstesniuose metiniuose pranešimuose, įvardins daugelį metų neišsprendžiamas problemas švietime ir moksle, sveikatos apsaugoje, teismų ir teisėsaugos sistemose.

V.Adamkus gali pasakyti ir tai, kaip vertina nacionalinio energetikos investuotojo bendrovės „Leo LT“ kūrimą.

Užsienio politikos srityje Prezidentas turėtų įvardyti, kaip vystysis Lietuvos santykiai su artimiausiais kaimynais, kokią vietą Europos Sąjungoje ir pasaulio bendrijoje turėtų užimti mūsų valstybė.

Neskaitytas tik kartą

Kol kas nežinoma tiksli metinio pranešimo skaitymo Seimo posėdyje data. Šis klausimas bus derinamas kiek vėliau, artėjant Seimo pavasario sesijai, kuri prasidės kovo 10 dieną.

Paprastai V.Adamkus metinį pranešimą skaito kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje.

Pernai valstybės vadovo metinis pranešimas nuskambėjo balandžio 19-ąją. Tokia vėlyva data buvo pasirinkta dėl vasario 25 dieną įvykusių savivaldybių rinkimų bei balandžio pradžioje suformuotos naujos vietinės valdžios visose 60-tyje savivaldybių.

Konstitucijoje nurodoma, kad Prezidentas „Seime daro metinius pranešimus apie padėtį Lietuvoje, Lietuvos Respublikos vidaus ir užsienio politiką“. Nuo pat 1993-ųjų metų tokie pranešimai buvo skaitomi iš pradžių Prezidento Algirdo Brazausko, vėliau – V.Adamkaus.

Tik 2004 metais ši valstybės vadovo konstitucinė pareiga nebuvo įvykdyta. Į apkaltos proceso sūkurį patekęs tuometinis Prezidentas Rolandas Paksas taip ir neperskaitė metinio pranešimo.

Atostogų planai bliūkšta

Dar nežinoma ir tai, ar šiemet V.Adamkus vyks tradicinių žiemos atostogų į Meksikos Ikstapos kurortą Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Dienraščio duomenimis, Prezidento darbotvarkėje nei visą sausį, nei vasario pradžioje nėra daroma kelių ar keliolikos dienų pertraukų, kuri galėtų būti panaudota atostogoms. Todėl arba kelionė į Ikstapą šiemet išvis neįvyks, arba ji bus trumpa, atšaukus arba atidėjus tomis dienomis numatytus oficialius valstybės vadovo susitikimus.

Paprastai Meksikoje V.Adamkus su žmona Alma lankosi kasmet tarp Sausio 13-osios ir Vasario 16-osios minėjimų. Žiemos atostogos Ikstapoje su draugais yra sena Adamkų tradicija.

Beje, V.Adamkaus atostogų planus šiemet gali sujaukti ir tai, kad Lietuvos vadovai po kelerių metų pertraukos vėl sulaukė kvietimo dalyvauti pasaulio ekonomikos forume ir energetikos viršūnių susitikime Davose. Prezidentas Valdas Adamkus forume turėtų sakyti kalbą, į forumą ir susitikimą energetikos klausimais dar praėjusią vasarą pakviestas ir premjeras Gediminas Kirkilas. Forumas Šveicarijos mieste šiemet vyks sausio 23-27 d.