Praėjusių metų rudenį į Lietuvą iš Maskvos, kur nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi ilgiau nei metus, grįžęs V.Uspaskichas, nepaisant Generalinės prokuratūros jam pateiktų įtarimų, lapkričio 17 d. vienbalsiai buvo perrinktas DP vadovu.

Po kelių dienų – lapkričio 20 d. V. Uspaskichas asmeniškai paaukojo partijai 37, 5 tūkst. litų, antra tiek tą pačią dieną atseikėjo ir J. Blažytė.

V. Uspaskichas: tokiais pinigais nepadėkosi

Pats V. Uspaskichas, pasidomėjus, ar remdamas partiją nedėkojo jos nariams už pirmininko rinkimų rezultatus, atsiduso: „Koks „tūpas" klausimas…"

Anot jo, norint atsidėkoti partijai reikėjo pinigus pervesti prieš lyderio rinkimus.

„Pervedėme tiek, kiek leidžia įstatymas. Bet tokiais pinigais nepadėkosi. Tai buvo ne padėka, o pagalba", - DELFI aiškino DP vadovas.

Jis priminė per partijos suvažiavimą kreipęsis „į visus sąžiningus Lietuvos žmones", kviesdamas paremti „darbiečius" pavedimu ar grynais pinigais, bei pažadėjo pateikti detalią ataskaitą apie aukų panaudojimą.

„Tapau pirmininku ir pradėjau įgyvendinti šį kvietimą nuo savęs, kad kiti sektų tokiu pavyzdžiu", - aiškino V. Uspaskichas.

„Darbiečiai“ patys šelpia partiją

Kaip rodo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) trečiadienį pateiktos politinių partijų praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio finansinės veiklos deklaracijos, finansinėmis machinacijomis įtariama DP sulaukė didžiausios aukotojų paramos – beveik 400 tūkst. litų.

Solidžias 27-35 tūkst. litų sumas aukojo parlamentarai – Seimo pirmininko pavaduotojas Vydas Gedvilas, Romualda Kšanienė ir Jonas Pinskus.

Beje, Seimo nariai V. Gedvilas ir R. Kšanienė veikė sinchroniškai – tą pačią dieną paaukojo tokio paties dydžio sumą – po 35 tūkst. litų. 2007 m. „darbiečiai” bei jų pavieniai rėmėjai iš viso DP suaukojo apie 1 mln. 200 tūkst. litų.

Partijoms daugiausia aukoja pavieniai asmenys ir statybų bendrovės

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį aukotojų dosnumo nestokojo ir Valstiečių liaudininkų sąjunga (393 tūkst. litų aukų), partija „Tvarka ir teisingumas” (beveik 390 tūkst. litų), Liberalų sąjūdis (303 tūkst. litų), Socialdemokratų partija (210 tūkst. litų), Liberalų ir centro sąjunga (196 tūkst. litų), Naujoji sąjunga (54 tūkst. litų), Tėvynės sąjunga (42 tūkst. litų), Pilietinės demokratijos partija (23 tūkst. litų).

Iš viso 2007 m. Valstiečių liaudininkų sąjunga gavo apie 2,1 mln. litų aukų, partija „Tvarka ir teisingumas” - beveik 1,7 mln. litų aukų, Liberalų sąjūdis ir Socialdemokratų partija surinko po 1,1 mln. litų, Liberalų ir centro sąjunga – apie 1,9 mln. litų, Naujoji sąjunga – 203 tūkst. litų, Tėvynės sąjunga – apie 140 tūkst. litų, Pilietinės demokratijos partija – apie 335 tūkst. litų.

Kaip rodo pastarojo meto partijų finansinės veiklos deklaracijos, partijas mieliau remia ne įmonės, bet pavieniai fiziniai asmenys, kai kurių iš jų aukojamos sumos neretai yra didesnės ir už verslo bendrovių skiriamas sumas.

Pavyzdžiui, per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius DP parėmė 14 asmenų ir 7 bendrovės, Valstiečių liaudininkų sąjungą parėmė 21 fizinis asmuo ir 16 įmonių.

Beveik visų partijų deklaracijose tarp jas parėmusių įmonių dominuoja statybų bendrovės.