Lietuvos miestelių, kaimų, upių, ežerų, pelkių pavadinimai ir kiti vietovardžiai gali priversti ir nusišypsoti, ir suglumti. Mat gyventojai ar stokodami išradingumo, ar, priešingai, bandydami pasirodyti itin šmaikštūs, įvairias vietoves yra pavadinę gyvūnų, augalų, kitų šalių, paprastų daiktų pavadinimais, žmonių vardais ir pavardėmis, net vulgarokai galinčiais nuskambėti žodžiais.

Nors kai kurie, atrodo, galvos visiškai nelaužė ir, pavyzdžiui, kaimą Šakių rajone pavadino tiesiog Kaimeliu, o mišką Vilniaus rajone – Medžioklės mišku.

Po internetą jau kurį laiką klajoja keletas nuotraukų su rodyklėmis į neįprastai pavadintus Lietuvos kaimus, iškabomis, piešiniais ant sienų ir ironiškais komentarais.

„Greitis mūsų kraujyje“ – prirašyta prie Draginių kaimo pavadinimo, turint omenyje greičio lenktynes, arba „dragus“. „Svajojame gyventi geriau“ – pakomentuotas Milioniškių pavadinimas. „Tačiau, deja, gyvename kukliai“ – būtent taip vadinamas vienas kaimas.

Greta rodyklės į Žydelių kaimą nuotraukos – paaiškinimas „Esame tolerantiški tautinėms mažumoms“, į Šveicarijos ir Venecijos kaimus – „Mums nieko nereiškia praleisti savaitgalį“. Vėžininkų kaimo pavadinimas komentuojamas taip: „Sveikatai skiriame daug dėmesio“, o Vainikų – taip: „Aišku, nepamirštame ir mirties“.

„Mes už tai, kad būtų geriau“ – ironizuojama greta rodyklės su kaimo pavadinimu „Naiviai“.

Šveicarija pavirto kaimu, Dunojus – ežeru

Užsieniečiai mūsų šalyje gali pagalvoti atkeliavę ne ten, kur planavo, bet kartu pasigirti pabuvoję iš karto keliuose kraštuose. Mat Jonavos rajone yra Šveicarijos, o netoli sostinės – Šveicarų kaimai. Viena Vilniaus dalis vadinasi Jeruzale, kaimas Skuodo r. ir Šiaulių priemiestis – Aleksandrija (taip vadinasi vienas didžiausių Egipto miestų, kuriame kadaise stovėjo vienas iš septynių pasaulio stebuklų – švyturys).

Tilže vadinamas ne tik Sovetskas, bet ir kaimai Akmenės bei Zarasų rajonuose, o Anykščiais – ir miestas, ir ežeras Trakų r. Kauno ir Šakių rajonuose stūkso Paryžinės miškas, o Kėdainių rajone teka upė Šumera, pavadinta kaip ir Mesopotamijoje gyvenusi tauta.

Lietuvoje yra ir Dunojus, ir Dunojėlis. Tiesa, tai – ne upės, bet ežerai, tyvuliuojantys Lazdijų ir Vilkaviškio rajonuose.

Žemėlapyje Varėnos r. riogso Akmuo, tik ne riedulys, bei kaimas. Utenos rajone teka upė Uola, Rokiškio rajone – Audra. Vienas kaimas Vilkaviškio r. vadinasi Augalais, Šilutės r. – Vilkų Kampu, o Šilalės r. – Vilkų Lauku. Telšių r. tyvuliuoja Utėlių pelkė.

Netoli Kauno yra Ežerėlis, bet ne vandens telkinys, o miestelis. Viename Rokiškio rajono ežere esantis miestelis vadinamas Salomis, o Tauragės rajone teka upė Jūra.

Žemėlapyje – poetų ir politikų pavardės

Kaniava yra ne tik operos solisto ir eksparlamentaro Eduardo Kaniavos pavardė, bet ir kaimas Varėnos rajone. Bernatoniais reikėtų vadinti ne tik buvusio vidaus reikalų ministro ir Seimo nario, dabar – ambasadoriaus Estijoje Juozo Bernatonio šeimą, bet ir kaimą Panevėžio rajone. O Kauno rajone yra ir Naujieji Bernatoniai.

Milašius – ir poeto, diplomato Oskaro Milašiaus pavardė, ir ežero Ignalinos rajone pavadinimas.

Balkūnai, Bernotai, Budriai, Digriai, Gudžiūnai, Kairiai, Milašiūnai, Pociūnai, Rimkai, Tamošiūnai – ne tik daugiau ar mažiau paplitusios pavardės, bet ir užrašai Lietuvos žemėlapyje.

Esama ir kaimų, pavadintų žmonių vardais: Mi¬roslavas, Arvydai, Darius, Gediminas. Rokiškio r. tyvuliuoja ežeras Skaistė, Trakų r. – Samis, pavadintas kaip šiaurinėje Europos dalyje gyvenančios tautos atstovai, Kretingos r. – Lenkės pelkė. Varėnos r. yra miškas ir pelkė, pavadinti Gudo Šalimi.

Grybauti – į Dievo Krėslą, maudytis – į Pravalą

Būrys žmonių Prienų r. gyvena Būdoje, Anykščių r. – Svilnuose, Jurbarko r. – Pilyje ir Vertimuose, o Vilkaviškio r. – Dugnuose. Netoli Marijampolės yra Naujiena ir Sangrūda, Kėdainių r. – Akademija, Šilalės r. – Šėrikai, Biržų r. – Baibokai. Varėnos r. – Senovė.

Vieno Alytaus r. kaimo gyventojai turėtų būti itin taikūs, mat jo pavadinimas – Santaika, o netoli Marijampolės esančio kaimo gyventojai – pasiturintys, nes Bagotoji skamba kaip rusų kalbos žodis bogataja (liet. turtinga). Kaimas Šalčininkų r. vadinasi taip pat, kaip populiarus gėrimas – Starka.

Telšių r. stūkso miškas, pavadinimu Dievo Krėslas, Kauno r. yra kaimas Dievogala. Vieno Pakruojo r. esančio kaimo krikštatėviai tikriausiai niekaip negalėjo apsispręsti, kaip jį pavadinti, todėl suderino du priešingą reikšmę turinčius žodžius – Didysis Plonėnas.

Trakų r. galima išsimaudyti Drabužio ar Drabužėlio, Ignalinos ir Molėtų – Pravalo (rus. proval – žlugimas, įgriuva) ežeruose.

Keliuose rajonuose galima rasti po Papiškių kaimą, prie Vilniaus – Bezdonis ir Purnuškes, o netoli Marijampolės – Puskelnių miestelį. Tuo tarpu Trakų r. tyvuliuoja ežeras Gėjus ir Gėjaus pelkė.

Adresas – Du kiaušiniai, Florida

Ne mažiau originalių vietovardžių galima rasti kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose. Anot AFP, kai kurie iš šių pavadinimų, nors ir skamba keistai, turi įdomias atsiradimo istorijas, viską logiškai paaiškinančias.

Pavyzdžiui, Naujojo Meksiko valstijoje esančio miesto Hot Springs (Karštieji šaltiniai) gyventojai prieš pusę amžiaus po populiaraus televizijos šou nubalsavo, kad šis pavadinimas būtų pakeistas į Truth or Consequences (Tiesą ar pasekmes).

Oregone įsikūręs Boring (Nuobodus) miestas taip buvo pavadintas, kadangi, vietos žmonių įsitikinimu, yra žaviausia vieta gyventi.

Teksaso valstijoje yra miestas Earth (Žemė), o Pensilvanijos – Marsas ir Venus (Venera). Merilendo žemėlapyje galima rasti Risings Sun (Kylančią saulę), Misisipėje – Hot Coffee (Karštą kavą), Šiaurės Karolinoje – Toast (Skrebutį), Floridoje – Two Eggs (Du kiaušinius).

Pastarojoje valstijoje įsikūręs Christmas (Kalėdų) miestas, kuriame švenčių metu pastebimas verslo suaktyvėjimas. Žmonės net iš aplinkinių vietovių mėgsta atvažiuoti į šio miesto paštą, kad jų sveikinimo atvirukai būtų pažymėti originaliu antspaudu.

Panašus pagyvenimas būna ir Indianoje esančiame Santa Claus (Kalėdų senelyje). Šio miesto atstovai tvirtina, esą čia yra vienintelis pasaulyje paštas, pavadintas žavaus barzdoto senuko vardu, kuris viso pasaulio vaikams gabena dovanas. Todėl šis paštas kasmet gauna milijonus laiškų, adresuotų tam senukui.

Nors originalūs miestų, miestelių ir kaimų pavadinimai visuomet pritraukia būrius turistų, jie atneša ir nuostolių. Mat žmonės nuolat vagia lenteles su keistai skambančiais pavadinimais.