Nuo nekviestų svečių gali apsaugoti tvora (beje, joms pastatyti trūksta lėšų), samdomos saugos tarnybos, tuo tarpu gerai išmanantys savo teises mokiniai neretai ima terorizuoti mokytojus. "Ranką prieš mokytoją vaikas išdrįsta pakelti retai, tačiau įžeidinėjimas žodžiais tampa norma", - apgailestavo Pedagogų profesinės raidos centro vyresnioji metodininkė Rima Tuinylaitė.

Vaikai skriaudžia mokytojus

Pašnekovai pabrėžė, kad sunkiau apsisaugoti nuo smurto mokykloje nei nuo pavojų anapus mokyklos sienų. "Aukštesniųjų klasių moksleivis per pamoką prieš jauną mokytoją apnuogina savo lyties organus. Mokytojas sutrinka ir nebežino, kaip elgtis", - tikrą vienos sostinės mokyklos įvykį papasakojo vyresnioji metodininkė Tuinylaitė.

Pedagogai įsitikinę, kad vaikai puikiai išmano savo teises, tačiau pamiršta pareigas. Mokytojai ironizavo, jog Civilinis kodeksas aiškina, kad mokiniai privalo gerbti tėvus ir vykdyti savo pareigas. Tačiau kokios tos pareigos, taip ir neaišku, ir kodėl gerbti tik tėvus?..

Antra vertus, pedagogai mano, kad mokyklose negražiai, o kartais ir nusikalstamai elgiasi tie vaikai, kurių šeimose į mokyklą ir pedagogus žiūrima su panieka.

Kita problema - smurtas tarp moksleivių. Sunku silpnesnį vaiką apsaugoti nuo vyresniųjų reketo, muštynių. Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos prevencijos poskyrio komisarė inspektorė Živilė Mikėnaitė informavo, kad šiais mokslo metais sostinės mokyklose jau užfiksuoti 24 smurto atvejai.

Pareigūnės teigimu, smurto mokyklose daugėja. Pasak komisarės inspektorės, dažniausiai - muštynės tarp vaikų. Taip pat neretai aukštesniųjų klasių moksleiviai skriaudžia ar reketuoja mažesniuosius. Vis dažniau susimuša mergaitės. Tai patvirtino ir Kuršėnų Stasio Anglickio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduoja Daiva Miliauskienė. Jos teigimu, pastaruoju metu diskotekose mergaitės mušasi kur kas dažniau negu berniukai.

Mokytojai nėra bejėgiai

Komisarė inspektorė Mikėnaitė, pabrėžė, kad mokyklos ir mokytojų saugumu pirmiausia turi rūpintis mokyklos bendruomenė. "Jeigu padaugėjo vagysčių iš mokyklos drabužinės, mokyklos administracija, taryba turėtų spręsti šią bėdą. Jeigu mokinys įžūliai elgiasi per pamokas, keikiasi ir įžeidinėja mokytojus, jį galima nubausti administracine nuobauda už chuliganizmą viešoje vietoje", - aiškino pareigūnė.

Jos manymu, pedagogams nevertėtų numoti ranka į mokyklose vykstančius susistumdymus, muštynes. Vaikai savo santykių neturėtų spręsti naudodami smurtą. Jei taip įvyko, būtina kviesti pareigūnus, informuoti vaikų tėvus.

Apsauginis mokykloje

Dabar vis dažnesnėje mokykloje registruojami svečiai, prašoma pateikti asmens dokumentą. Pasak LŽ kalbintų mokytojų, įvedus registraciją sumažėjo vagysčių iš mokyklų drabužinių, persirengimo kambarių. Pas mokinius atėjusiems draugams neleidžiama vaikštinėti po mokyklą pamokų metų.

Mokyklos visaip bando apsisaugoti nuo įsibrovėlių. Vilniaus Baltupių vidurinės mokyklos vadovas Viktoras Blinovas sako uždraudęs tam tikriems policijai žinomiems jaunuoliams lankytis mokyklos teritorijoje. Net prie paradinių durų pakabino skelbimą, kad mokyklos teritorijoje jie nepageidaujami. Direktorius nenorėjo įvardyti šių asmenų pavardžių, tačiau paaiškino, kad tai nusikalstamam pasauliui priklausantys jauni žmonės, su tokiais, jo manymu, nevertėtų bendrauti moksleiviams.

Prieš keletą metų Baltupių vidurinėje mokykloje apsvaigę jaunuoliai stipriai primušė direktoriaus pavaduotoją, kuris neįleido jaunuolių į mokyklos teritoriją. Po šio incidento mokykloje vakarais budėdavo Policijos akademijos studentai. "Uniformuoti žmonės drausmina mokinius ir aplinkinius. Kol studentai budėjo, mokyklos teritorijoje bastūnų nebuvo matyti", - kalbėjo direktorius.