Būtent tokios sumos valdančiųjų frakcijų seniūnai po bažnyčiai nepalankaus balsavimo parlamente suskubo prašyti iš Vyriausybės rezervo fondo. Tikimasi, kad šis prašymas bus svarstomas iškart po Naujųjų metų.

„Jau viskas padaryta. Su koalicijos frakcijų seniūnais parašėme raštą premjerui Gediminui Kirkilui. Girdėjau, kad jis persiuntė šį dokumentą Finansų ministerijai. Manau, po Naujųjų pinigai bažnyčiai vis dėto bus skirti“, – tvirtino Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas.

Pašnekovo teigimu, tokia viltis yra, nes kreipimuisi pritarė pati socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, atstovaujanti tai pačiai partijai kaip ir ministras pirmininkas.

Pavedimas dar negautas

Pasak A.Pekeliūno, nutarta prašyti būtent 1,5 mln. Lt todėl, kad maždaug tokią sumą yra suskaičiavęs rajono meras Povilas Žagunis kartu su Naujamiesčio parapijos klebonu Algirdu Daukniu. Be to, ir 1,5 mln Lt panaudoti per metus nebus taip paprasta.

Kodėl Seime balsuojant už biudžeto lėšų skyrimą Naujamiesčio bažnyčiai atstatyti buvo priimtas neigiamas sprendimas, parlamentaras sakė nežinąs. Anot jo, sprendimui pritrūko trupučio seimūnų balsų.

Už lėšų skyrimą sudegusiems maldos namams atstatyti balsavo visi keturi panevėžiečiai Seimo nariai – Gintaras Šileikis, Julius Dautartas, Skirmantas Pabedinskas ir Alfredas Pekeliūnas. Iki lemiamo rezultato pritrūko tik 12 balsų. LR Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojo Vytauto Lenkučio teigimu, kol kas ministerijos specialistai jokio oficialaus premjero pavedimo dėl lėšų bažnyčiai skyrimo nėra gavę. Jei tik dokumentas pasieks ministeriją, greičiausiai klausimas bus svarstomas sausį.

Galėtų nedalinti

P.Žagunis Seimo narių sprendimą vertina neigiamai. Jo manymu, galbūt kai kurie parlamentarai atliko per mažą lobistinį darbą, kad nesugebėta aukščiausių šalies politikų įtikinti, kaip Naujamiesčio bažnyčiai reikalingi pinigai. Rajono vadovas tikisi, kad parlamentarai dar grįš prie šio klausimo, nes per gaisrą nuniokotam pastatui finansinė parama būtina.

Pasiteiravus, ar Panevėžio rajono valdžia, po gaisro, įvykusio rugpjūtį, paaukojusi bažnyčiai 100 tūkst. Lt, kitąmet neketina ir vėl prisidėti prie maldos namų atstatymo, meras pabrėžė: šiemet buvo skirta gana didelė parama.

Nors pašnekovas neatmetė galimybės, kad rajono politikai dar svarstys šį klausimą, jo įsitikinimu, ir pati vyskupija galėtų padėti išspręsti suniokoto pastato finansavimo problemą. Žinant, kad rajono bažnyčioms paremti iš rajono biudžeto kasmet skiriama per 80 tūkst. Lt, vyskupija, pasak P.Žagunio, 2008-aisiais galėtų šios sumos nedalinti kitoms bažnyčioms.

Apsieitų ir be bokštų

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas neatrodo nusiminęs dėl įvykusio Seimo verdikto. Jo Ekscelencija viliasi, kad tartas ne paskutinis žodis.

Pasak vyskupo, iš tikrųjų bažnyčiai atstatyti ateityje reikėtų dar maždaug 3 mln. Lt, bet iš esmės galima apsieiti ir su mažesne pinigų suma.

„Nebūtina kitąmet daryti visko. Galima sutvarkyti tik stogą, langus ir bus galima melstis. Aš linkęs manyti, kad geriau bokštų iš viso neatstatyti nei daryti juos stiklinius: tokių turbūt iš tolo nesimatytų, o ir garantija, kad stiklas atsparus, kažin ar bus“, – kalbėjo J.Kauneckas.

Dvasininkas informavo, kad jau yra paruoštos metalinės konstrukcijos nuolatiniam bažnyčios stogui. Yra, anot jo, ir kitų medžiagų, tad esant palankiam orui teliks tik uždengti stogą.

Paramos Naujamiesčiui iki šiol nebuvo prašyta tarptautinių katalikų fondų, todėl žadama kreiptis ir į juos. Žinia apie įvykusią nelaimę netrukus turėtų būti išplatinta tarp Amerikos bei Kanados lietuvių.

Vyskupas sakė esąs dėkingas visiems, kurie jau šiemet prisidėjo prie bažnyčios atstatymo. Iš viso buvo surinkta maždaug 991 tūkst. Lt (įskaitant ir Vyriausybės, ir rajono Savivaldybės paramą). Baigiantis metams, beveik tiek pat pinigų jau išleista būtiniausiems pastato konservavimo ir atstatymo darbams.