E. Lementauskas penktadienį įvardijo tris, anot jo, konservatorių skleidžiamus melus.

Pasak E. Lementausko, pirmasis melas, kad informacija apie nacionalinio stadiono statybą buvo slepiama. Vicemeras tikino, kad ji skelbta oficialiame savivaldybės tinklalapyje, organizuotos spaudos konferencijos, kur informuota apie bendrovės „Veikmė“ pasirinkimą statyboms.

Antras melas – 690 milijonų litų, kurie esą turėtų būti panaudoti stadiono statybai. E. Lementauskas aiškino, kad objekto kaina - 370 mln. Lt, kurie ir įvardinti tinklalapyje.

Tačiau absurdiškiausias melas, anot E. Lementausko, kad vykdant projektą 400 mln. litų bus pavogti ir panaudoti partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų kampanijai finansuoti. „Kuo pats smirdi, tuo bando ir kitus tepti“, - apibendrino sostinės vicemeras, prisiminęs „Mažeikių naftos“ pardavimą.

E. Lementauskas aiškino, kad konservatoriai siekia arenos statybą paversti rinkimų kovos įrankiu, tačiau tikrasis, paslėptas tikslas - visais įmanomais būdais sukliudyti nacionalinio stadiono finansavimą ir šias lėšas nukreipti į Kauno arenos statybą.

„Sakykite, ar tai galima pavadinti kitaip kaip teroristų išpuoliu prieš Vilniuje statomą nacionalinį stadioną“, - retoriškai klausė E. Lementauskas.

K.Masiulis: noriu žinoti tikslią kainą

Spaudos konferencijoje klausimus vicemerui suskubo užduoti ir Vilniaus konservatorių lyderis Kęstutis Masiulis. Jis bandė išsiaiškinti, kiek miestui kainuos stadiono statyba.

Galutinės kainos E. Lementauskas įvardyti negalėjo – pasak jo, neaišku, kiek gali keistis preliminari 370 mln. siekianti kaina, kol nėra žinoma projekto sąmata. Tačiau jis garantavo, kad galutinė suma nebus 700 milijonų litų.

„Aš norėčiau išgirsti kainą. Aš paklausiau prie jūsų visų, ar jis gali pasakyti, kiek stadionas mums, vilniečiams, ir apskritai Lietuvai, kainuos. Prieš pradedant mūšį reikėtų žinoti, kokia kariuomene disponuoji, kuo kariuomenė parūpinta ir ar galėsi laimėti tą mūšį“, - žurnalistams sakė K. Masiulis. „Žmogus, kuris yra vienas svarbiausių Vilniaus vadovų, imasi darbo ir nežino šito darbo sąmatos. Bet jis kaip karžygys Matrosovas persiplėšia marškinius ir sako - šitą mes uždengsime kad ir kiek tai mums bekainuotų. Brolyti, čia ne karas, gal kaina bus per didelė“, - ironizavo konservatorių lyderis.

Pasak jo, konservatoriai nacionaliniam stadionui nesipriešina, tik nenori, kad prisidengiant statybomis, būtų pinigaujama. K. Masiulis sakė, kad dėl viešojo intereso gynimo bus kreiptasi į Generalinę prokuratūrą bei Seimo antikorupcijos komisiją.

„Negali prisidengiant šventais dalykais prasidėti bevaldystė arba įstatymų nepaisymas“, - aiškino jis.

“Lietuvos ryto“ reikalaus paneigimo

E. Lementauskas sakė parengęs raštą dėl informacijos paneigimo dienraščiui „Lietuvos rytas“, kurį norėjo įteikti dienraščio žurnalistui. Tačiau „Lietuvos ryto“ atstovai spaudos konferencijoje nedalyvavo. Pasak E. Lementausko, rengiama medžiaga ir dėl konservatoriaus Viliaus Navicko, pasisakiusio „Lietuvos ryte“, padavimo į tesimą dėl šmeižto.

Kaip šeštadienį pranešė dienraštis „Lietuvos rytas“, nors stadiono statybai planuota išleisti 300 milijonų litų, pagal sudarytą sutartį ši suma esą gali išaugti iki 700 milijonų litų. Dienraštis rašo, kad stadiono kainą padvigubinti ar padaryti dar didesnę gali sutartyje tarp savivaldybės, „Vilniaus kapitalinės statybos“ ir rangovo statybų bendrovės „Veikmė“ numatyta išlaidų metodika.

Pasak „Lietuvos ryto“, čia nurodyta, kad papildomam darbo užmokesčiui bus taikomas 20 proc. tarifas, tiesioginėms išlaidoms – 29 proc., o pridėtinėms išlaidoms – 45 proc. tarifas.

Ketvirtadienį dienraštis išspausdino interviu su vienu Tėvynės Sąjungos frakcijos vadovų Viliumi Navicku, kuriame jis pažadėjo kreiptis į Vyriausybę, kad ši sustabdytų stadiono finansavimą. Mat, pasak jo, sutartis dėl stadiono pasirašyta slapta. Jis taip pat tikina neabejojantis, kad statybos bendrovė pasinaudos sutartyje numatyta galimybe automatiškai pabranginti taikomus tarifus ir statybų kaina bus dirbtinai išpūsta iki 690 milijonų litų.

Tekste daroma prielaida, kad pinigai gali nusėsti „politikų ir su jais susijusių verslininkų kišenėse“.

Statys etapais

K. Masiulis, DELFI paklaustas, kodėl klausimai dėl esą neskaidrios stadiono statybos keliami tik dabar, aiškino, kad tai tik dabar pastebėta. Jis tikino, kad sutartis su „Veikme“ pasirašyta per vieną dieną.

E. Lementauskas atremia, jog norint, kad stadionas iškiltų iki 2009 m., laukti nebuvo galima. 2009 m. minint Lietuvos vardo tūkstantmetį čia numatoma surengti Dainų šventę.

Jei Vyriausybė nepadidins finansavimo – 200 mln. litų – E. Lementaukas neatmetė, kad projektas gali sustoti. Tačiau, pasak jo, stadionas bus statomas etapais. Pirmiausia atsiras funkcionalus stadionas, kuriame bus galima rengti Dainų šventę. Baigtinis statybų etapas, įrengiant objektus, nebūtinus Dainų šventei, gali tęstis iki 2015 metų.

Stadiono architektas Algimantas Nasvytis sakė niekada negalvojęs, kad projektuojamas stadionas gali tapti politiniu stadionu. Stadioną jis vadino savo sena svajone, tačiau išgirsti skaičiai – 700 mln. Lt – architektą nustebino. „Aš nežinau, iš kur tiek neatsakingumo teigiant tokius dalykus“, - piktinosi jis. A. Nasvytis sakė gailįsis, kad iš prigimties yra vienas didžiausių konservatorių.