Vadovė nieko nežino

Gruodžio 23 d. puslapyje „YouTube“ pradėjo veikti kanalas pavadinimu „spaudostarnyba“ (youtube.com/spaudostarnyba). Šiame tinklalapyje įkelti du vaizdo įrašai – kalėdiniai prezidento Valdo Adamkaus ir jo žmonos Almos sveikinimai. Vienas jų skirtas užsienyje gyvenantiems lietuviams, kitas – Lietuvos žmonėms.

Tačiau Prezidentūros spaudos tarnybos vadovė Rita Grumadaitė dienraščiui tvirtino, kad tarnyba prezidento sveikinimo į užsienio tinklalapį nedėjo. Ji svarstė, kad tai padaręs kažkas kitas.

„Kalėdinis sveikinimas yra įkeltas į prezidentūros tinklalapį, yra laisvas priėjimas, ir kas nori, tas pasiima“, – dienraščiui kalbėjo V. Adamkaus atstovė spaudai.

Tačiau iniciatoriaus toli ieškoti nereikėjo. Prezidentūros Spaudos tarnybos vadovės pavaduotojas Juozas Ruzgys prisipažino, kad jis įkėlė Prezidento sveikinimą į „YouTube“.

„Įdėjome sveikinimą į užsienio tinklalapį, nes turime nedaug galimybių pakeisti įrašą mažesniu formatu, kuris būtų plačiai prieinamas. Tai buvo greitai priimtas techninis sprendimas“, – teigė J. Ruzgys.

Atrodo mėgėjiškai

Prezidentūros darbuotojus drąsiai galima vadinti informacinių technologijų naujokais. Interneto svetainėje www.prezidentas.lt įkeltas sveikinimas yra 150 megabaitų dydžio. Jį parsisiųsti, net ir naudojantis gana sparčiu internetu, prireiks apie pusvalandžio. Tai – ištisa amžinybė interneto amžiuje. „YouTube“ svetainėje Prezidento sveikinimą galima išklausyti per kelias minutes.

Prezidentūros tarnautojų įkurtas „YouTube“ kanalas kol kas didelio dėmesio nesulaukė – abu vaizdo įrašai buvo peržiūrėti tik kiek daugiau nei 600 kartų. V. Adamkaus debiutą palankiai įvertino šios svetainės lankytojai. Komentaruose jie dėkoja Prezidentui ir sveikina pagaliau tapus „YouTube“ vartotoju.

V. Adamkaus kanalo įkūrėjai pasirinko standartinius nustatymus, be jokių papildomų funkcijų. Vietoj kanalo šeimininko nuotraukos įkeltas paveikslėlis su Prezidento herbu. Nuoroda į prezidentūros interneto svetainę taip pat įrašyta paskubomis – tarnautojai nekreipia dėmesio į tai, kad interneto adresai paprastai rašomi mažosiomis raidėmis.

Spontaniškai į „YouTube“ įsiveržę prezidentūros viešųjų ryšių specialistai kol kas nežino, ar plėtos šį projektą. J. Ruzgys dienraščiui tvirtino dar negalintis pasakyti, ar į interneto svetainę „YouTube“ bus dedama daugiau su šalies vadovu susijusios vaizdo medžiagos, tai dar bus svarstoma.

Tačiau V. Adamkaus kalėdinis sveikinimas nėra pirmas su šalies vadovus susijęs vaizdo siužetas „YouTube“. Čia prezidentūros spaudos tarnybą jau aplenkė kiti interneto vartotojai.

Sveikino karalienė

Neseniai svetainėje „YouTube“ pasirodė ir Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II oficialusis kanalas, pavadintas Karališkuoju (youtube.com/theroyalchannel). Anglai kanalui sukurti įdėjo daugiau pastangų, jį prižiūrėjo ir pati karalienė, prieš kurį laiką „Microsoft“ kompanijos vadovui Billui Gatesui prisipažinusi, kad nėra nė karto naudojusis kompiuteriu.

Pasak užsienio žiniasklaidos, kanalas buvo kuriamas apie pusmetį. O karalienės kalėdinis sveikinimas pasirodė Kalėdų dieną, praėjus lygiai 50 metų po to, kai sveikinimas pirmą kartą buvo transliuotas per televiziją.

Karališkajame „YouTube“ kanale yra ne tik kalėdinių sveikinimų, bet ir įvairių istorinių karališkosios šeimos įrašų, vaizdo siužetų apie karališkosios šeimos kasdienybę.

Oficialus karalienės kanalas iškart tapo vienu populiariausiu visame „YouTube“. Praėjusiais metais karalienės kalėdinis sveikinimas buvo įrašytas į skaitmeninį failą ir išplatintas internetu („podcast“).

Politikai keliasi į „YouTube“

Svetainė „YouTube“ jau kurį laiką traukia viso pasaulio politikų dėmesį. Tai jiems yra galimybė pasiekti jaunąją auditoriją, kuri televizorius išmainė į internetą ir naudojasi posakiu „jeigu tavęs nėra internete, tavęs nėra apskritai“.

„YouTube“ galima rasti ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko oficialųjį kanalą (youtube.com/DowningSt), Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy kanalą (youtube.com/nicolassarkozy).

Tačiau vienas didžiausių politikų žingsnių į „YouTube“ – Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų kampanija, kurios debatai buvo perkelti ir į šią svetainę (youtube.com/youchoose). „YouTube“ vartotojai galėjo kandidatams užduoti klausimų, taip pat sužinoti jų atsakymus ir pasisakymus keliomis svarbiausiomis temomis.