Kopenhagos turizmo informacijos centre lankstinukų turistams krūvoje pūpso ir leidinys homoseksualams „Copenhagen gay life“ („Kopenhagos gėjų gyvenimas“ – DELFI).

Jame skelbiama, kur turistai gėjai gali maitintis, apsigyventi, pašėlti. Šalia specializuotų barų, klubų, restoranų ir viešbučių gėjams siūloma ir kiek pikantiškesnių paslaugų – saunų su bendrais dušais, tamsiais kambariukais ir kabinomis.

Lankstinuke informuojama, kad daugumoje Kopenhagos gėjų klubų prezervatyvai ir lubrikantai dalijami nemokamai. Leidinyje įklijuotas ir žemėlapis, kuriame pažymėtos lankytinos vietos.

Gėjų turizmo tinklalapyje touristiquementgay.com Lietuva įvardijama kaip viena homofobiškiausių šalių. Pažymima, kad draudimas surengti gėjų paradą prieštarauja ES teisei.

Homoseksualai užsuka retai

Vilniaus turizmo informacijos centro (VTIC) direktorė Jolanta Beniulienė aiškino, kad VTIC lankstinukus leidžia tik su praktinio pobūdžio informacija – apie lankomus kultūrinius, istorinius objektus.

Visa kita literatūra, už kurios dalijimą reikia susimokėti tam tikrą mokestį, pateikiama tiekėjų.

„Priimame visus, kurie nori medžiagą pateikti, neišskirdami, ar tai gėjų, ar kultūriniai, ar muzikiniai renginiai. Mūsų tikslas – turėti kuo daugiau informacijos“, - aiškino J. Baniulienė.

Šiuo metu VTIC specialios informacijos homoseksualams nėra. Kalbinti turizmo informacijos centro darbuotojai aiškino, kad homoseksualūs žmonės čia užklysta nedažnai.

Prieš savaitę apsilankiusi gėjų pora teiravosi, kur įsikūręs ir kada dirba gėjų klubas. Tačiau darbuotojai spėja, kad homoseksualių turistų mieste apsilanko daugiau nei drįsta užeiti į informacijos centrą. Šie dažniausiai į Lietuvos sostinę užklysta jau turėdami informacijos.

Be to, atėję žmonės paprastai neprisipažįsta esą homoseksualūs. Tad centro direktorė poreikio rengti informaciją homoseksualiems turistams kol kas nemato – tam nėra nei lėšų, nei laiko.

Praranda tūkstančius

„Lietuva gali pasiūlyti tik homofobinės kultūros sostinės titulą. Į lankstinuką gėjų turistams tegalime parašyti, kad jie būtų pakankamai atsargūs ir neišlaidautų homofobinėje šalyje, nemokėtų pinigų struktūrai (Vilniaus miesto savivaldybei – DELFI), kuri palaiko tą homofobijos įvaizdį“, - rėžė Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Tačiau jis sakė kol kas dar laikantis save šalies patriotu ir to nedarysiąs.

V. Simonko aiškino, kad Vilniuje homoseksualai tegali apsilankyti klube „Men‘s factory“, taip pat „Soho“ klube, kuriame spalį užpulti Tarptautinės homoseksualų konferencijos dalyviai.

„Daugiau nieko nėra, užsieniečiams šita šalis nėra patraukli. Jei Vilniaus savivaldybė rimtai galvoja apie turistų arba užsienio kapitalo pritraukimą, išbraukti šį projektą iš planų – mažiausiai netoliaregiška“, - kalbėjo V. Simonko.

Jis pasakojo atostogaujantis Barselonoje ir matąs, kiek iš kitų šalių atvykstantys gėjai palieka pinigų pasilinksminimo vietose. „Dėl to šita šalis ir klesti“, - mano V. Simonko.

A.Paleckis: visuomenė nepasiruošusi

„Mes nediskriminuojame gėjų turistų. Gal yra būdų jų turizmą paskatinti, bet abejoju, ar tokie renginiai labai turistus pritrauktų. Vilniuje kaip turistai laukiami visi žmonės“, - DELFI sakė Vilniaus vicemeras Algirdas Paleckis.

A. Paleckis sakė suprantąs, kad Vakarų Europoje požiūris į homoseksualius asmenis kitoks nei Rytuose. Dėl to ir atsiranda konfliktas bei neigiama reakcija.

Vicemeras spėjo, kad tai lėmė sovietinės sistemos uždarumas, tačiau jis mano, kad žmonių nuomonė su laiku keisis.

Pasak A. Paleckio, visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad žmonės viešoms homoseksualų demonstracijoms nepasiruošę. Tad, anot vicemero, demonstracijose kyla grėsmė sulaukti pakankamai skausmingų reiškinių – apsistumdymų, muštynių.

A. Paleckis sako, kad todėl ir siūloma homoseksualų demonstracijas rengti ribotoje erdvėje.

„Suprantu, kad gėjų tai netenkina, bet čia labiau atsižvelgiama į vyraujančią visuomenės nuomonę, kuri kitokia nei Vakaruose. Dabar visuomenės nuomonė tokia, ir politikai privalo su ja skaitytis“, - kalbėjo A. Paleckis.

„Esame tolerantiški bet kokios lytinės orientacijos žmonėms, tačiau teikdami prioritetą tradicinei šeimai ir siekdami propaguoti šeimos vertybes, nepritariame viešam homoseksualistų idėjų demonstravimui Vilniaus mieste“, - yra pareiškęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

J.Imbrasui – gėjų vėliava

V. Simonko džiaugėsi, kad Kopenhagos merė viešai pasisakė prieš Juozo Imbraso draudimą spalio 25 dieną Rotušės aikštėje išskleisti vaivorykštės spalvų vėliavą. Pasak jo, su šiuo merės palaikymu buvo išplatinti atvirukai.

„Kopenhagos merė parodė solidarumą su mumis. Manau, ponui Imbrasui tai atsilieps vien dėl to, kad glaudžiai bendradarbiaujame su Linco gėjų organizacija“, - kalbėjo Lietuvos gėjų lygos pirmininkas.

Kaip žinoma, Austrijos miestas Lincas 2009 m. kartu su Vilniumi taps Europos kultūros sostine.

Pasak V. Simonko, viena Linco organizacija pažadėjo būtinai dalyvauti oficialioje į Vilnių atvykstančioje delegacijoje ir pažadėjo J. Imbrasui įteikti gėjų vėliavą.

„Ne kultūros sostinė, o homofobinė kultūros sostinė“, - Vilniaus titulą 2009 m. patikslino pašnekovas.

Šiuo metu Lince statomas naujas gėjų ir lesbiečių centras. Vilniuje V. Simonko to neįsivaizduotų.

Jis mano, kad Vilniaus įvaizdis nepasikeis ir per dešimtmetį. Mat Vilnius, pasak jo, padarė didžiausią klaidą, nesuprato, kad plautis etiketę reikės daug metų.

Didžiausiomis klaidomis jis įvardija per Europą keliaujančio kovos prieš diskriminaciją kampanijos sunkvežimio neįsileidimą bei incidentą „Soho“ klube. Anot V. Simonko, lėšų miesto įvaizdžiui pataisyti dabar reikės investuoti 10 kartų daugiau.