Dar nesibaigė parašų rinkimo vajus, tačiau kandidatai ir pretendentai į Lietuvos prezidento postą jau galvoja, kaip patraukti į savo pusę rinkėjus, - spausdina plakatus, kalendoriukus, dalija tušinukus, ženklelius, saldainius ir net druską su degtukais. Vakar LŽ kalbinti kandidatai ir jų rinkimų štabų atstovai žadėjo rinkėjus vilioti ne tik atminimo dovanėlėmis, bet ir protingais žodžiais, prasmingais darbais.

Uždegantis viltį

Liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas savo rinkimų kampaniją pradėjo dar vasarą. Sraigtasparniu apskridęs visus Lietuvos rajonus Paksas dosniai dalijo rinkėjams dovanas: saldainius, ant kurių popierėlio užrašyta "Rolandas - kietas riešutėlis", degtukus su užrašu "Uždekime viltį - tvarka bus" ir miniatiūrinius druskos pakelius, ant kurių parašyta "Tvarka - gyvenimo druska".

Pasak Pakso rinkimų kampanijos atstovo Aido Petrošiaus, kiekvienas iš šių užrašų turi tam tikrą simbolinę reikšmę. "Be tvarkos gyvensime kaip be druskos. Degtukai simbolizuoja šviesą, viltį, šilumą. Saldainiai skirti vaikams. Nors iš pradžių buvo ketinta dalyti griliažinius saldainius, tačiau dėl gamybos sunkumų liko tik karamelės", - sakė Petrošius.

Pakso rinkimų atributika bene gausiausia tarp visų kandidatų. Jo rinkimų štabas taip pat turi karšto oro balioną, marškinėlių, neperšlampamų striukių, vizitinių kortelių dėklų, pakabukų raktams, žiebtuvėlių ir, suprantama, sraigtasparnį.

Dovanėlės jau paruoštos

Naujosios sąjungos kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas rinkėjus jau gali pradžiuginti plakatais, brošiūromis, kalendoriukais ir tušinukais. Krikščionių demokratų lyderis Kazys Bobelis - plakatais, lipdukais, kalendoriukais, bloknotais, ant kurių puikuojasi kandidato atvaizdas. Pasak jo rinkimų štabo atstovų, Bobelis negamina daug suvenyrų. Išdalija vienus, ruošia kitus.

Vytautas Šerėnas rinkimams kol kas yra paruošęs tik ženkliuką, ant kurio užrašyta "Laisvas ir nepriklausomas širdžių prezidentas Vytautas Šerėnas". Anot jo rinkimų kampanijos atstovo Haroldo Mackevičiaus, daugiau suvenyrų šis kandidatas negamins. "Ženkliukas didelis, iš toli matyti", - paaiškino Mackevičius. "Kai reitinguose pasieksime trečią vietą, tada pagaminsime dar didesnį", - kaip visada juokavo Gintaras Ruplėnas.

Vienintelė kandidatė moteris Kazimiera Prunskienė rinkimams taip pat jau rengiasi, nors kol kas rinkėjams gali įteikti tik kalendoriukus. "Bus dar laikraščių, knygelių, tačiau buities daiktų tikrai nebus", - patikino LŽ kandidatės rinkimų štabo vadovas Saulius Pilinkus.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis rinkėjams jau gali duoti tušinukų, kalendoriukų, plakatų ir bukletų. "Buvo ir šiek tiek rinkiminių karamelių, tačiau, atrodo, visas jau išdalijome vaikams", - LŽ sakė Andriukaitis.

Staigmena rinkėjams

Liberalo Eugenijaus Gentvilo rinkimų štabo vadovas Rimvydas Vaštakas vakar dar nenorėjo išduoti paslapties, kokie rinkiminiai suvenyrai rengiami rinkėjams. "Atributika bus įdomi ir išskirtinė", patikino jis. Pasak Vaštako, jau dabar galima teigti, kad atributika bus dviejų spalvų - mėlyna ir geltona, joje išliks liberalų varpeliai.

"Druskos tikrai nedalysime, mes ne populistai, nemėgstame išsišokti. Kai įstatymas leis pradėti rinkimų agitaciją, tada ir parodysime viską, ką turime rinkėjams parengę", - nenorėjo atskleisti paslapties Vaštakas.

Kokiais suvenyrais rinkėjus vilios dabartinis šalies Prezidentas Valdas Adamkus, jo rinkimų kampanijos atstovas spaudai Ramūnas Mačius taip pat neišdavė. Adamkaus rinkiminė atributika dar gaminama. "Galime pasakyti, kad ji bus dalijama tik per susitikimus su rinkėjais. Nei lauko reklamos, nei cukraus, nei druskos nenaudosime. Suvenyrai turi turėti prasmę, tačiau svarbiausia ne jie, o žmogus", - kalbėjo Mačius.

Paslaptingi buvo ir Algimanto Matulevičiaus štabo atstovai. Pasak jų, rinkimų kampanija - ne geriausios dovanos konkursas, o jų kandidatas - ne suvenyrų gamintojas. "Ateis lapkričio 23-ioji, tada viską pateiksime rinkėjų teismui", - sakė Matulevičiaus atstovas.