Dar praėjusiais metais nuo Gedimino pilies į dangų kilę fejerverkai šiemet persikels ant Tauro kalno. Mero Juozo Imbraso teigimu, išskaidant didelius švenčiančių žmonių srautus, siekiama užtikrinti pačių žmonių saugumą.

„Tikimės, kad miestiečiams ir atvykusiems svečiams tai padės praleisti šventinę naktį gražiai ir kultūringai. Mūsų siekis – nepaversti Katedros aikštės sąvartynu arba dar bjauresne vieta“, - tikino meras, nepamiršęs ankstesniojo savo pažado, duoto arkivyskupijos vadovams.

Kardinolui Audriui Juozui Bačkiui ir vyskupui Juozui Tunaičiui miesto vadovas yra žadėjęs nerengti jokių triukšmingų renginių, galinčių sudrumsti šventoriaus ramybę.

„Pakviesime gyventojus 2008-ius sutikti kultūringai. Taip, kaip sutinkama visoje Europoje. Naujųjų sutiktuves galima paminėti ne tik Katedros, bet ir Rotušės aikštėje, kurios link veda geriausia mūsų arterija – Pilies gatvė, taip pat – Tauro kalnas“, - šventinėmis nuotaikomis dalijosi J.Imbrasas.

Prisiminęs ankstesniųjų Naujųjų metų sutiktuves meras laikėsi tvirtos pozicijos. „Iš Katedros aikštės nesimatydavo visų gražumų. Aikštė likdavo pilna dūmų. Manome, kad Tauro kalnas – kur kas tinkamesnė vieta, ten mažiau problemų bus ir su automobilių statymu, - sakė miesto vadovas, šventinėmis dienomis žadėjęs nemokamas automobilių aikšteles.

Fejerverkai neužgoš varpų

Vicemeras Algirdas Paleckis antrindamas savivaldybės vadovui fejerverkų šou nuo Tauro kalno vadino vykusiu bandymu: „Nereikėtų sustabarėti vienoje vietoje. Žmonių išskaidymas į kelias erdves ir švenčių tradicijos kaitaliojimas nėra bloga mintis. Juolab, kad dideliu triukšmu Katedros aikštėje nėra patenkinti arkivyskupai“, - sakė A.Paleckis.

Vilniaus arkivyskupijos vadovai ne kartą yra leidę suprasti, kad Katedros aikštė – ne ta vieta, kurioje turėtų vykti komerciniai masinio pasilinksminimo renginiai.

Arkikatedros klebonas Ričardas Doveika šiemetinę idėją šventinį fejerverką iš Katedros aikštės perkelti ant Tauro kalno vadino itin gera: „Ankstesniais metais per Katedros aikštėje leidžiamus sprogmenų dūmus nesimatydavo ne tik fejerverko. Per visą chaosą nesigirdėdavo ir vidurnaktį skambančių Katedros varpų. Jų skambesį nustelbdavo chaosas ir triukšmas“.

Anot jo, visiškai logiška fejerverkus perkelti ten, kur jie bus geriau matomi. Tik kažin, ar tai sustabdys tuos, kurie kasmet pridaužo butelių ir palieka kalnus šiukšlių.

Priminė ir apie atsakomybę

Prisiminęs ankstesnes Naujųjų sutiktuves kunigas R.Doveika teigė tapęs situacijos liudininku, kai prie jo akių šalia esančiam žmogui petarda sužalojo koją.

„Tokiam šurmuly negali jaustis saugus. Gal pagrindinėje tautos aikštėje galėsime saugiai rinktis, kai nebeduš buteliai po kojomis, kai nebežalosime vieni kitų neatsakingu savo elgesiu, nulemtu girtavimo“, - retoriškai klausė R. Doveika.

Dvasininkas atkreipė dėmesį į tai, kad Katedros aikštė tvarkoma už miestiečių pinigus: „Jeigu patys nesaugome savo turto, išsityčiojame iš savo erdvės ir paverčiame tai kito kančia ir skausmu, ar nelogiška paskatinti žmonių sąmoningumą? Gal pagaliau suvoksime, kad būtina saugoti tai, ką turime“, - svarstė arkikatedros klebonas.

Pasidomėjus, kur jis pats pasitiks Naujuosius, kunigas neslėpė, kad jam svetima mintis sutikti Naujų metų pradžią policininkų apsuptyje: „Nėra liūdnesnės šventės, kai vieni švenčia, o kiti žiūri, kad nevyktų muštynės. Supratimo ir kultūros stygius veda prie to, kad išeities tenka ieškoti Bažnyčios hierarchams ir miesto savivaldybės darbuotojams“.

Į greit prasidėsiantį švenčių šurmulį pasinersiantiems miestiečiams R.Doveika linkėjo nepamiršti atsakomybės už esančius šalia.

Aikštėse – šventinė muzika

Kaip turėtų reaguoti miestiečiai, kai Naujųjų metų naktis paliekama jų pačių valiai? Norint užtikrinti saugumą ir išvengti žmonių sambūrių nuspręsta palikti tik Naujametinį fejerverką nuo Tauro kalno.

Vilniaus savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vyriausios specialistės Violetos Kolonaitienės teigimu, praėjusiais metais šventinių renginių, išskyrus Naujametinį fejerverką Katedros aikštėje, taip pat nebuvo.

„Pakitimai tik tokie, kad šiais metais fejerverkas bus leidžiamas nuo Tauro kalno“, - teigė V.Kolonaitienė. Daugiau renginių Naujų metų naktį nenumatyta. Tiesa, žmonės galės rinktis į pagrindines miesto aikštės pasigrožėti puošniomis eglėmis.

Projekto „Kalėdų sostinė 2007” atstovės spaudai Eglės Obcarskaitės teigimu, norint palaikyti gerą nuotaiką Naujųjų naktį prie papuoštų miesto eglių bus girdima šventinė muzika.

„Taip pat bus sukonstruota instaliacija, o muzika sklis iš Kalėdų eglutės. Tačiau jokio specialaus renginio šventiniam vakarui nebus“, - sakė pašnekovė. Toks sprendimas priimtas siekiant išplėsti šventinę erdvę, nesutelkiant visko Katedros aikštėje ir tuo pačiu siekinat parodyti, kad visos erdvės mieste yra šventiškos.

Dėmesys – žmonių saugumui

„Kalėdų sostinė 2007“ projektų vadovas Tadas Stasytis priminė, kad paskutinius dvejus metus Naujametiniai fejerverkai leisti iš Katedros aikštės, prieš tai – prie Baltojo tilto.

Šiais metais leisti fejerverkus nuspręsta nuo Tauro kalno. Tikimasi, kad tokiu būdu nuo nelaimingų nutikimų pavyks apsaugoti ir ne visuomet švęsti mokančią miesto bendruomenę.

Anot T.Stasyčio, kiekvienais metais dangų nudažantiems fejerverkams skiriama vis didesnė suma. Šiemet ji turėtų siekti apie dvidešimt tūkstančių litų.

Klaipėda - santūri

Masinių renginių nebus ir Klaipėdoje. Miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė pasakojo, kad uostamiestyje šventinę naktį taip pat nebus organizuojami vieši koncertai.

„Dvyliktą valandą nuo miesto piliavietės bus iššautas fejerverkas, tačiau masinio miesto renginio neturime. Klaipėdoje nėra tokios tradicijos. Tą naktį žmonėms paliekame nuspręsti patiems, kur sutikti Naujuosius“, - sakė G.Giedraitytė.

Daugelis klaipėdiečių tą naktį praleidžia su draugais ar artimais žmonėmis, bet masinio renginio poreikio nėra. Kultūros skyriaus vedėjos teigimu, kasmet labai daug žmonių suplaukia pasigrožėti įspūdingu, beveik penkiolikos minučių fejerverku.

Kauniečiai rinksis prie Rotušės

Tuo tarpu kauniečiai tradiciškai rinksis į Rotušės aikštę.

Skambant smagiai sceninei muzikai, veiksmas Naujųjų išvakarėse persikels į Rotušės balkoną, kuriame dainas atliks baritonų trio.

Tuomet susirinkusią kauniečių minią pasveikins miesto meras ir Kalėdų senelis.

„Nieko ypatingo. Tai – tik maža programėlė“, - kalbėjo viešosios įstaigos „Miesto šventė“ direktorė Loreta Jankauskienė.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

“Liūtas” tampomas už ūso.

Šventės gali būti ir be streso.

Ratuotieji vėl aria miesto pievas.