"Esu gavęs klausimų, tačiau ne priekaštų, ne kokių nors ultimatyvių reikalavimų, kad reikėtų uždaryti", - pirmadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi žurnalistams sakė R.Šidlauskas. Ambasadorius nesukonkretino, kokios struktūros pateikė minėtus paklausimus.

Nepripažintos Čečėnijos Respublikos Ičkerija informacijos ir kultūros atstovybė yra įregistruota kaip viešoji įstaiga, biuras įsikūręs Vilniaus centre. Atstovybėje dirbanti Aminat Saijeva prisistato kaip Čečėnijos informacijos atstovė Lietuvoje. Atstovybei vadovauja Lietuvos pilietis, Kovo 11-osios akto signataras, vienas aktyviausių Čečėnijos nepriklausomybės rėmėjų Algirdas Endriukaitis.

Spalio 23 dienos vakarą čečėnų kovotojai Maskvos centre esančiame teatre įkaitais paėmė daugiau kaip 800 žmonių. Kruvina įkaitų išlaisvinimo drama nusinešė 118 įkaitų ir daugumos iš 50 pagrobėjų gyvybes.

Po šio įvykio Rusijos ambasadorius Lietuvoje Jurijus Zubakovas viešai pasipiktino, kad Vilniuje veikia Čečėnijos prezidento Aslano Maschadovo atstovai. Pasak ambasadoriaus R.Šidlausko, prezidentas V.Adamkus domėjosi, kaip jo nuomone, pasikeis Rusijos politika po įvykusios įkaitų paėmimo Maskvoje.

Ambasadoriaus teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paprašė parengti naują Rusijos nacionalinio saugumo strategiją, kuri ir atsakys, kas keisis Rusijos politikoje.

"Įvykis Maskvoje su įkaitais davė šansą kietos linijos šalininkams, kaip dar vieną papildomą įrodymą, kad jie teisūs ir, aišku, diskreditavo laisvės siekimo idėją Čečėnijoje", - sakė R.Šidlauskas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas sekmadienį pareiškė, jog Rusija pradeda naują plačią karinę operaciją Čečėnijoje, kurios metu bus mėginama užkirsti kelią čečėnų kovotojų bandymams rengti naujus "teroro išpuolius".