Antradienį valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Juozas Raistenskis, smerkdamas įkaitų grobimą, paliko tarpparlamentinių ryšių su Čečėnijos Respublika Ičkerija grupę, tačiau ketvirtadienį prie jos prisijungė aštuoni parlamentarai iš įvairių frakcijų - ir valdžios, ir opozicijos.

Apie tokį savo sprendimą Seimo pirmininką Artūrą Paulauską informavo konservatoriai Arvydas Vidžiūnas ir Rasa Juknevičienė, liberalas Algirdas Gricius, krikščionis demokratas Algirdas Saudargas, modernusis krikščionis demokratas Artūras Vazbys, socialliberalas Kęstutis Skamarakas bei socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

"Aš solidarizuojuosi su čečėnų tauta. Kiekviena tauta turi teisę į apsisprendimą, tačiau to siekti teroristiniais ar kariniais veiksmais yra beprasmiška", - BNS sakė K.Kriščiūnas. "Prie grupės prisidėjau todėl, kad Čečėnijos klausimo neturėtų uzurpuoti tik dešinieji", - pridūrė jis.

Tuo tarpu Čečėnijos draugų grupę palikęs J.Raistenskis BNS savo poelgį paaiškino tuo, kad nepritaria tokioms kovos formoms, kaip įkaitų grobimas. K.Kriščiūnas tai pat teigė neigiamai vertinąs įkaitų grobimo operaciją Maskvoje.

Dabar tarpparlamentinių ryšių su Čečėnijos Respublika Ičkerija grupėje yra 19 narių. Seime iš viso yra 141 parlamentaras.

Ketvirtadienį grupės pirmininkas Stanislovas Buškevičius ir jos narys Petras Gražulis laišku kreipėsi į Danijos ambasadą, apgailestaudami, jog šios šalies valdžia "pasidavė Rusijos spaudimui", Kopenhagoje suimdama Maskvos nepripažįstamos Čečėnijos vyriausybės vicepremjerą Achmedą Zakajevą.

Rusija A.Zakajevą įtaria prisidėjus prie įkaitų grobimo operacijos Maskvoje bei kitų teroristinių aktų organizavimo. Rusijos specialiosios pajėgos šeštadienį anksti ryte šturmavo Maskvos teatro pastatą, kur maždaug 50 čečėnų sukilėlių tris dienas įkaitais laikė beveik 800 žmonių. Per šią operaciją žuvo mažiausiai 120 įkaitų ir buvo nukauti dauguma pagrobėjų.

A.Zakajevas dalyvavo šią savaitę Danijos sostinėje vykusiame Pasauliniame čečėnų kongrese, sukėlusiame Danijos ir Rusijos santykių krizę.

Šiame kongrese taip pat dalyvavo ir Lietuvos opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderis parlamentaras Vytautas Landsbergis bei du buvę parlamentarai - Rytas Kupčinskas ir Algirdas Endriukaitis.

Oficialusis Vilnius laiko nepriklausomybės siekiančią Čečėniją Rusijos dalimi, bet ragina taikiomis priemonėmis spręsti jos problemą.