Spalio 24 dieną, kai socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei buvo įteikęs prašymą atleisti iš pareigų, D.Prevelis pasirašė įsakymą, kuriuo nurodė atnaujinti valstybinių pensijų mokėjimą asmenims, kuriems iki praėjusios vasaros buvo taikomi apribojimai jas gauti.

Pranešimas apie tai, jog į 138 litus siekiančias pensijas gali pretenduoti ir genocido vykdytojai bei buvę represinių struktūrų darbuotojai, išsiųstas visiems „Sodros" teritoriniams skyriams. Manoma, kad tokias pensijas gaus per tūkstantį asmenų.

Dėl pensijų kilo aistros

Raštą apie pensijų mokėjimo atnaujinimą D.Prevelis pasirašė tą pačią dieną, kai prie parlamento rūmų į mitingą susirinko keli šimtai Antrojo pasaulinio karo veteranų.

Vienas mitingo dalyvių reikalavimų buvo pradėti vykdyti Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo negaliojančiais buvo pripažinti keli Valstybinių pensijų įstatymo straipsniai.

Konservatorių valdymo laikais Seimas priėmė įstatymo pataisas, kurios numatė, jog valstybinės nukentėjusiųjų asmenų pensijos negali būti skiriamos vadinamuosiuose liaudies gynėjų būriuose tarnavusiems žmonėms.

Taip pat į minėtas pensijas negalėjo pretenduoti SSRS vidaus reikalų ministerijos, KGB ir kitų represinių struktūrų darbuotojai, persekioję Lietuvos laisvės gynėjus.

Seimas pažeidė procedūras

Apribojimus numačiusias įstatymo pataisas Konstitucinis Teismas pripažino negaliojančiomis ne dėl jų turinio, bet dėl teisės aktų pasirašymo ir paskelbimo procedūrų pažeidimų.

Teismas nustatė, jog 2000 m. priimtas pataisas galėjo pasirašyti tik šalies vadovas arba Seimo pirmininkas. Tuo tarpu įstatymą pasirašė tuometinis Seimo vicepirmininkas Arvydas Vidžiūnas. Tokia garbė A.Vidžiūnui teko todėl, kad minėto įstatymo pataisomis Seimas buvo nusprendęs skirti Prezidento pensiją konservatorių lyderiui tuomečiam parlamento vadovui Vytautui Landsbergiui.

Tikėjo daugumos pažadu

Po tokio Konstitucinio Teismo sprendimo kilusią teisinę koliziją konservatoriai dar vasarą ragino išspręsti dabartinį Seimo pirmininką Artūrą Paulauską, siūlydami jam pasirašyti įstatymą. A.Paulauskui atsisakius tai daryti, opozicijos atstovai Povilas Jakučionis ir Antanas Stasiškis siūlė Seimui pakartotinai priimti Konstitucinio Teismo sprendimu negaliojančiomis paskelbtas Valstybinių pensijų įstatymo pataisas.

Jos Seime turėtų būti svarstomos tik gruodį. Todėl D.Prevelio sprendimas nebelaukti svarstymo parlamente nustebino P.Jakučionį: „Buvo lyg ir sutarta su premjeru Algirdu Brazausku, kad valstybinių pensijų mokėjimas stribams nebus pradėtas, kol nebus Seimo sprendimo".