Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui, jau seniai planuojama pastatyti skulptūrą „Laisvė“. Aikštėje turėtų vykti iškilmingos ceremonijos, prie paminklo per šventes valstybės vadovai ir svečiai dėtų vainikus ir gėles žuvusiems kovose už Tėvynės laisvę atminti.

Tačiau aikštės suplanavimo bei skulptūros meninio projekto konkursai iki šiol nepaskelbti.

Trečiadienį Vilniaus savivaldybės taryba nusprendė iki gruodžio 20 d. paskelbti Lukiškių aikštės suplanavimo ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio-meninio projekto konkursą.

Iš 21 nario sudarytai vertinimo komisijai vadovaus sostinės meras liberaldemokratas Juozas Imbrasas. Komisijoje bus ir daugiau politikų: Vilniaus vicemerai liberaldemokratas Evaldas Lementauskas ir socialdemokratas Algirdas Paleckis, tarybos narys, Liberalų ir centro sąjungos atstovas Arvydas Šaltenis, tai pat Seimo nariai – liberalcentristas Algis Čaplikas, Tėvynės sąjungos narys Povilas Jakučionis ir liberaldemokratas Valentinas Mazuronis.

„Komisijoje per daug politikų, kurių kompetencija kelia abejonių. Savivaldybės atstovams iš viso nėra prasmės dalyvauti, nes pinigus paminklui skiria Vyriausybė“, - teigė Tėvynės sąjungos frakcijos sostinės taryboje narys Vidas Urbonavičius.

„Jeigu jau taip yra, kad politikams būtina čia dalyvauti, tai suteikime visoms partijoms vienodas galimybes“, - tarybos posėdyje kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Algirdas Gricius.

Jo teigimu, neaiški ir specialistų - architektų ir skulptorių - delegavimo į komisiją tvarka: „Panašu, kad menininkai komisijai pristatė vienas kitą ir čia pateko tik draugai ir bičiuliai“.

Tarybos posėdyje pasigirdo būgštavimų, kad dėl kylančių nesutarimų tarp menininkų ir politikų, skulptūros Lukiškių aikštėje nepavyks pastatyti iki Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio 2009 metais.

„Jeigu bus politinė valia, galima suspėti. Turi būti skaidrus konkuras, išrinktas geriausias variantas“, - DELFI tikino Seimo narys V. Mazuronis.

Dėl jo dalyvavimo vertinimo komisijos veikloje sostinės tarybos posėdyje kilo daugiausiai abejonių.

„Seimo Aplinkos komitete esu vienintelis architektas, todėl ir buvau deleguotas, - aiškino partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas, - Šioje vietoje turi būti kuo mažiau politinių ambicijų ir kuo daugiau profesionalumo, nes tai yra ne atskirų politikų ar partijų, o visos mūsų tautos tema”.

V. Mazuronis teigė turįs savo viziją, kaip turėtų atrodyti paminklas „Laisvė“, tačiau, tapęs vertinimo komisijos nariu, nenorėjo jos atskleisti.

Anksčiau buvo svarstoma, kad aikštėje neužtenka vieno monumento – čia esą galėtų būti ir nežinomo kario ar tremtinio kappa, įrengtas fontanas ar pasodinta ąžuolų giraitė.